Boala femeilor neiubite: de ce apare ┼či cum poate fi tratat─â

1 endometrioza jpg jpeg

Cauz─â a infertilit─â┼úii, endometrioza, cunoscut─â ┼či ca boala femeilor neiubite sau cancerul care nu ucide, este considerat─â un fel de Cenu┼č─âreas─â a bolilor ginecologice.

Endometrioza este o afec┼úiune inflamatoare benign─â caracterizat─â prin prezen┼úa de ┼úesut intern al uterului (endometru) ├«n afara cavit─â┼úii uterine, la nivelul ovarelor, trompelor uterine, al peritoneului pelvin ┼či intestinelor, mai rar fiind vorba de localizare cerebral─â sau pulmonar─â. Nu se cunoa┼čte cauza exact─â a endometriozei, exist├ónd mai multe piste. Una dintre ele este menstrua┼úia retrograd─â. Specific─â acesteia este ├«ntoarcerea s├óngelui menstrual care con┼úine celulele endometriale ├«n trompele uterine ┼či ├«n cavitatea pelvin─â.

Durerea este simptomul principal

Endometrioza se manifest─â, ├«n principal, prin durere, care variaz─â de la caz la caz. Pot s─â apar─â mai multe feluri de dureri: pelvin─â, ├«n timpul sau dup─â contactul sexual, ├«n zilele ovula┼úiei, ├«n zona inghinal─â, lombare, abdominale. Totodat─â, endometrioza mai poate avea simptome gastrointestinale (constipa┼úie, diaree, scaun cu s├ónge, balonare) sau urinare (urin─âri frecvente, ├«n cantit─â┼úi mici, nevoia imperioas─â de a urina, arsur─â sau usturime ├«n timpul mic┼úiunii). Oboaseala cronic─â, grea┼úa, v─ârs─âturile, s├ónger─ârile menstruale abundente ┼či neregulate sunt alte manifest─âri care pot ├«nso┼úi endometrioza. 

Durerea fizic─â al─âturi de cea sufleteasc─â, produs─â de neputin┼úa de a avea copii, genereaz─â depresie, oboseal─â, apatie, izolare. Endometriozei i se mai spune ┼či ÔÇ×boala femeilor neiubiteÔÇť, deoarece are drept consecin┼úe invaliditatea sexual─â, social─â ┼či chiar biologic─â.  

Se diagnosticheaz─â prin laparoscopie

Metoda de elec┼úie pentru diagnosticarea endometriozei este laparoscopia, care este bine s─â fie efectuat─â de un medic cu experien┼ú─â. Pentru a se determina amploarea ┼či extinderea afec┼úiunii, mai poate fi nevoie ┼či de ecografie abdominal─â, radiografie, tomografie computerizat─â, RMN, cistoscopie ┼či urografie.

Tratamentul - care depinde de forma bolii (u┼čoar─â, moderat─â, sever─â), de v├órsta pacientei, de intensitatea durerii, de dorin┼úa de procreere ┼či de localizarea endometriozei - poate fi medicamentos, chirurgical sau asociat. La pacientele diagnosticate ┼či tratate, medicul poate recomanda ┼či efectuarea markerului seric CA-125, o glicoprotein─â care cre┼čte moderat la femeile cu endometrioz─â. Un nivel crescut al acestui marker peste 35 U/ml poate sugera recuren┼úa bolii.

Cauzează infertilitate. Ce soluţii există

Endometrioza duce la infertilitate ┼či adesea este depistat─â c├ónd se caut─â cauzele sterilit─â┼úii feminine. Aceast─â complica┼úie apare din cauza fapului c─â prezen┼úa endometriozei pelvine determin─â formarea de aderen┼úe care modific─â structurile anatomice, ├«nfund─â trompele ┼či afecteaz─â ovarele. Totu┼či, sarcina este posibil─â la femeile cu endometrioz─â, mai ales la cele care au form─â u┼čoar─â sau medie. Terapia este adaptat─â c├ónd se dore┼čte ob┼úinerea unei sarcini, caz ├«n care se poate recurge ┼či la inseminarea intrauterin─â sau la fertilizarea in vitro.  

Cite┼čte ┼či: Durerile menstruale: sunt sau nu normale?

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Gabriel Mitroi

medic primar obstetric─â-ginecologie, Bucharest Endometriosis Centre

Metodele de tratament ale endometriozei se ├«mpart ├«n terapie medical─â ┼či terapie chirurgical─â. Terapia medical─â const─â ├«n administrarea de analgezice, anticoncep┼úionale, progestative sau agoni┼čti/antagoni┼čti GnRH. Aceste medicamente nu vindec─â boala ┼či nu opresc evolu┼úia acesteia, ele doar amelioreaz─â simptomele pe durata administr─ârii, fiind ├«nso┼úite ┼či de reac┼úii adverse, unele dintre ele destul de severe.

Chirurgia excizional─â este singura metod─â care amelioreaz─â simptomele pe termen lung ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte fertilitatea. Este ├«ns─â o procedur─â dificil─â ┼či ar trebui efectuat─â ├«ntr-un centru de specialitate, care beneficiaz─â de un chirurg cu experien┼ú─â ├«n chirurgia excizional─â ┼či de o echip─â multidisciplinar─â, pentru a putea opera toate tipurile de endometrioz─â. Pentru a reduce ┼čansele de recidiv─â este important ca medicul chirurg s─â fie familiarizat cu toate aspectele vizuale ale endometriozei ┼či locurile unde aceasta poate fi g─âsit─â, ┼či s─â ├«ndep─ârteze toate ┼úesuturile de endometrioz─â. Atunci c├ónd excizia este efectuat─â de un chirurg cu experien┼ú─â, rata de recidiv─â este mic─â, ├«n unele cazuri s-a dovedit a fi ┼či curativ─â.