Simptomul de cancer colorectal care apare pe față
Paloarea feţei poate fi semn al anemiei, unul dintre simptomele mai puţin ştiute ale cancerului de colon. Foto: Shutterstock
Un tip de cancer depistat din ce în ce mai des, inclusiv la tineri, este cel colorectal. Unul dintre simptomele bolii este sângele în scaun, dar există și alte manifestări care nu trebuie neglijate.
Descoperirea cancerului colorectal într-un stadiu incipient poate salva vieți, iar acest lucru implică, în primul rând, conștientizarea simptomelor.
Cancerul colorectal poate fi lipsit de simptome, mai ales în primele stadii. Pe măsură ce boala evoluează, mai pot apărea:
· schimbări ale tranzitului intestinal – diaree sau constipație;
· prezența sângelui în scaun;
· disconfort abdominal – balonări, crampe;
· slăbit inexplicabil (peste 10% din greutate);
· lipsa poftei de mâncare;
· oboseala;
· senzația de golire incompletă a scaunului.
Paloarea feţei, semn al anemiei induse de cancerul de colon
Anemia, adică scăderea celulelor roșii din sânge sau a hemoglobinei, poate fi un semn precoce al unei tumori la nivelul colonului, informează verywellhealth.com.
Dacă ai faţa palidă sau gălbuie, este bine să îţi faci analizele medicale, pentru a depista o eventuală anemie. Alte simptome ale anemiei sunt: oboseala, slăbiciunea, palpitaţiile, dificultăţile de respiraţie, senzaţia de confuzie sau ameţeala, durerea în piept, mâinile şi picioarele reci, cefaleea.
Potrivit dr. Nikita Patel, citat de express.co.uk, cancerul de colon poate provoca o lipsă de fier în organism.
Anemia feriprivă hemoragică este mai frecventă în cazul cancerului colo-rectal din partea dreapta. „Tumorile de cecal şi colon ascendent au o pierdere medie zilnică de sânge de 4 ori mai mare (aproximativ 9 ml/zi) decât tumorile cu alte localizări la nivelul colonului. De multe ori, poate să fie primul semn ca se produce o sângerare undeva la nivelul colonului”, aflăm de pe medicover.ro.
Vazi şi: Atenție la aceste semne de avertizare în privința cancerului colorectal!
Cancerul colorectal se depistează prin colonoscopie
Cea mai bună modalitate de a depista tumorile maligne ale colonului este colonoscopia. În timpul acesteia se prelevează și probe pentru biopsie, care arată cu certitudinea dacă este vorba sau nu despre cancer colorectal. În timpul acestei proceduri, care se efectuează cu pregătire (golirea colonului), medicul introduce prin anus un colonoscop, un tub subţire şi flexibil, care are şi o cameră video şi o sursă de lumină. Imaginile obţinute cu camera video sunt proiectate pe un monitor, ceea ce permite medicului să examineze intestinul gros.
Vezi şi: Actorul Ryan Reynolds, filmat în timpul unei colonoscopii. Ce i-au depistat medicii. VIDEO