Simți „ace” în mâini? Iată despre ce deficit poate fi vorba!

O senzație ciudată la nivelul mâinilor, ca și când ai avea „ace” în carne, poate fi un semn relevant pentru un deficit serios în organism, scrie revista britanică Express.

Senzația ciudată resimțită de multe persoane în membrele superioare poate indica un deficit de vitamina B12.

Aceasta este esențială pentru sănătatea țesutului nervos, pentru funcționarea creierului și pentru producția de globule roșii. În SUA, medicii geriatri acordă o atenție deosebită acestei vitamine deoarece cunosc faptul că deficiența ei poate provoca tulburări cognitive, probleme de stabilitate, mers, sau simptome care imită instalarea demenței (confuzie, depresie, lipsă de concentrare, uitare). Cunoscând simptomele și factorii de risc, poți să detectezi timpuriu deficiența vitaminei B12. Tratamentul este sigur și eficient atâta timp cât se depistează problema înainte de instalarea daunelor permanente.

shutterstock 1940684092 jpg

Paresteziile pot fi semnul deficitului de vitamina B12. Foto: Shutterstock

Potrivit publicației Espress, un semnal cheie poate fi senzația ciudată, de amorțeală și furnicături resimțită la nivelul membrelor superioare. Și alte zone ale corpului pot fi, de asemenea, afectate de această senzație „ciudată”, inclusiv picioarele. Acest simptom de „ace” în carne poartă numele de perestezie. Specialiștii spun că el apare atunci când alimentarea cu sânge a nervilor este întreruptă și se poate întâmpla atunci când stai sau dormi pe o parte.  

Dacă acest simptom este semnul deficitului de vitamina B12,  vor exista și alte indicii precum: oboseală extremă, lipsa de energie, ulcerații bucale, slăbiciune musculară, vedere tulbure, probleme psihologice (depresie și confuzie), probleme de memorie, înțelegere și judecată.

Deficitul de vitamina B12 trebuie diagnosticată și tratată, iar diagnosticul se poate pune în urma unui test de sânge.

Citește și Botox falsificat în 5 țări