Ce este cupa menstruală și ce avantaje are față de tampoane

uter_menstruatie_shutterstock 1826474318 (1) jpg

Cupele menstruale reutilizabile pot fi o alternativă la tampoanele și absorbantele clasice. Ele pot fi refolosite timp de câțiva ani, iar trecerea la cupe menstruale ar reduce semnificativ cantitatea de deșeuri.

„Cupa menstruală este fabricată dintr-un silicon medical de înaltă calitate, care nu lasă să adere bacteriile. Majoritatea cupelor au formă de pâlnie tocmai pentru a capta în interiorul lor sângele menstrual. În vagin există bacterii care sunt normale, iar bacteriile din vagin vor sta în jurul cupei și sângele menstrual în cupă, ceea ce înseamnă că acel mediu de dezvoltare propice pentru bacterii, care este sângele, nu mai are contact atât de profund cu bacteriile, cât ar avea dacă am folosi un tampon. În plus, cupa menstruală nu irită, nu usucă mucoasa, nu curăță toată secreția din vagin, ci pur și simplu colectează sângele. Nu stă ca un dop, ci prin vidul care se formează atunci când se introduce în vagin, pur și simplu aspiră sângele în interiorul ei. Și atunci, riscul de a se păta femeia care o poartă sau de a avea scurgeri pe lângă cupă este mult mai mic.” spune Dr. Ana-Maria Sucitu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

Vezi şi: Este posibilă sarcina imediat după menstruație? Medicul explică

Cum se folosește

Cupa menstruală trebuie dezinfectată între menstruații – cu ajutorul produselor speciale de curățare sau prin fierbere într-un recipient cu apă - iar în timpul menstruației, ea poate fi scoasă și clătită cu apă sau dezinfectată folosind spray-uri speciale, iar apoi refolosită. La inserarea cupei menstruale este indicată folosirea unui lubrifiant.

Durata medie de utilizare a cupei fără a fi golită sau schimbată este de 6-8 ore, în funcție de fluxul fiecărei femei.

„Orice femeie care este la menstruație poate să folosească o cupă menstruală. Există multe tipuri de cupe și ideal este ca fiecare femeie să o aleagă pe cea care este potrivită pentru anatomia ei. Dar de la prima menstruație - și aici este un pic de discutat între a fi folosită sau nu cupa de către virgine, dar da, se poate folosi de la început - până la momentul menopauzei se poate utiliza cupa menstruală. În mod clar nu se va folosi aceeași cupă timp de 20-30 de ani, nu doar din cauză că se poate deteriora în timp, ci pentru că anatomia vaginului se schimbă de-a lungul anilor - femeia trece printr-o naștere sau mai multe. În mod clar, trebuie aleasă forma și dimensiunea specifică vaginului, colului uterin și specifică fluxului menstrual pe care îl are” explică Dr. Ana-Maria Sucitu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

În fiecare an, aproximativ 20 de miliarde de produse menstruale folosite ajung la gunoi. În medie, o femeie are menstruație timp de 38 de ani și produce în jur de 300 de kilograme de deșeuri numai din tampoane, absorbante și ambajalele lor.