Regele român care a murit de cancer de colon

image

Bolile nu îi feresc nici pe membrii caselor regale. Unul dintre cei mai apreciaţi regi români a fost diagnosticat cu cancer colorectal, cel mai frecvent tip de neoplasm din România.

Este vorba despre Ferdinand I, regele României între anii 1914-1927. În timpul domniei sale, în 1918 s-a realizat Marea Unire și s-au introdus reforme economice și politice.

image

Ferdinand I a fost unul dintre cei mai iubiţi regi români

Medicii i-au descoperit cancerul de colon în 1926, în timp ce soţia sa, regina Maria, se afla într-o călătorie pe continentul american, împreună cu doi dintre copiii lor, Nicolae şi Ileana.

A avut cancer de colon inoperabil

Medicii i-au comunicat vestea reginei Maria, căreia i-au spus şi variantele de tratament: „Cancer de colon, inoperabil, care avansează rapid. Operație laterală necesară ca să-i facă un nou canal pentru digestie și să deblocheze colonul, după aceea, tratament cu radiu, ca să împiedice sau să trateze evoluția cancerului”.

După două zile, a fost efectuată intervenţia numită anus contra naturii, operaţie făcută de doctorul Hartman, un renumit chirurg în epocă, asistat de încă cinci medici, printre care Ion Mamulea, apropiat al Casei Regale, aflăm de pe historia.ro.

În zilele care au urmat, Ferdinand I a început să se simtă mai bine, iar regina Maria nota: „Progresul este satisfăcător. Încep să-l hrănească. Astăzi a avut un prânz adevărat și mic dejun – ceea ce nu s-a întâmplat de cel puțin șase luni. Starea lui de spirit este bună. Este, categoric, o schimbare în bine”.

Din nefericire, la 31 decembrie, în urma unei noi consultaţii, s-a constatat că tumoarea s-a extins. La 17 ianuarie, s-a decis ca Ferdinand I să fie tratat cu radium (radioterapie). După o săptămână de tratament, medicii au observat că tumora se micşorase. Regele a urmat acest tratament până pe 21 februarie 1927.

Regele Ferdinand I a murit la 20 iulie 1927, noaptea, în camera sa de la Pelișor, unde se retrăsese.

image

Regele Fedinand 1. Foto: historia.ro

Vezi şi: Aceştia sunt factorii de risc pentru cancerul de colon!