Polipii pe colon pot evolua în cancer. Iată ce simptome pot avea!
Polipii de pe colon sunt excrescențe care apar pe căptușeala interioară a intestinului gros (colon) sau rect. Polipii sunt destul de frecvenţi: se estimează că 15% până la 40% dintre adulți îi au.
Polipii pot fi benigni (necanceroși) sau maligni (canceroși). Doar un procent din polipi se transformă în cancer, iar transformarea se produce de-a lungul mai multor ani. Majoritatea polipilor și a cancerelor colorectale în stadiu incipient nu provoacă simptome pe care le poți vedea sau simți. Singura modalitate de a diagnostica și elimina polipii este făcând o colonoscopie, o testare care se recomandă în mod regulat începând cu vârsta de 45 de ani. Deoarece este dificil de evaluat care polipi au potențialul de a deveni canceroși, scopul procedurii este de a-i elimina pe toți.
Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome dacă au polipi, în special în stadiile incipiente, dar pe măsură ce aceștia cresc, pot provoca unele simptome care pot indica polipi de colon, cancer colorectal sau alte probleme gastrointestinale și necesită investigarea la medic.
Sânge în scaun
Dacă vezi sânge roșu aprins în fecale, în toaletă după defecare sau pe hârtia igienică după ștergere, este posibil să sângereze de la un polip iritat. Acesta este cel mai frecvent simptom al polipilor de colon mai mari.
Anemie
Polipii, în special cei care au devenit mari, pot provoca sângerări. În timp, această pierdere de sânge poate duce la anemie sau la un număr scăzut de globule roșii. Anemia se observă la testele de rutină, iar medicul îţi poate recomanda analize suplimentare, pentru un diagnostic exact.
Diaree sau constipaţie
Orice schimbare a tranzitului intestinal care durează mai mult de o săptămână este motiv de îngrijorare. Aceasta poate include diaree sau constipație sau o modificare a consistenței și formei scaunului. Scaunele în formă de creion, lungi și înguste, pot fi un semn al cancerului colorectal.
Pierdere în greutate inexplicabilă
Un motiv de îngrijorare este slăbirea neintenţionată, care poate arăta că polipii de colon au progresat în cancer colorectal. Pe măsură ce cresc, pot bloca absorbția nutrienților în colon, provocând pierderea în kilograme.
Vezi şi: În cât timp devin canceroşi polipii pe colon?
Ce spune medicul
Dr. Dan Adrian Bobeică, medic specialist gastroenterologie, endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică
Sunt semne de alarmă scăderea ponderală involuntară, dispariția poftei de mâncare, apariția tulburărilor de tranzit sau a scaunelor cu sânge. Totodată, prezența anemiei feriprive pe analizele de laborator este un semn de alarmă și ar trebui investigată de medicul gastroenterolog.
Pentru diagnosticul corect al acestui tip de cancer, colonoscopia este investigația cea mai utilă întrucât permite vizualizarea directă a formațiunii și prelevarea de biopsii. Alte investigații care permit diagnosticarea formațiunilor tumorale colonice sunt: ecografia abdominală, ecografia endorectală, videocapsula endoscopică, colonoscopia virtuală sau tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară, acestea din urmă fiind utile mai ales în evaluarea diseminărilor la distanță.