Tu știi din ce motive te-ai putea simți obosit?

Femeile se simt mai des obosite și pentru că jonglează cu o mulțime de roluri în același timp. Dar când oboseala persistă pentru durate lungi, poate fi vorba despre boli, de aceea trebuie investigate cauzele, scrie WebMd

oboseala cronica jpg

Oboseala poate ascunde boli. Foto Shutterstock

Dacă suferi de oboseală cronică vei trăi o senzație de extenuare care nu trece nici măcar după ce te odihnești. Dacă la baza oboselii tale este o boală, vei obseva, de asemenea, că această senzație de sfârșeală este însoţită şi de alte manifestări, precum dificultăţi în respiraţie, sângerări anormale, scăderi sau creşteri inexplicabile în greutate. Frecvent, cauza oboselii inexplicabile este anemia, mai frecventă la femei. Ea poate apărea la femeile cu menstruaţie abundentă sau care au născut recent, la cele cu deficit de fier, de acid folic şi de vitamina B12. De asemenea, afecţiunile renale cronice pot duce la apariţia anemiei, iar în acest caz ea este însoţită de ameţeli, de stări de leşin şi de iritabilitate.

Rinita alergică obosește corpul

Potrivit Webmd, rinita alergică este o cauză frecventă a oboselii cronice. Pentru a pune un diagnostic, medicul vă va evalua simptomele și vă vă recomandă o testare detaliată, pentru a vedea dacă alergiile dumneavoastră sunt declanșate de polen, insecte (acarieni sau gândaci), părul animalelor, mucegaiuri sau alte substanțe. Tratând alergiile tratezi și oboseala.

Când inima suferă

Specialiştii spun că o afecţiune cardiovasculară nediagnosticată poate duce la apariţia unei stări progresive de oboseală, ce se manifestă chiar şi în timpul unor activităţi obişnuite, foarte puţin solicitante din punct de vedere fizic. De aceea, atunci când senzaţia de epuizare nu pare să aibă o justificare, este bine să mergi la cardiolog.

O tiroida leneșă

Dacă tiroida nu poate produce suficienti hormoni tiroidieni, scade rata metabolismului şi sunt încetinite toate funcţiile. Pe acest fond apare oboseala. Experţii spun că, de obicei, hipotiroidia se manifestă şi prin depresie, constipaţie şi ritm cardiac scăzut.

Diabetul îți fură energia

Poate fi vorba despre diabet nediagniosticat, atunci când e simți obosit fără nicio cauză. Persoanele care au diabet, dar nu știu, nu-și tratează boala și, de aceea, se confruntă cu oboseală cronică. Acest lucru este generat de faptul că în coprul acestor persoane, glucoza nu este folosită eficient pentru generarea de energie.

Citește și Care sunt caraceteristicile unei personalități puternice?