Ce semne anunță menopauza?

Perioada numită perimenopauză este o etapă cu suișuri și coborâșuri hormonale în care se reduce până la dispariție ciclul menstrual, făcând loc menpauzei.  

Deși este adevărata perimenopauză aduce un amestec de simptome neplăcute, există pași pe care îi poți face pentru a te simți mai bine în această perioadă, scrie FHealth.

Ce este perimenopauza?

În timpul menopauzei și în preajma menopauzei, producția de hormon feminin estrogen scade.

Perimenopauza apare în jurul vârstei de 40 pentru majoritatea femeilor, dar unele observă schimbări încă de la 30 de ani. Chiar înainte de apariția perimenopauzei, femeile pot experimenta modificări subtile în lungimea, durata și fluxul ciclului menstrual. Acesta este momentul în care fertilitatea începe să scadă, iar modelele hormonale încep să fluctueze.

femeie la menopauza png

Perimenopauza durează în medie patru ani, dar uneori poate fi vorba de doar câteva luni. Foto: Shutterstock

În ultimii doi ani ai perimenopauzei, scăderea estrogenului se accelerează, iar femeile se confruntă cu simptomele menopauzei în timp ce încă au menstruație.

Simptomele perimenopauzei sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire, deși unele medicamente, tratamente pentru cancer și intervenții chirurgicale pe ovar pot accelera procesul sau pot provoca menopauza mai devreme.

„Ovarele tale își încetează activitatea, dar procesul durează ceva timp. Acest proces se numește perimenopauză”, explică Kourtney Morris, ginecolog din Indiana. „Pentru unele femei, perimenopauza abia se observă, dar pentru altele, simptomele sunt greu de suportat”.

După pubertate, există trei faze ale fertilităţii feminine:

Pre-menopauză: Femeile au o funcție ovariană completă, produc în mod regulat estrogeni și ovulează.

Perimenopauză: ovarele încep să fluctueze în ceea ce privește ovulația și producția de estrogen, ceea ce poate duce la cicluri menstruale și simptome imprevizibile.

Menopauza: Când ovarele s-au închis și persoana intră la menopauză după 12 luni fără menstruație.

Când începe perimenopauza?

Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani, iar simptomele perimenopauzei încep de obicei cu aproximativ patru ani înainte de ultima menstruație. Cel mai bun predictor legat de când va fi ultima ta menstruație este vârsta la care mama ta a intrat la menopauză (dacă nu a făcut o histerectomie).

Dacă ai urmat tratament pentru cancer în copilărie (chimioterapie sau radiații pelvine) sau ești fumătoare, este posibil să ai simptome de perimenopauză mai devreme. În general, fumătorii ajung la menopauză cu doi sau trei ani mai devreme decât nefumătorii.

Care este primul semn al perimenopauzei?

Primul semn al perimenopauzei este, de obicei o întrerupere a ciclului menstrual. Pentru multe femei, menstruația începe mai devreme sau mai târziu decât în mod normal. De exemplu, dacă ciclul tău menstrual a fost întotdeauna de 28 de zile, în timpul perimenopauzei, menstruația ar putea să vină de la 21 de zile sau până la 35 de zile. Unele femei încep să sară peste luni întregi și apoi au perioade mai grele decât în mod normal când le au.

Care sunt simptomele perimenopauzei?

În timpul perimenopauzei, puteți experimenta o varietate de simptome. Cel mai cunoscut este bufeul. Aproximativ 80% dintre femei vor experimenta o formă de bufeuri. Bufeurile apar atunci când creierul are probleme în reglarea temperaturii interne, care este un răspuns comun la a avea mai puțin estrogen. Este posibil ca schimbarea temperaturii să nu fie vizibilă. Sau, s-ar putea simți ca și cum cineva a ridicat termostatul pentru temperatura corpului tău. Deodată te simți incomod de fierbinte și transpiri sau te scalzi în transpirație nocturnă.

Alte simptome ale perimenopauzei includ: probleme cu somnul, transpirații nocturne, scăderea libidoului, uscăciunea vaginală, modificări ale dispoziției, rărirea părului, confuzie, anxietate, oboseală.

Pe măsură ce hormonii estrogeni cresc și scad, perioadele devin mai lungi sau mai scurte și femeile experimentează simptome asemănătoare menopauzei.

Motivul acestor simptome: ovarele produc estrogen încă de la prima menstruație. În perioada perimenopauzei, producția de estrogen scade substanțial. Corpul trebuie să se adapteze la funcționarea cu mai puțin hormon. Tipul și intensitatea simptomelor variază foarte mult de la femeie la femeie,  unele se simt puțin inconfortabil, sau nu observă absolut nimic.

Modificările perimenopauzei sunt complet normale, dar este o idee bună să consultați un medic în acest moment pentru a exclude alte cauze ale simptomelor.

Sângerarea abundentă sau neașteptată poate fi un semn de fibrom sau cancer uterin; transpirațiile nocturne și bătăile accelerate ale inimii pot semnifica o tulburare tiroidiană.

Un test de sânge poate diagnostica perimenopauza?

Cel mai fiabil test de sânge este cel care identifică niveluri ridicate de hormon foliculostimulant (FSH), care este eliberat de glanda pituitară ca răspuns la declinul de estrogen. Dar dacă iei pilule contraceptive, va trebui să le oprești temporar pentru a obține rezultate precise.

Cum poți reduce simptomele de perimenopauză?

Femeile cu sângerări abundente, menstruații care durează mai mult de șapte zile, spotting între menstruații sau cicluri care sunt mai mici de 21 de zile trebuie să contacteze un medic.

De obicei, perimenopauza este o tranziție treptată și niciun test anume nu indică ceea ce se întâmplă cu organismul. Terapia hormonală, tratamentele vaginale cu estrogeni și antidepresivele pot ajuta la tratarea simptomelor de perimenopauză.

Începe prin a identifica ce simptome te deranjează cel mai mult și apoi caută să le rezolvi cu ajutor specializat. Modificarea stilului de viață poate avea un impact mare în atenuarea simptomelor de perimenopauză și în îmbunătățirea sănătății generale și poate insemna: yoga, sport regulat, meditaţie, pierderea în greutate dacă este necesar.

Ginecologul te poate ajuta la elaborarea unui plan de tratament pentru a aborda simptomele, cum ar fi:

Sângerări neregulate: medicamentele hormonale pot crea un ciclu menstrual previzibil.

Depresie: o doză mică de antidepresiv poate îmbunătăți o tulburare de dispoziție.

Iritabilitate: un plan de exerciții poate îmbunătăți starea de spirit.

Dar uneori, ceea ce contează pentru femei este să știe că nu sunt singure – și că simptomele de perimenopauză nu le iau vitalitatea. Corpul tău se îndreaptă spre o perioadă care nu-I mai permite să aibă copii și este  complet normal și natural.