Poate o migrenă să provoace dureri de dinți?

Migrenele pot crea multă durere, inclusiv resimțită în spatele ochilor, dar specialiștii spun că pot fi atât de intense încât să genereze și dureri de urechi sau la nivelul maxilarului, scrie Healthline.

1 durere de dinti jpg jpeg

Foto: Shutterstock

Este adevărat că majoritatea migrenelor concentrează durerea pe părțile superioare ale capului și ale feței, dar este posibil să simți că se manifestă și sub aceste puncte. La polul opus, cel mai puțin probabil este ca o migrenă să afecteze mijlocul feței, dar unii oamenii experimentează un tip de migrene care se simte ca o durere în dinți. Termenul medical pentru această afecțiune este durerea neurovasculară orofacială, precizează Healthline.

Cum poate o migrenă să ne producă dureri la nivelul dinților? Deși cauza exactă a migrenei nu este încă cunoscută, experții bănuiesc că acestea sunt cauzate de o activitate anormală a creierului care interferează cu funcția vaselor de sânge, a substanțelor chimice și a semnalelor nervoase din creier. Iar durerea rezultată poate radia, de fapt, în dinți.

Cum tratezi durerea de dinți cauzată de migrenă?

Migrena este o durere de cap care durează de la 4 până la 72 ore ( în medie 18 ore), uneori mai mult sau mai puțin, depinde de la caz la caz. Ea apare în mod frecvent în perioada adolescenței sau între 20 și 40 de ani. Unele persoane pot suferi de migrenă lunar sau de mai multe ori pe luna, în timp ce altele pot avea dureri o dată sau de două ori pe an, la intervale diferite de timp. Femeile sunt de două ori mai predispunse la a face migrene, comparativ cu bărbații, de aceea se și spune despre migrenă că este o boală a femeilor.

Durerea de dinți cauzată de migrenă este tratată prin abordarea cauzei, adică a migrenei, nu a dinților. Din momentul în care criza de migrenă a debutat, există două soluții prin care poți reduce durerea: terapia fără medicamente și terapia cu medicamente. În primul caz, poți folosi comprese reci aplicate pe frunte, repausul într-o camera liniștită, fără zgomote și masarea ușoară a tâmplelor.

Terapia cu medicamente implică combaterea crizei cu analgezice și antiinflamatoare sau medicamente specifice pentru migrenă (triptani) prescrise de medicul specialist.

Citește și Cum se formează cancerul şi ce rol are prevenţia