Când va ajunge în România vaccinul împotriva variolei maimuţei

Ţara noastră va primi gratuit în jur de 2.000 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva variolei maimuţei, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

variola maimuta jpg

"Rom├ónia va primi o anumit─â cantitate de vaccinuri ├«n mod gratuit. Este o disponibilitate limitat─â de vaccin la nivelul UE. Probabil c─â vom primi gratuit o cot─â parte similar─â cu popula┼úia Rom├óniei din totalul popula┼úiei Uniunii Europene. Probabil ceva ├«n jur de 2.000, 2.000 ┼či ceva de doze, cu precizarea c─â pentru un contact este necesar─â administrarea a dou─â doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a realiza protec┼úia. (...) Va ajunge ┼či ├«n Rom├ónia la fel ca ┼či ├«n celelalte state membre ale Uniunii Europene, ├«n acela┼či timpÔÇŁ, a declarat Alexandru Rafila la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â Bucure┼čti.

Ce este ┼či cum se manifest─â variola maimu┼úei

Infec┼úia este cauzat─â de virusul variolei maimu┼úei, care apar╚Ťine familiei ortopoxvirusului. Exist─â 2 tipuri ale ale acestui virus, cel din Africa de Vest ╚Öi cel bazinul Congo (Africa Central─â). Cu toate c─â tipul vest-african al virusului duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este, de obicei, auto-limitat─â, informeaz─â Ministerul S─ân─ât─â┼úii.

Simptomele, care pot fi u┼čoare sau severe, sunt reprezentate, ├«n principal, prin erup┼úii cutanate veziculoase. Cei mai mul┼úi pacien┼úi care s-au prezentat la clinicile de s─ân─âtate sexual─â din Europa au prezentat erup┼úii ┼či leziuni la nivelul organelor genitale. Mai pot s─â apar─â: febr─â, durere ├«n g├ót, ganglioni limfatici umfla┼úi ┼či leziuni la nivelul gurii ┼či ochilor. Virusul variolei maimu┼úei intr─â ├«n corp prin pielea lezat─â, tract respirator, nas, gur─â, ochi, fluide corporale. Transmiterea acestui virus nu se face ├«ns─â cu u┼čurin┼ú─â.

C├ót─â nevoie este, totu┼či, de un vaccin?

Apropiat─â de variol─â, aceast─â infec┼úie este considerat─â mai pu┼úin grav─â ┼či mai pu┼úin contagioas─â ┼či se vindec─â spontan ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni. Rata de mortalitate variaz─â de la 1% la 10%. Cazurile grave se produc mai ales la copii ┼či sunt asociate cu amploarea expunerii la virus, starea de s─ân─âtate a persoanei ┼či gravitatea complica┼úiilor medicale. Boala nu are un tratment specific, ci unul de sus┼úinere.

Cite┼čte ┼či: Vaccinul ├«mpotriva varicelei de ultim─â genera┼úie, disponibil ┼či ├«n Rom├ónia

Infec┼úia poate fi prevenit─â ├«n propor┼úie de 85% prin vaccinarea antivariolic─â. ├Än prezent, se folose┼čte un vaccin de a treia genera┼úie; este un vaccin viu nereplicabil, folosind o tulpin─â care nu se ├«nmul┼úe┼čte ├«n organismul uman.