Prostata m─ârit─â: cum se manifest─â ┼či cum poate fi ┼úinut─â sub control

Adenomul de prostat─â sau hipertrofia bening─â a prostatei apare mai ales dup─â v├órsta de 50-60 de ani. De╚Öi este o afec╚Ťiune benign─â, prostata m─ârit─â poate duce la complica╚Ťii precum calculii urinari. Controlarea simptomelor ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte calitatea b─ârba╚Ťilor cu aceast─â problem─â.

image

Parte a aparatului genital masculin, prostata este o gland─â de m─ârimea unei castane, aflat─â la baza vezicii urinare. Pe m─âsura ├«naint─ârii ├«n v├órst─â, prostata ├«ncepe s─â se m─âreasc─â. Nu se ╚Ötie cu exactitate cauza hiperplaziei de prostat─â, fiind posibil s─â aib─â leg─âtur─â cu modific─ârile anumitor hormoni precum testosteronul. C├ónd prostata se m─âre╚Öte, se comprim─â uretra, bloc├ónd fluxul urinar, ceea ce ├«ngreuneaz─â eliminarea urinei. De aceea, principalele simptome ale adenomului de prostat─â sunt cele de ordin urinar. B─ârba╚Ťii cu prostata m─ârit─â au frecvent nevoia de a urina ╚Öi au urin─âri frecvente, ├«n special noaptea, sau au nevoia imperioas─â de a urina, pentru c─â vezica nu este golit─â complet.

Ce complica╚Ťii poate da

Adenomul de prostat─â este o afec╚Ťiune benign─â, dar trebuie monitorizat─â, ├«ntruc├ót exist─â riscul de a da unele complica╚Ťii. Printre acestea, se num─âr─â: reten╚Ťia urinar─â (incapacitatea brusc─â de a urina), infec╚Ťiile urinare, calculii urinari, afectarea vezicii ╚Öi a rinichilor. Aceast─â boal─â nu cre╚Öte riscul de a face cancer de prostat─â, cu toate c─â ambele boli pot exista concomitent.

CITE┼×TE ┼či: Suplimentele de prostat─â, bune sau nu?

Ce po╚Ťi face pentru a gestiona boala

Exist─â unele m─âsuri care ├«mbun─ât─â╚Ťesc starea b─ârba╚Ťilor cu adenom de prostat─â, cum sunt urm─âtoarele:

┬Ě Limiteaz─â consumul de b─âuturi seara. Cu 1-2 ore ├«nainte de a merge la culcare, evita consumul de lichide, pentru a nu fi nevoit s─â faci drumuri noaptea la toalet─â.

┬Ě Evit─â consumul de cafea ╚Öi de alcool, pentru c─â aceste b─âuturi cresc produc╚Ťia de urin─â, irit─â vezica ╚Öi ├«nr─âut─â╚Ťesc simptomele.

┬Ě Aten╚Ťie la unele medicamente precum descongestionantele ╚Öi antihistaminicele, pentru c─â pot agrava problemele de urinare.

┬Ě Nu am├óna urinarea c├ónd sim╚Ťi nevoia.

┬Ě Hr─âne╚Öte-te s─ân─âtos ╚Öi echilibrat. Obezitatea este asociat─â cu prostata m─ârit─â.

┬Ě ├Änainte de a pleca de acas─â, mergi la toalet─â.

┬Ě Fii activ. Sedentarismul contribuie la reten╚Ťia de urin─â. Chiar ╚Öi o activitate fizic─â moderat─â poate ajuta la reducere problemelor urinare cauzate de prostata m─ârit─â.

┬Ě Unii speciali╚Öti recomand─â ╚Öi practicarea tehnicii numit─â ÔÇ×dubl─â golireÔÇŁ. Aceasta presupune urinarea c├ót mai mult posibil ├«ntr-o repriz─â, a╚Öteptarea c├ótorva momente, dup─â care se reia urinarea. Tehnica este indicat─â pentru golirea complet─â a vezicii.

┬Ě Consum─â fructe ╚Öi legume, pentru c─â fibrele con╚Ťinute de acestea previn constipa╚Ťia, care poate agrava problemele de urinare.

┬Ě Urmeaz─â tratamentul medicamentos a╚Öa cum ╚Ťi-a fost recomandat de medic.

CITE┼×TE ┼či: Testul care evalueaz─â starea prostatei

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Bogdan Gabriel P├órli╚Ťeanu

medic specialist urologie 

Odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, mul╚Ťi b─ârba╚Ťi ├«ncep a prezenta o cre╚Ötere a frecven╚Ťei urinare, o sc─âdere a jetului urinar ╚Öi apari╚Ťia mic╚Ťiunilor nocturne, moment ├«n care o parte din ace╚Ötia stabilesc, ca ╚Öi cauz─â a problemei lor, prostata m─ârit─â ╚Öi ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â un remediu, fie prin intermediul anturajului, fie ├«n mass-media, f─âr─â a consulta un specialist.

ÔÇ×Prostata m─ârit─âÔÇŁ nu este echivalent─â cu simptomatologia urinar─â sever─â ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, ini╚Ťierea terapiei medicamentoase sau chiar a terapiei interven╚Ťionale nu este necesar─â. Unui pacient cu ÔÇ×prostata m─ârit─âÔÇŁ trebuie s─â i se stabileasc─â mai ├«nt├ói gradul simptomatologiei urinare joase, ├«n urm─â unei anamneze ╚Öi a complet─ârii unui chestionar - Scorul Interna╚Ťional al Simptomatologiei Prostatice (IPSS), apoi volumul prostatic, prin tu╚Öeu rectal sau metode imagistice ecografice, ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd obiectivat gradul obstruc╚Ťiei prin studii urodinamice cu m─âsurare de reziduu postmic╚Ťional. La acestea vor fi ad─âugate investiga╚Ťiile de laborator  precum sumarul de urin─â, urocultura, PSA (antigenul specific prostatic) ╚Öi free PSA. Astfel, dup─â evaluarea corespunz─âtoare ╚Öi stratificarea pacientului ├«n func╚Ťie de severitatea simptomelor urinare joase se poate decide algoritmul terapeutic ├«mpreun─â cu pacientul, deoarece este absolut necesar─â explicarea riscurilor ╚Öi beneficiilor diferitelor forme de terapie. Aceast─â colaborare deschis─â ╚Öi implicarea pacientului au menirea de a cre╚Öte complian╚Ťa la tratament ╚Öi sunt un element important ├«n identificarea terapiei individuale.

Exist─â modalit─â╚Ťi terapeutice ╚Öi conservatoare ce includ supravegherea ╚Öi modificarea stilului de via╚Ť─â (terapie comportamental─â ╚Öi modific─âri dietetice), fitoterapie (extracte de polen, semin╚Ťe de dovleac, fructe de Serenoa Repens sau Boswellia serrata) ╚Öi tratamentul farmacologic (cu alfa-blocanti tip Tamsulosin, inhibitori de 5-alfareductaza tip Dutasterida sau combina╚Ťia acestora). E╚Öecul parcugerii tuturor celor 3 etape va avea drept ultim─â solu╚Ťie terapia chirurgical─â.