Atenție la aceste semne de avertizare în privința cancerului colorectal!

Oamenii de știință au identificat patru simptome specifice la persoanele sub 50 de ani care pot indica un risc crescut de cancer colorectal, scrie HealthNews.

Conform celor mai recente statistici, incidența cancerului colorectal la persoanele sub 55 de ani s-a dublat din 1995 și este acum principala cauză de cancer la bărbații sub 50 de ani, dar apariția bolii nu se limitează doar la adulții în vârstă.

Experții în sănătate spun, de asemenea, că identificarea celor mai timpurii simptome ale bolii la această grupă de vârstă este esențială, deoarece diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la asigurarea celui mai bun rezultat.

cancer colorectal jpg

Cancerului colorectal este tot mai des la pacienți sub 50 de ani. Foto: Shutterstock

Acum, cercetătorii de la Universitatea Washington au redus la patru simptome specifice manifestările care indică un risc ridicat de cancer colorectal cu debut precoce. Descoperirile lor au fost publicate pe 4 mai în Jurnalul Institutului Național al Cancerului.

Cercetătorii au examinat datele provenite de la peste 5.000 de persoane cu cancer colorectal cu debut precoce, utilizând baza de date comercială IBM MarketScan. Când oamenii de știință s-au uitat la semnele și simptomele prezente înainte de diagnosticare, au găsit patru semne specifice indică un risc crescut de cancer colorectal.

Aceste semne de avertizare sunt:

·     Anemia prin deficit de fier

·     Sângerare rectală

·     Durere abdominală

·     Diaree

Mai mult, la aproximativ 19% dintre persoanele cu cancer colorectal cu debut precoce, primele simptome pe care le-au experimentat au apărut între trei luni și doi ani înainte de diagnostic. Totuși, aproximativ 49% au observat primul simptom în trei luni înainte de a fi diagnosticați.

În plus, persoanele care se confruntă cu un singur simptom au avut un risc aproape dublu, iar cele două simptome au crescut riscul de peste 3,5 ori. În plus, persoanele care se confruntă cu trei sau mai multe simptome au avut un risc de peste 6,5 ori mai mare.

Oamenii de știință au identificat, de asemenea, că sângerarea rectală și anemia cu deficit de fier sunt simptome deosebit de îngrijorătoare care indică că este timpul să vezi investighezi ce se întâmplă, la medic.

„Deoarece majoritatea cazurilor de cancer colorectal cu debut precoce au fost și vor continua să fie diagnosticate după prezentarea simptomelor, este esențial să recunoaștem aceste semne și simptome cu promptitudine și să efectuăm o analiză de diagnostic cât mai curând posibil”, spune cercetătorul principal Yin Cao, profesor asociat de chirurgie la Divizia de Sănătate Publică și membru al comisiei de cercetare „Siteman Cancer Center” de la Barnes-Jewish Hospital și Washington University School of Medicine, într-un comunicat de presă.

„Procedând astfel, putem diagnostica boala mai devreme, ceea ce poate reduce nevoia unui tratament mai agresiv, dar poate îmbunătăți calitatea vieții și ratele de supraviețuire ale pacienților”, adaugă Cao.

De ce crește numărul celor sub 50 de ani care fac cancer colorectal?

Într-un articol de la Yale Medicine, prof. dr. Xavier Llor explică că anterior, majoritatea diagnosticelor de cancer colorectal la persoanele mai tinere erau asociate cu defecte genetice. Cu toate acestea, creșterea actuală a bolii cu debut precoce se datorează probabil unor factori de mediu și dietetici pe care oamenii de știință încă nu i-au identificat.

Până când oamenii de știință vor putea descoperi motivele din spatele ratelor în creștere ale cancerului colorectal la această grupă de vârstă, Llor spune că adulții tineri ar trebui să ia în considerare abordarea factorilor care țin de stilul de viață și care pot contribui la dezvoltarea bolii.

Aceștia includ nefumatul, limitarea consumului de alcool și alimente procesate, menținerea unei greutăți sănătoase și consumul de mai multe fructe și legume proaspete.

Citește și Ce probleme de sănătate indică o piele uscată?