┼×i b─ârba┼úii pot avea dureri ├«n timpul actului intim. Afl─â care sunt motivele!

Nu rare sunt episoadele de disconfort din timpul actului sexual. ┼×i nu numai femeile sunt cele care au aceast─â problem─â, ci ┼či partenerul lor. Specialistul nostru ne spune ce cauzeaz─â durerea b─ârba┼úilor ├«n timpul raporturilor intime ┼či ce solu┼úii exist─â.

image

Foto: Shutterstock

Durerea resim┼úit─â ├«n timpul actului sexual poate fi de lung─â durat─â sau intermitent─â, nepl─âcerea afect├ónd at├ót femeile, c├ót ┼či b─ârba┼úii. ├Än timp ce la femei senza┼úia de durere apare din cauza lubrefierii insuficiente sau a afec┼úiunilor uterine, la b─ârba┼úi durerea poate fi cauzat─â de infec┼úii care provoac─â inflamarea glandului penisului, dar ┼či de leziunile care apar la nivelul testiculelor ┼či a prostatei. O parte dintre afec┼úiunile masculine se pot trata medicamentos, ├«n timp ce pentru altele este nevoie de interven┼úii chirurgicale efectuate de medicul urolog.

Leziunile peniene pot fi cauza

Disconfortul resim┼úit ├«n timpul actului sexual de c─âtre b─ârba┼úi este cunoscut ├«n termeni medicali ca dispareunie. Afec┼úiunea poate fi cauzat─â de multiplele leziuni de la nivelul penisului, testiculelor, prostatei, dar ┼či a vezicii urinare. ÔÇ×Leziunile peniene sunt frecvent legate de infec┼úiile localizate la acest nivel (uretrite , balanopostite), dar ┼či de leziunile legate de conforma┼úia penisului, congenitale sau care au ap─ârut ulterior (fimoza, fren scurt, angula┼úia congenital─â a penisului, boala Peyronie)ÔÇŁ, afirm─â Mihai Bucur, medic primar urologie. Dintre leziunile care pot ap─ârea la nivelul testiculelor, cele infec┼úioase sunt ┼či cele care pot provoca durere ├«n timpul actului sexual. Printre acestea se num─âr─â ┼či orhita (inflama┼úia unuia sau a ambelor testicule, cauzat─â de obicei de o infec┼úie) sau epididimita (inflama┼úia epididimului, un tub lung ┼či r─âsucit pozi┼úionat deasupra ┼či posterior de fiecare testicul).   

Prostatitele pot îngreuna actul sexual

Printre afec┼úiunile specifice b─ârba┼úilor care pot cauza durere ├«n timpul actului sexual se num─âr─â ┼či cele ale prostatei. Prostatitele acute ┼či cele cronice (boala inflamatorie a prostatei) ┼či uretritele (inflamarea uretrei) sunt cele mai frecvente probleme medicale care pot provoca senza┼úia de disconfort. ├Än cazul acestora, durerea apare mai ales ├«n momentul ejacul─ârii ┼či este asociat─â cu episoade de urinare frecvent─â. Conform speciali┼čtilor, durerile ce apar la nivelul penisului mai pot fi cauzate ┼či de hiperplazia benign─â de prostat─â (m─ârirea ├«n volum a prostatei, afec┼úiune ce nu este de natur─â canceroas─â), fie pot semnala prezen┼úa cancerului de prostat─â la b─ârba┼úii trecu┼úi de 50 de ani.

Herpesul ┼či dermatita, al┼úi ┬źvinova┼úi┬╗

Herpesul genital, manifestat prin simptome precum erup┼úiile la nivelul organelor genitale, le poate provoca b─ârba┼úilor senza┼úia de disconfort ├«n timpul actului sexual. ├Än cazul leziunilor herpetice, se recomand─â ├«ntreruperea contactelor intime ┼či urmarea unui tratament antivirale, cu administrare oral─â ┼či/sau cu unguente care pot gr─âbi vindecarea erup┼úiei.

De┼či nu este des ├«nt├ólnit─â, dermatita este o alt─â problem─â medical─â a barba┼úilor ce poate cauza durere. Fiind considerat─â o reac┼úie alergic─â la chimicalele din produsele de ├«ngrijire corporal─â (geluri de du┼č, s─âpun, ┼čampon etc.), dematita poate cauza inflamarea ┼úesutului penisului, respectiv senza┼úia de disconfort ┼či de durere.

Alte afec┼úiuni ce pot cauza durere ├«n timpul actului sexual sunt: fimoza ┼či parafimoza (afec┼úiune caracterizat─â prin imposibilitatea retragerii complete a prepu┼úului la baza glandului, respectiv complica┼úiile acestei boli), infec┼úiile cu candida, psoriazisul ┼či disfunc┼úiile coloanei vertebrale, acestea put├ónd afecta termina┼úiile nervoase de la nivelul penisului.

Cite┼čte ┼či: P├ón─â la ce v├órst─â te po┼úi bucura de via┼úa sexual─â?

Medicul explic─â

Dr. Mihai Bucur, medic primar urologie  

Infecţiile sexuale se tratează în cuplu

Leziunile infec┼úioase, indiferent de localizare, se trateaz─â de c─âtre medicul urolog dup─â analiza bacteriologic─â sau micologic─â a diferitelor secre┼úii (sperm─â, urin─â), ├«n conformitate cu antibiograma sau antifungigrama. Terapia ambilor parteneri se face c├ónd bacteriile izolate sunt din grupul cu risc de transmitere sexual─â (chlamydia, mycoplasma, ureaplasma) sau a fungilor u┼čor transmisibili (candida albicans). Leziunile de conforma┼úie penian─â, congenitale sau dob├óndite, se pot trata  chirurgical, interven┼úie efectuat─â, de regul─â, de medicul specialist urolog.

Dispareunia psihogen─â are ca posibil─â cauz─â stresul sau oboseala acumulat─â ┼či, de cele mai multe ori, este o ÔÇ×fa┼úad─â mai elegant─âÔÇŁ a unor probleme erectile.