Fibromialgia, afec╚Ťiunea care provoac─â durere ├«n tot corpul. Ce cauze poate avea

fibro jpg

Simptomele fibromialgiei variaz─â de la o persoan─â la alta, dar, ├«n general, toate nominalizeaz─â durerea. Cu toate astea, poate fi dificil s─â o diferen╚Ťiezi de alte boli.

Fibromialgia este o afec╚Ťiune despre care se crede c─â afecteaz─â sistemul nervos. Durerea se r─âsp├ónde╚Öte ├«n tot corpul.

Cauza exact─â a fibromialgiei este necunoscut─â. Cu toate astea, ea poate avea la baz─â:

-Infec╚Ťii: bolile anterioare pot declan╚Öa fibromialgia sau pot agrava simptomele afec╚Ťiunii.

-Genetic─â: Fibromialgia se transmite adesea ├«n familii. Dac─â ave╚Ťi un membru al familiei cu aceast─â afec╚Ťiune, riscul dumneavoastr─â de a o dezvolta este unul crescut.

-Traume: Persoanele care sufer─â traume fizice sau emo╚Ťionale pot dezvolta fibromialgie. Afec╚Ťiunea poate fi legat─â de tulburarea de stres posttraumatic─â.

S-tresul: Ca ╚Öi traumele, stresul poate crea efecte ├«ndelungate cu care corpul se poate confronta luni sau ani. Stresul a fost legat de tulbur─âri hormonale,  care ar putea contribui la fibromialgie.

Oricine poate dezvolta afec╚Ťiunea, dar femeile au de ╚Öapte ori mai multe ╚Öanse de a o face.

Cel mai frecvent simptom al fibromialgiei este durerea, care poate fi  sim╚Ťit─â ├«n special la nivelul mu╚Öchilor, tendoanelor ╚Öi ligamentelor.

Se poate sim╚Ťi similar cu osteoartrita, bursita ╚Öi tendinita, dar este peste tot ├«n corpul t─âu.

ÔÇ×Pentru unii oameni, durerea vine ╚Öi pleac─â, la al╚Ťii ÔÇťc─âl─âtore╚ÖteÔÇŁ prin tot corpulÔÇŁ, spun speciali╚Ötii.

Este posibil s─â ave╚Ťi ╚Öi zone sensibile ├«n jurul articula╚Ťiilor care v─â dor c├ónd le ap─âsa╚Ťi cu degetul. Dac─â ap─âsa╚Ťi la o  persoan─â care nu are fibromialgie, ea va sim╚Ťi doar presiune. Dar aceea╚Öi presiune ar fi putea fi extrem de dureroas─â la cineva cu fibromialgie.

Dac─â te temi c─â ai putea avea fibromialgie, ar trebui s─â te g├ónde╚Öti s─â discu╚Ťi cu un medic.

Dar diagnosticarea afec╚Ťiunii este greu de f─âcut, deoarece nu exist─â un test specific pentru aceasta.

Medicul ├«╚Ťi va pune o serie de ├«ntreb─âri despre simptomele pe care le ai, pentru a ├«ncerca s─â diagnosticheze fibroza.

De asemenea, acesta ar putea s─â ├«╚Ťiexamineze corpul pentru semne fizice ale altor afec╚Ťiuni - de exemplu, este mai probabil ca inflama╚Ťia s─â fie cauzat─â de artrit─â dec├ót de fibromialgie.

Alte simptome le fibromialgiei: rigiditate, oboseal─â, problem cognitive.

Pacien╚Ťii se pot lupta s─â ├«nve╚Ťe lucruri noi sau pot avea probleme cu aten╚Ťia sau concentrarea. De╚Öi nu exist─â un remediu pentru aceast─â afec╚Ťiune, unele tratamente ar putea ajuta la ameliorarea durerii date de fibromialgie.