Faci sex o dată la câteva luni? Iată ce îţi recomandă specialistul!

Tot mai multe cupluri se arată dezinteresate de viaţa sexuală. Există chiar termenii de anorexie sexuală pentru a descrie acest lucru. Implicate în raritatea contactelor sexuale pot fi problemele de cuplu - certurile, neînţelegerile. De asemenea, tulburările sexuale şi existenţa unor boli pot explica relaţiile intime rare.

image

Este bine ca partenerii să discute deschis despre problemele sexuale. Foto: Shutterstock

O cititoare ne-a trimis problema sexuală pe care o are cu partenerul său:

„Soţul meu are 54 de ani şi nu mai e aşa cum era odată. Facem sex doar la 3 luni şi atunci pentru că eu doresc acest lucru. Totul se termină în 5 minute. Este foarte nervos, poate că şi din cauza lipsei de afecţiune şi dragoste. Există un tratament în acest sens sau a devenit impotent?”

Iată ce recomandă dr. Mihail Alexandrescu, medic primar urologie-andrologie, sexologie:

Referitor la problema prezentată de dvs., deosebit de util ar fi fost să vă cunoaştem vârsta şi durata căsniciei, dacă aveţi sau nu copii, timpul scurs de la apariţia problemelor sexuale etc.

Important în rezolvarea cazului este să avem date cât mai complete asupra eventualelor foste sau prezente afecţiuni ale dvs. si ale soţului, atât în sfera genitală, cât şi boli generale cronice sau intervenţii chirurgicale de orice tip, medicamentele consumate în mod cronic, eventuale probleme sociale etc. Desigur, toate acestea necesită un consult sexologic-andrologic, care poate fi însoţit de o examinare clinică a fiecarei persoane din cuplu, eventuale analize de laborator, investigaţii imagistice, pentru a exclude o afecţiune organică. De cele mai multe ori, consultul interdisciplinar, împreună cu ginecologul şi psihologul, este deosebit de eficient. Un element esenţial este şi comunicarea între soţi referitoare la preludiu sau la găsirea, de comun acord, a variatelor fome de obţinere a satisfacţiei sexuale în cuplu. Totuşi, putem afirma că un bărbat la 54 ani poate avea perioade trecătoare de dezinteres pentru sex, din cauze multiple. Pentru excluderea unei boli organice se începe deci, obligatoriu, cu consultul soţului la medicul urolog-androlog de specialitate, care va fi ulterior coroborată cu toate cele expuse anterior.

Vezi şi: Cele mai frecvente cauze ale impotenţei