Iată ce modificări aduce andropauza! Toţi bărbaţii trebuie să le cunoască

1 andropauza jpg jpeg

Deregl─ârile hormonale nu le afecteaz─â doar pe femei. ├Än r├óndul lor, la b─ârba┼úi, odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, se instaleaz─â andropauza sau ÔÇ×menopauza masculin─âÔÇč, care vine la pachet cu multe modific─âri.

Andropauza este determinat─â de sc─âderea nivelului de testosteron, cel mai important hormon masculin, responsabil, ├«n principal, de dezvoltarea sistemului reproductiv al b─ârbatului, dar care are ┼či alte func┼úii. Declinul acestui hormon este ├«nso┼úit de unele simptome. Andropauza este o etap─â care se instaleaz─â treptat, iar primele modific─âri pot ├«ncepe s─â se manifeste dup─â 40 de ani. La cei mai mul┼úi, manifest─ârile specifice apar ├«ntre 50 ┼či 70 de ani.

Depresie

Testosteronul ajut─â la reglarea st─ârii de spirit, iar cu c├ót nivelul de testosteron este mai sc─âzut, cu at├ót este posibil s─â apar─â unele st─âri deprimante. Simptomele frecvente ale depresiei includ: sentimente persistente de triste┼úe, iritabilitate, schimb─âri de dispozi┼úie, anxietate, capacitate redus─â de concentrare ┼či lips─â de inters asupra unor lucruri de care c├óndva te bucurai. ├Än unele cazuri, depresia poate fi primul simptom al testosteronului sc─âzut.

INFO

Testosteronul este responsabil de modific─ârile hormonale ale b─ârba┼úilor, de-a lungul vie┼úii. Contribuie la modificarea vocii, la cre┼čterea ├«n ├«n─âl┼úime, la apari┼úia p─ârului pe fa┼ú─â ┼či pe corp, este responsabil de apetitul sexual, dar ┼či de cre┼čterea musculaturii.

Insomnie

├Än perioada andropauzei, odat─â cu nivelul de testosteron sc─âzut, pot s─â apar─â ┼či insomniile sau tulbur─ârile de somn. Printre simptomele insomniei se num─âr─â: dificult─â┼úile de adormire, trezirile nocturne, iar mai apoi, apari┼úia somnolen┼úei, problemele de concentrare pe timpul zilei, iritabilitate ┼či nervozitate. ├Äncearc─â, pe c├ót posibil, s─â ├«┼úi reglezi programul de somn, s─â te culci ┼či s─â te treze┼čti ├«n fiecare zi, la aceea┼či or─â. Dac─â insomniile persist─â, apeleaz─â cu ├«ncredere la un specialist.

Scăderea densităţii osoase

Nivelurile sc─âzute de testosteron sunt legate ┼či de apari┼úia osteoporozei, boal─â care fragilizeaz─â ┼či sl─âbe┼čte oasele. Osteoporoza apare mai rar la b─ârba┼úi ┼či simptomele pot lipsi. Fractura osteoporotic─â necesit─â o aten┼úie deosebit─â ┼či tratament adecvat, deoarece are complica┼úii serioase.    

Exces de gr─âsime abdominal─â

Apari┼úia gr─âsimii abdominale poate fi at├ót o cauz─â, c├ót ┼či un efect al testosteronului sc─âzut. Dac─â nivelul de testosteron scade, este posibil s─â observi c─â ├«n jurul mijlocului apare mai mult─â gr─âsime dec├ót ├«n mod normal. Totodat─â, o enzim─â din ┼úesutul adipos, numit─â aromataza, transform─â testosteronul ├«n estrogen, iar acest lucru poate determina sc─âderea nivelului de testosteron ┼či mai mult. Pe scurt, corpul prime┼čte un semnal c─â trebuie s─â re┼úin─â mai mult─â gr─âsime corporal─â.

Apetit sexual sc─âzut

Este normal s─â-┼úi pierzi din c├ónd ├«n c├ónd interesul pentru contactele intime, mai ales pe m─âsura ├«naint─ârii ├«n v├órst─â. ├Äns─â libidoul sc─âzut pentru o perioad─â lung─â poate fi un semn al andropauzei ┼či se poate manifesta prin: interes sc─âzut pentru activitatea sexual─â, incapacitatea pentru men┼úinerea erec┼úiei sau un nivel de spermatozoizi mai sc─âzut.

Citeste si: Cum influenţează boala viaţa sexuală

Multe simptome ale andropauzei sunt cauzate de ├«mb─âtr├ónirea normal─â a organismului, ceea ce ├«nseamn─â c─â nu pot fi vindecate cu ajutorul tratamentului, ├«ns─â   ├«n unele cazuri, medicul poate recomanda terapia prin substitu┼úie cu testosteron sau alte tratamente ├«n func┼úie de istoricul t─âu medical.