Suplimentele de prostat─â, bune sau nu?

1 2 jpg jpeg

Afec┼úiunile prostatei, precum inflama┼úia glandei (prostatita), hipertrofia benign─â de prostat─â, dar ┼či cancerul de prostat─â pot fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor alimentare. Acestea nu ├«nlocuiesc ├«ns─â tratamentul indicat de medic ┼či trebuie s─â ┼úii cont de c├óteva sfaturi ├«nainte s─â ├«ncepi s─â le iei.

Suplimentele pe bază de plante sunt utile, însă trebuie administrate împreună cu medicamentele recomandate de medicul urolog. Potrivit medicului fitoterapeut Ruxandra Constantina, acestea ajută la menţinerea fluxului urinar normal, au efect antiinflamator, antiseptic si antibiotic la nivelul căilor urinare.

Totodat─â, reduc simptomele cauzate de inflamarea ┼či de cre┼čterea ├«n volum a prostatei. Suplimentele con┼úin antioxidan┼úi, care reduc ac┼úiunea nociv─â a radicalilor liberi asupra organismului ┼či previn apari┼úia cancerului. Care sunt cele mai eficente remedii ├Än afec┼úiunile prostatei, se pot utiliza suplimente pe baz─â de r─âd─âcin─â de urzic─â, echinacea, ghimpe, m─âtase de porumb, meri┼čor, frunze de mesteac─ân, muguri de plop, fructe de ienup─âr, coada-calului, palmier de Florida. Polenul ┼či tinctura de propolis sunt utile, de asemenea.

ÔÇ×Se poate administra ┼či extract din muguri de coac─âz negru, ml─âdi┼úe de sequoia, ml─âdi┼úe de meri┼čor, ├«n cure periodice de 2-3 luniÔÇť, spune dr. Ruxandra Constantina. Tratamentul trebuie recomandat de un medic apifitoterapeut, ├«n func┼úie de fiecare pacient ├«n parte.

Extractul de sâmburi de struguri, util

├Än cazul cancerului de prostat─â, sunt de ajutor suplimentele care con┼úin extract de s├ómburi de struguri, c─âci ajut─â la reducerea num─ârului de celule canceroase. ├Än plus, protejeaz─â celulele s─ân─âtoase ale prostatei. Acest fapt se datoreaz─â con┼úinutului de polifenoli, potrivit unui studiu recent, publicat ├«n jurnalul medical ,,Alimenta┼úia ┼či CancerulÔÇŁ.

Unele dintre cele mai folosite suplimente de c─âtre b─ârba┼úii cu afec┼úiuni ale prostatei sunt cele pe baz─â de extract de palmier pitic. Terapia trebuie completat─â cu mi┼čcarea ┼či pierderea de kilograme ├«n plus, c─âci obezitatea poate agrava afec┼úiunile prostatei.

Cei care recurg la acest supliment pot suferi de crampe stomacale ┼či de o sc─âdere a libidoului, de aceea trebuie s─â discute cu specialist ├«niante de a lua astfel de suplimente.

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist apifitoterapie

Pentru prevenirea apari┼úiei acestor afec┼úiunilor prostatei, o mare importan┼ú─â o are alimenta┼úia s─ân─âtoas─â, care s─â cuprind─â alimente care con┼úin zinc (stridii, semin┼úe de dovleac) ┼či alte vitamine ┼či minerale cu rol antioxidant (broccoli, varz─â de Bruxelles, conopid─â, fructe de p─âdure, banane, mere).

De asemenea, sunt recomandate alimente ce con┼úin acizi gra┼či Omega 3 (pe┼čte gras semin┼úe de in, nuci, soia, ou─â), dar ┼či ro┼čii, cereale integrale, ceap─â, usturoi, praz.