Iată ce modificări aduce andropauza! Toţi bărbaţii trebuie să le cunoască

1 andropauza jpg jpeg

Dereglările hormonale nu le afectează doar pe femei. În rândul lor, la bărbaţi, odată cu înaintarea în vârstă, se instalează andropauza sau „menopauza masculină‟, care vine la pachet cu multe modificări.

Andropauza este determinată de scăderea nivelului de testosteron, cel mai important hormon masculin, responsabil, în principal, de dezvoltarea sistemului reproductiv al bărbatului, dar care are şi alte funcţii. Declinul acestui hormon este însoţit de unele simptome. Andropauza este o etapă care se instalează treptat, iar primele modificări pot începe să se manifeste după 40 de ani. La cei mai mulţi, manifestările specifice apar între 50 şi 70 de ani.

Depresie

Testosteronul ajută la reglarea stării de spirit, iar cu cât nivelul de testosteron este mai scăzut, cu atât este posibil să apară unele stări deprimante. Simptomele frecvente ale depresiei includ: sentimente persistente de tristeţe, iritabilitate, schimbări de dispoziţie, anxietate, capacitate redusă de concentrare şi lipsă de inters asupra unor lucruri de care cândva te bucurai. În unele cazuri, depresia poate fi primul simptom al testosteronului scăzut.

INFO

Testosteronul este responsabil de modificările hormonale ale bărbaţilor, de-a lungul vieţii. Contribuie la modificarea vocii, la creşterea în înălţime, la apariţia părului pe faţă şi pe corp, este responsabil de apetitul sexual, dar şi de creşterea musculaturii.

Insomnie

În perioada andropauzei, odată cu nivelul de testosteron scăzut, pot să apară şi insomniile sau tulburările de somn. Printre simptomele insomniei se numără: dificultăţile de adormire, trezirile nocturne, iar mai apoi, apariţia somnolenţei, problemele de concentrare pe timpul zilei, iritabilitate şi nervozitate. Încearcă, pe cât posibil, să îţi reglezi programul de somn, să te culci şi să te trezeşti în fiecare zi, la aceeaşi oră. Dacă insomniile persistă, apelează cu încredere la un specialist.

Scăderea densităţii osoase

Nivelurile scăzute de testosteron sunt legate şi de apariţia osteoporozei, boală care fragilizează şi slăbeşte oasele. Osteoporoza apare mai rar la bărbaţi şi simptomele pot lipsi. Fractura osteoporotică necesită o atenţie deosebită şi tratament adecvat, deoarece are complicaţii serioase.    

Exces de grăsime abdominală

Apariţia grăsimii abdominale poate fi atât o cauză, cât şi un efect al testosteronului scăzut. Dacă nivelul de testosteron scade, este posibil să observi că în jurul mijlocului apare mai multă grăsime decât în mod normal. Totodată, o enzimă din ţesutul adipos, numită aromataza, transformă testosteronul în estrogen, iar acest lucru poate determina scăderea nivelului de testosteron şi mai mult. Pe scurt, corpul primeşte un semnal că trebuie să reţină mai multă grăsime corporală.

Apetit sexual scăzut

Este normal să-ţi pierzi din când în când interesul pentru contactele intime, mai ales pe măsura înaintării în vârstă. Însă libidoul scăzut pentru o perioadă lungă poate fi un semn al andropauzei şi se poate manifesta prin: interes scăzut pentru activitatea sexuală, incapacitatea pentru menţinerea erecţiei sau un nivel de spermatozoizi mai scăzut.

Citeste si: Cum influenţează boala viaţa sexuală

Multe simptome ale andropauzei sunt cauzate de îmbătrânirea normală a organismului, ceea ce înseamnă că nu pot fi vindecate cu ajutorul tratamentului, însă   în unele cazuri, medicul poate recomanda terapia prin substituţie cu testosteron sau alte tratamente în funcţie de istoricul tău medical.