Suplimentele de prostată, bune sau nu?

1 2 jpg jpeg

Afecţiunile prostatei, precum inflamaţia glandei (prostatita), hipertrofia benignă de prostată, dar şi cancerul de prostată pot fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor alimentare. Acestea nu înlocuiesc însă tratamentul indicat de medic şi trebuie să ţii cont de câteva sfaturi înainte să începi să le iei.

Suplimentele pe bază de plante sunt utile, însă trebuie administrate împreună cu medicamentele recomandate de medicul urolog. Potrivit medicului fitoterapeut Ruxandra Constantina, acestea ajută la menţinerea fluxului urinar normal, au efect antiinflamator, antiseptic si antibiotic la nivelul căilor urinare.

Totodată, reduc simptomele cauzate de inflamarea şi de creşterea în volum a prostatei. Suplimentele conţin antioxidanţi, care reduc acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra organismului şi previn apariţia cancerului. Care sunt cele mai eficente remedii În afecţiunile prostatei, se pot utiliza suplimente pe bază de rădăcină de urzică, echinacea, ghimpe, mătase de porumb, merişor, frunze de mesteacăn, muguri de plop, fructe de ienupăr, coada-calului, palmier de Florida. Polenul şi tinctura de propolis sunt utile, de asemenea.

„Se poate administra şi extract din muguri de coacăz negru, mlădiţe de sequoia, mlădiţe de merişor, în cure periodice de 2-3 luni“, spune dr. Ruxandra Constantina. Tratamentul trebuie recomandat de un medic apifitoterapeut, în funcţie de fiecare pacient în parte.

Extractul de sâmburi de struguri, util

În cazul cancerului de prostată, sunt de ajutor suplimentele care conţin extract de sâmburi de struguri, căci ajută la reducerea numărului de celule canceroase. În plus, protejează celulele sănătoase ale prostatei. Acest fapt se datorează conţinutului de polifenoli, potrivit unui studiu recent, publicat în jurnalul medical ,,Alimentaţia şi Cancerul”.

Unele dintre cele mai folosite suplimente de către bărbaţii cu afecţiuni ale prostatei sunt cele pe bază de extract de palmier pitic. Terapia trebuie completată cu mişcarea şi pierderea de kilograme în plus, căci obezitatea poate agrava afecţiunile prostatei.

Cei care recurg la acest supliment pot suferi de crampe stomacale şi de o scădere a libidoului, de aceea trebuie să discute cu specialist îniante de a lua astfel de suplimente.

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist apifitoterapie

Pentru prevenirea apariţiei acestor afecţiunilor prostatei, o mare importanţă o are alimentaţia sănătoasă, care să cuprindă alimente care conţin zinc (stridii, seminţe de dovleac) şi alte vitamine şi minerale cu rol antioxidant (broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, fructe de pădure, banane, mere).

De asemenea, sunt recomandate alimente ce conţin acizi graşi Omega 3 (peşte gras seminţe de in, nuci, soia, ouă), dar şi roşii, cereale integrale, ceapă, usturoi, praz.