Boala gravă pe care o riscă bărbaţii supraponderali. Rezultatele unui studiu amplu

Kilogramele în plus sunt asociate cu diverse probleme de sănătate. O cercetare recentă atrage atenţia asupra unei afecţiuni pe care riscă să o facă bărbaţii supraponderali sau obezi.

talie jpg

Un studiu publicat în revista BMC Medicine arată că bărbaţii supraponderali au un risc mai mare de a face cancer de prostată şi de a muri din această cauză.

Cercetătorii au analizat situaţia a peste 200.000 de bărbaţi pornind de la baza de date înfiinţată de Biobank, organizaţie care a compilat timp de mai mulţi ani date medicale în Marea Britanie, informează 20minutes.fr. Totodată, specialiştii nu s-au bazat doar pe aceste date, ci au luat în considerare și principalele studii care există deja cu privire la legăturile dintre excesul de greutate și cancerul de prostată, acoperind un total de aproximativ 2,5 milioane de cazuri.

Cercetătorii au observat că riscul de a muri din cauza cancerului de prostată, unul dintre cele mai frecvente la bărbați, era într-adevăr legat de excesul de greutate și crește cu cât greutatea este mai mare.

De asemenea, studiul a arătat că acest risc este prezent indiferent de distribuţia grăsimii corporale (se ştia că grăsimea abdominală prezintă cel mai mare risc).

Există însă o limitare importantă a studiului de faţă, anume că nu este în măsură să precizeze de ce bărbaţii supraponderali mor mai mult din cauza cancerului de prostată. Excesul de greutate contribuie la producerea în organism de molecule care promovează acest tip de cancer? Aceasta este o ipoteză, pe care cercetătorii o vor explora, dar nu este sigură. O altă explicaţie ar fi că bărbaţii cu kilograme în plus tind să îşi neglijeze sănătatea, iar cei în cauză să meargă mai rar la medic când au simptome specifice bolii. “Să spunem, de exemplu, că bărbaţii încep să meargă mai des noaptea la baie, un simptom clasic al cancerului de prostată: s-ar putea să nu aibă reflexul de a merge la medic, iar consecinţa posibilă - cancere care nu sunt depistate la timp şi care devin astfel mai mortale”, a declarat epidemiologul Aurora Perez-Cornago, autorul principal al studiului.

Citeşte şi: 10 simptome care arată că ai lipsă de fier