Cum tratăm cancerul de prostată diagnosticat la timp?

Cancerul de prostată este unul dintre cele trei cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la bărbat în România, alături de cancerul pulmonar și de cel colorectal. Apare mai ales la vârstele avansate, motiv pentru care screeningul pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată ar trebui început după vârsta de 50 de ani, prin consultații de urologie și dozarea antigenului specific prostatic (PSA).

image

Conf. Dr. Constantin Gîngu. Foto: Sanador

În cazul unor valori PSA crescute, diagnosticul se confirmă prin investigații imagistice și biopsie prostatică. Cea mai valoroasă investigație, în acest sens, este RMN multiparametric de prostată, care poate stabili diagnosticul și selectează pacienții pentru biopsie, dar poate fi folosită și pentru monitorizarea anuală a pacienților la care se recomandă urmărirea activă, în absența unei indicații operatorii.

Biopsia de prostată este cea care stabilește diagnosticul de certitudine. Cele mai precise rezultate se obțin prin fusion biopsy, o investigație în care rezultatele foarte exacte ale examenului RMN multiparametric sunt fuzionate în timp real cu cele ale ecografiei de prostată, astfel că recoltarea de țesut pentru biopsie se face direct de la nivelul zonei suspecte.

După stabilirea diagnosticului de certitudine, în funcție de indicațiile medicului, cancerul de prostată localizat sau local avansat poate beneficia de tratament chirurgical cu viză curativă. Prostatectomia radicală robotică este metoda chirurgicală care s-a impus prin rezultatele superioare față de alte tehnici minim invazive și față de intervențiile clasice, deschise. Conform recomandărilor făcute de societățile științifice internaționale, dacă optați pentru prostatectomia radicală minim invazivă, este foarte important ca intervenția să fie realizată de un chirurg urolog cu o experiență bogată. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală de prestigiu care realizează intervențiile de prostatectomie robotică este condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu (foto), coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă, medic cu o foarte vastă experiență în chirurgia minim invazivă.

„În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, explică Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Sistemul robotic chirurgical da Vinci Xi, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR, asigură o acuratețe de excepție a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai puține complicații (precum infecțiile), durere și sângerare reduse, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, recuperare rapidă și perioadă de spitalizare mai scurtă.