Actorul Ryan Reynolds, filmat în timpul unei colonoscopii. Ce i-au depistat medicii. VIDEO

Pentru a conştientiza importanţa diagnosticării timpurii a cancerului colorectal, actorul Ryan Reynolds a acceptat să fie filmat în timpul acestei proceduri medicale care poate salva viaţa.

image

Actorului Ryan Reynolds i s-a depistat un polip pe colon. Foto: Shutterstock

Ryan Reynolds s-a implicat, alături de Colorectal Cancer Alliance, într-o campanie de conştientizare timpurie a cancerului colorectal. Împreună cu Rob McElhenney, actorul vrea să atragă atenţia oamenilor asupra celui mai răspândit cancer în Europa, al treilea ca frecvenţă în lume şi al doilea ca mortalitate în SUA. Cei doi actori s-au filmat în timp ce au făcut prima lor colonoscopie, iar clipul lor a fost postat pe YouTube.

”În mod normal, nu aș fi făcut această procedură ca să o distribui. Însă este un gest care poate salva viața. Dacă pot inspira pe cineva, este bine”, a declarat actorul.

„Rob și cu mine am împlinit amândoi 45 de ani anul acesta. Și unul dintre reperele acestei vârste este efectuarea unei colonoscopii. Este un demers simplu care poate să-ți salveze viața la propriu, literalmente”, a mai declarat actorul citat de parismatch.com.

Ryan Reynolds, alături de medic. Foto: Instagram

Actorului i-a fost depistat un polip pe colon

Medicul care i-a efectuat colonoscopia i-a explicat că i-a depistat un polip mic în timpul intervenţiei, pe care l-a îndepărtat. Unii polipi pot evolua spre cancer, de aceea, este important să fie îndepărtaţi.

”De aceea faci această intervenție. Îți poate salva viața și nu sunt melodramatic”, a mai spus Ryan Reynolds.

La rândului lui, Rob McElhenney a declarat: ”Clar sunt avantajat. Fie nu-mi găsesc nimic, ceea ce înseamnă că am colonul mai curat decât al lui, fie îmi descoperă un polip mai mare, ceea ce e grozav, sau un chist mai mic, ceea ce iarăși e grozav, că sigur nu este ca al lui și nu am șanse să fac cancer de colon.” Însă lui Rob McElhenney i-au fost depistaţi trei polipi mici, fiind sfătuit să îşi facă regulat colonoscopie.

În ce constă colonoscopia

O colonoscopie este o metodă de examinare recomandată pentru a depista anomalii la nivelul intestinului gros (colon) sau al rectului. Este o procedură medicală care ajuta la detectarea cancerului colorectal. Depistat în stadii incipiente, acest tip de cancer poate fi vindecat.

În timpul colonoscopiei, un tub lung şi subţire (colonoscop) este introdus în rect. O cameră minusculă aflată în varful colonoscopului îi permite medicului să examineze interiorului intregului colon. Dacă este nevoie, polipii sau alte ţesuturi anormale sunt îndepartate în timpul colonoscopiei. De asemenea, poate fi prelevată şi o proba de ţesut (biopsie) în timpul examinării.