Simptome care pot să apară în cancerul de endometru. Sfatul medicului

image

Cancerul endometrial începe în mucoasa uterului, numită endometru, și se poate extinde către organele din jur. Este bine să fie ştiute manifestările acestei boli.

Cancerul de endometru apare atunci când celulele endometrului suferă de mutații, dar încă nu sunt clare motivele care cauzează mutațiile celulelor. Din cauza acestor defecte, celulele suferă mutații, se multiplică și se acumulează, formând o tumoră în uter. Când celulele anormale încep să invadeze alte țesuturi din organism, se pot forma mai multe tumori la organele din jur.

Sângerarea şi secreţii vaginale anormale

Este un simptom frecvent și comun al cancerului de endometru. Pentru femeile care nu au ajuns la menopauză, aceasta ar putea apărea ca sângerare între ciclurile menstruale. Cu toate acestea, deoarece cancerul endometrial se formează  după menopauză, cel mai frecvent simptom este sângerarea vaginală observată după încetarea ciclului menstrual.   

La unele femei, scurgerile vaginale anormale sunt simptomul principal. Unele paciente au declarat că au observat o scurgere vaginală apoasă, care poate avea un miros puternic, urât, cu sau fără sânge. Cu toate acestea, scurgerile vaginale anormale legate de cancerul endometrial pot varia foarte mult ca aspect. Secreția poate fi albă, roz sau maro.

Probleme urinare

Un studiu care a explorat simptomele non-menstruale ale cancerului endometrial a constatat că problemele cu urinarea erau relativ frecvente la femeile cu cancer endometrial. Pacientelor li s-a cerut să completeze un sondaj despre simptomele lor menstruale și non-menstruale. Peste 50% dintre ele au indicat că au avut o creștere a frecvenței urinare sau a urgenței urinare (nevoia bruscă și urgentă de a urina), iar la altele a apărut și urinarea dureroasă.

În cazuri rare, când se dezvoltă o tumoră mare de endometru, aceasta poate apăsa pe diferite părți ale tractului urinar, provocând simptome urinare semnificative.

Vezi şi: Cancerul de col uterin: simptomele care trebuie să ne dea de gândit. Ce spune medicul

Slăbire neintenționată

Pierderea în greutate fără a încerca nu este întotdeauna un semn că ceva nu este în regulă în corpul tău. Pierderea bruscă a 10 kilograme sau mai mult, fără nicio explicație clară, este un motiv de îngrijorare, iar 40% dintre femeile cu cancer spun că au experimentat acest fenomen înainte de diagnosticare.

Pe măsură ce sistemul imunitar răspunde invaziei de celule canceroase, încercând să le elimine, produce citokine. Aceste substanțe pot perturba atât metabolismul, cât și hormonii, de aceea, se ajunge la pierderea poftei de mâncare și la modificări ale modului în care corpul arde caloriile. Deoarece celulele canceroase necesită mai multă energie pentru a se dezvolta, corpul va arde mai multe calorii.

Anemia 

Pentru femeile cu cancer endometrial, anemia (scăderea cantităţii de hemoglobină) este un simptom secundar cauzat de sângerări uterine anormale.  

Oboseala intensă

Este un simptom comun experimentat de persoanele cu toate tipurile de cancer. Uneori, oboseala este atât de severă încât persoanele bolnave nu pot îndeplini sarcini simple. Spre deosebire de oboseala cauzată de lipsa de somn, în această situație, odihna sau pauza nu rezolvă oboseala. O serie de factori printre care și anemia contribuie la declanșarea oboselii copleșitoare.

Greaţa  

Când cancerul endometrial progresează și începe să se răspândească în afara uterului, poate provoca o serie de probleme gastrointestinale, inclusiv greață persistentă. Tumorile care se dezvoltă în abdomen pot pune presiune pe stomac și intestine, provocând greață. Acest simptom apare mai ales în stadiile târzii ale bolii. Aproximativ 70% dintre pacienții cu cancer se confruntă cu greață la un moment dat pe parcursul bolii.

Uter mărit

O tumoră la nivelul uterului îl poate mări. Totuşi, cancerul endometrial provoacă un uter mărit numai când tumora sau tumorile din uter sunt suficient de mari pentru a întinde pereții uterini. Acest lucru apare de obicei în stadiile mai avansate ale bolii.

Alte simptome posibile

Durerea pelvină, balonarea și disconfortul în timpul actului sexual pot fi alte simptome ale cancerului endometrial. Însă toate aceste simptome pot fi cauzate şi de alte boli ginecologice. 

Sfatul specialistului

Prof. univ.dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, medic primar chirurgie generală şi doctor în știinţe medicale 

Pentru o femeie care și-a încheiat programul reproductiv, histerectomia este mai ușor acceptată decât pentru o femeie care își dorește copii. Cancerul de col uterin sau endometru sunt afecțiuni pentru care o femeie cere singură histerectomia chiar în situația în care i se propun alternative conservative. Impactul psihologic al histerectomiei este mult mai puternic asupra partenerului de sex masculin, arată studiile. Cu toate acestea, studii pe eșantioane mari de populație feminină au demonstrat că histerectomia oferă o îmbunătățire a vieții sexuale în cazul femeii, față de situația anterioară.