Sindromul care provoacă dureri insuportabile. Sunt mai puternice decât cele de la naştere

Cu toţii suntem familiarizaţi cu durerile de cap sau de dinţi, de exemplu. Când vine însă vorba despre intensitatea durerilor, unele sunt mai puternice decât altele. Există chiar şi un top al celor mai puternice dureri.

image

Foto: Shutterstock

Sindromul dureros regional complex

Cele mai puternice dureri pe care o persoană le poate avea sunt cele date de sindromul dureros regional complex (SDRC). Poate apărea după orice tip de leziune, mai ales după intervenţii chirurgicale, fracturi sau entorse. Persoanele cu acest sindrom resimt dureri intense, însoţite de anomalii senzitive, motrice şi de autonomie. De obicei, extremităţile (picioare, mâini) sunt afectate. Persoana resimte dureri înţepătoare, hipersensibilirate, tremor şi limitarea capacităţii de mişcare.

Sindromul dureros regional complex este dificil de tratat, mai ales că nu există un tratament anume. De obicei, medicii recomandă antalgice, antidepresive, bifosfonați, corticoizi, calcitonină. O criză specifică sindromului dureros regional complex poate dura şi câteva luni.

Vezi şi: Poate o migrenă să provoace dureri de dinți?

Alte tipuri de dureri puternice

Durerile naşterii au o intensitate mare. Debutează cu crampe asemănătoare celor din perioada menstruală şi cresc în intensitate până devin greu de suportat. Contracţiile pot iradia în tot abdomenul, la nivelul rinichilor, pelvisului şi chiar la nivelul picioarelor.

Colica renală este un alt tip de durere severă. Durerea intensă, apărută sub coaste, este pricipalul semn al unei colici renale. Survine brusc, de obicei pe o singură parte. Durerea poate să iradieze spre zona abdomenului şi în zona genitală. În timpul crizei, alternează perioadele de durere intensă, cu momente în care durerea scade în intensitate, pentru ca apoi să revină.

Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros caracterizat prin dureri care afectează una sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen (unul dintre principalii nervi ai feţei). Durerea dată de această nevralgie este deosebit de intensă, fiind descrisă de unii pacienţi ca o lovitură de cuţit sau ca şocuri electrice.  

Fibromialgia este o boală mai puţin înţeleasă, care provoacă dureri difuze şi persistente atât la nivelul articulațiilor, cât și la cel al mușchilor, în absenţa unei leziunei sau inflamații. Pe lângă sensibilitatea la presiune, aceste dureri sunt asociate cu alte simptome precum oboseală intensă sau tulburări de somn.

Vezi şi: Şi bărbaţii pot avea dureri în timpul actului intim. Află care sunt motivele!