Cum trat─âm cancerul de prostat─â diagnosticat la timp?

Cancerul de prostat─â este unul dintre cele trei cele mai frecvente tipuri de cancer ├«nt├ólnite la b─ârbat ├«n Rom├ónia, al─âturi de cancerul pulmonar ╚Öi de cel colorectal. Apare mai ales la v├órstele avansate, motiv pentru care screeningul pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostat─â ar trebui ├«nceput dup─â v├órsta de 50 de ani, prin consulta╚Ťii de urologie ╚Öi dozarea antigenului specific prostatic (PSA).

image

Conf. Dr. Constantin Gîngu. Foto: Sanador

├Än cazul unor valori PSA crescute, diagnosticul se confirm─â prin investiga╚Ťii imagistice ╚Öi biopsie prostatic─â. Cea mai valoroas─â investiga╚Ťie, ├«n acest sens, este RMN multiparametric de prostat─â, care poate stabili diagnosticul ╚Öi selecteaz─â pacien╚Ťii pentru biopsie, dar poate fi folosit─â ╚Öi pentru monitorizarea anual─â a pacien╚Ťilor la care se recomand─â urm─ârirea activ─â, ├«n absen╚Ťa unei indica╚Ťii operatorii.

Biopsia de prostat─â este cea care stabile╚Öte diagnosticul de certitudine. Cele mai precise rezultate se ob╚Ťin prin fusion biopsy, o investiga╚Ťie ├«n care rezultatele foarte exacte ale examenului RMN multiparametric sunt fuzionate ├«n timp real cu cele ale ecografiei de prostat─â, astfel c─â recoltarea de ╚Ťesut pentru biopsie se face direct de la nivelul zonei suspecte.

Dup─â stabilirea diagnosticului de certitudine, ├«n func╚Ťie de indica╚Ťiile medicului, cancerul de prostat─â localizat sau local avansat poate beneficia de tratament chirurgical cu viz─â curativ─â. Prostatectomia radical─â robotic─â este metoda chirurgical─â care s-a impus prin rezultatele superioare fa╚Ť─â de alte tehnici minim invazive ╚Öi fa╚Ť─â de interven╚Ťiile clasice, deschise. Conform recomand─ârilor f─âcute de societ─â╚Ťile ╚Ötiin╚Ťifice interna╚Ťionale, dac─â opta╚Ťi pentru prostatectomia radical─â minim invaziv─â, este foarte important ca interven╚Ťia s─â fie realizat─â de un chirurg urolog cu o experien╚Ť─â bogat─â. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medical─â de prestigiu care realizeaz─â interven╚Ťiile de prostatectomie robotic─â este condus─â de Conf. Dr. Constantin G├«ngu (foto), coordonator pentru Chirurgia Urologic─â Oncologic─â ╚Öi Reconstructiv─â, medic cu o foarte vast─â experien╚Ť─â ├«n chirurgia minim invaziv─â.

ÔÇ×├Än prostatectomia radical─â pentru cancerul de prostat─â, chirurgia robotic─â ne ofer─â avantajul de a m─âri p├ón─â la de zece ori c├ómpul operator, astfel ├«nc├ót gesturile operatorii sunt mai precise, facilit├ónd anastomoza c─âii urinare ╚Öi, foarte important, prezervarea sfincterului uretral ╚Öi a bandeletelor neurovasculare, c├ónd tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigur─â recuperarea func╚Ťional─â mai bun─â a continen╚Ťei ╚Öi a poten╚ŤeiÔÇŁ, explic─â Conf. Dr. Constantin G├«ngu.

Sistemul robotic chirurgical da Vinci Xi, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR, asigur─â o acurate╚Ťe de excep╚Ťie a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai pu╚Ťine complica╚Ťii (precum infec╚Ťiile), durere ╚Öi s├óngerare reduse, cicatrici mai mici ╚Öi mai pu╚Ťin vizibile, recuperare rapid─â ╚Öi perioad─â de spitalizare mai scurt─â.