Poate fi anemia simptom al cancerului de colon?

Scăderea numărului de globule roșii din sânge sau a hemoglobinei poate fi un semn precoce al unei tumori la nivelul colonului, scrie Very Well Health

Anemia poate fi un semn de avertizare timpurie pentru cancerul de colon. Este produsă atunci când tumora începe să sângereze, reducând nivelul de globule roșii și al unei proteine bogate în fier numită hemoglobină, necesară pentru a furniza oxigen și substanțe nutritive către țesuturi.

anemie jpg

Anemia nu indică întotdeauna prezența unei forme de cancer, dar în stadiile avansate ale bolii canceroase, este adesea prezentă. Foto: Shuttesrtock

Iată modul în care cancerul de colon cauzează anemie și ce semne și simptome sugerează că ai putea avea cancer de colon. Deși nu este întotdeauna prezentă, mai ales la început, recunoașterea oricăror semnele ce apar te ajuta să depistezi boala în stadiile incipiente, când este cel mai ușor tratabilă.

Simptome și tipuri de anemie

Anemia poate trece adesea neobservată, deși poate fi detectată în urma analizelor de sânge efectuate din motive de rutină.

Atunci când pierderea eritrocitelor sau a fierului este suficient de severă, simptomele pot apărea și își pot atrage atenția:

·      Oboseală

·      Starea de rău (un sentiment general de rău)

·      Paloare (piele palidă)

·      Dispnee (respirație scurtă)

·      Amețeli

·      Palpitații cardiace

·      Tahicardie (bătăi anormal de rapide ale inimii)

·      Mâinile și picioarele reci

·      Dificultate de concentrare

Există diferite tipuri de anemie, fiecare dintre acestea fiind diferențiată de cauza de bază.

Aceastea pot fi clasificate în linii mari ca:

·      Anemia cauzată de pierderea de sânge (cum ar fi din cauza traumei sau a sângerării interne)

·      Anemia cauzată de lipsa de fier (cunoscută sub numele de anemie cu deficit de fier)

·      Anemia cauzată de scăderea producției de eritrocite (cum ar fi anemia aplastică și anemia pernicioasă)

·      Anemie cauzată de defalcarea anormală a eritrocitelor (anemie hemolitică)

Cum cauzează cancerul de colon anemie

În timp ce anemia cu cancer de colon se datorează în principal pierderii de sânge, există și alte mecanisme care pot complica starea.

Când se dezvoltă o tumoare malignă (canceroasă), aceasta eliberează substanțe chimice care declanșează formarea rapidă de noi vase de sânge (cunoscută sub numele de angiogeneză). Aceste noi vase de sânge oferă tumorii nutrienții de care are nevoie pentru a crește, dar sunt, de asemenea, foarte fragile și se sparg destul de ușor pe măsură ce tumora crește în dimensiune.

Pe măsură ce tumora devine mai mare, sângerarea și pierderea de sânge se agravează. Acest lucru duce nu numai la scăderea eritrocitelor, ci și la o scădere a cantității de fier din sânge, provocând anemie cu deficit de fier.

Pe lângă aceasta, inflamația cronică cauzată de tumoră modifică modul în care organismul folosește fierul. În loc să elibereze fier în sânge pentru a forma hemoglobină, fierul este stocat în țesuturile corpului, agravând și mai mult anemia prin deficit de fier.

Chimioterapia și radiațiile pot înrăutăți anemia feriprivă prin suprimarea măduvei osoase, partea spongioasă a oaselor în care se formează celulele roșii din sânge.

Studiile sugerează că mai mult de 30% dintre persoanele cu cancer vor experimenta anemie la un moment dat, aproape jumătate dezvoltă anemie cu deficit de fier. La cei care primesc chimioterapie sau radiații, aproximativ 67% se pot aștepta să aibă anemie.

Recunoaște semnele cancerului de colon

În sine, anemia cu deficit de fier nu este ceva ce ar implica în mod automat cancerul de colon, în special dacă apare de la sine. Vinovații mai probabili includ sângerarea menstruală abundentă, o dietă cu deficit de fier sau tulburările digestive care afectează absorbția fierului alimentar (cum ar fi boala celiacă).

Acestea fiind spuse, anemia cu deficit de fier poate fi cauzată și de sângerare internă lentă, cronică. Dacă nu poate fi găsită o altă cauză, furnizorii de asistență medicală vor verifica de obicei sângerarea gastrointestinală cauzată de lucruri precum ulcer peptic, hernie hiatală sau cancer de colon.1

În cazul cancerului de colon, furnizorul de asistență medicală va căuta alte semne ale bolii, inclusiv:

O schimbare a obiceiurilor intestinale, cum ar fi modificarea diareei și constipației

·      Scaune înguste, ca un creion

·      Senzația că intestinul tău nu este golit nici după defecare

·      Sângerare rectală cu sânge roșu aprins

·      Scaune întunecate, gudronoase

·      Crampe sau dureri abdominale

·      Oboseală și slăbiciune

·      Pierdere în greutate neintenționată

Anemia severă apare rareori de la sine în cazul cancerului de colon și este mai frecvent întâlnită cu unele sau toate aceste simptome însoțitoare.

Dacă oricare dintre aceste simptome persistă mai mult de două săptămâni, sună medicul și solicit teste pentru a identifica mai bine cauza.