Testul care evaluează starea prostatei

1 analiza prostata jpg jpeg

După 40-45 de ani, bărbaţilor li se poate recomanda testul PSA, pentru evaluarea riscului de cancer de prostată. De asemenea, analiza este recomandată când apar simptome sugestive pentru bolile prostatei.

PSA (antigenul specific prostatic) este o proteină produsă de celulele prostatei, atât de cele normale, cât şi de cele maligne. PSA este prezent, în cea mai mare parte, în lichidul seminal, iar o mică parte se află şi în sânge. Testul PSA măsoară nivelul în sânge al acestui antigen. În cazul existenţei unor boli, în circuitul sangvin ajunge mai mult PSA, ceea ce poate semnala prezenţa unor probleme legate de funcţionarea normală a prostatei; acest lucru poate determina o creştere a PSA, indicând prezenţa unei boli la nivelul glandei.

Un nivel ridicat al PSA în sânge poate arăta prezenţa cancerului de prostată. De asemenea, există şi alte afecţiuni care pot determina creşterea nivelului PSA, cum este prostată mărită sau inflamată.

Când este indicat

Recomandările uzuale sunt că bărbaţii care se află în categoria de risc (tatăl sau fraţi care au avut cancer de prostată) să efectueze controalele preventive începând de la vârstă de 40-45 de ani, iar bărbaţii care nu au risc crescut să facă screeningul începând de la 50 de ani. Este indicat că înainte de efectuarea testului PSA ca screening, să fie consultat medicul.

Testul PSA este indicat şi bărbaţilor care au simptome sugestive pentru prezenţa bolilor prostatei. Printre acestea, se numără dificultatea de a elimina urină sau micţiunea greoaie, debitul urinar slab şi urinările frecvente mai ales noaptea.

Analiza este recomandată şi pentru monitorizarea pacienţilor cu istoric de cancer de prostată, pentru a se vedea dacă boală a recidivat.

Cum se face

Testul PSA este o analiză de sânge; se recoltează o proba din sângele venos. Rezultatele sunt prezentate că nanograme ale PSA per mililitru (ng/ml) de sânge.

Cum te pregăteşti  

Se recomandă evitarea ejacularii cu 48 de ore înainte de testare, deoarece această este asociată cu creşterea nivelului PSA. De asemenea, testarea nu se face înainte de tuşeul rectal şi nici înainte şi după 6 săptămâni de la efectuarea biopsiei de prostată. 

Interpretare analiză: când creşte nivelul?

Un nivel crescut al PSA în sânge este asociat cu prezenţa unor boli sau condiţii medicale benigne sau maligne, precum cancerul de prostată. Printre cauzele benigne se numără hiperplazia benignă de prostată (hipertrofia benignă de prostată sau adenom de prostată), prostatită şi infecţiile de tract urinar. Un nivel crescut al PSA poate să fie asociat cu ejacularea sau cu diverse explorări medicale (tuşeu rectal, cistoscopie, biopsie de prostată). Unii medici recomandă repetarea testului PSA pentru a vedea dacă un nivel crescut al acestei analize este sau nu asociat cu cauzele necanceroase.       

Un nivel PSA ridicat după tratamentul cancerului de prostată poate arată recidiva bolii.

Nivelul PSA poate să se menţină ridicat la câteva luni după o infecţie de tract urinar şi la 48 de ore după efectuarea exerciţiilor fizice intense.

Când scade nivelul?

Medicamentele recomandate frecvent în hiperplazia benignă de prostată pot să scadă nivelul PSA cu 50% după 6 – 12 luni de la administrarea lor. Un alt medicament care poate să scadă nivelul PSA este ketoconazolul, un antifungic. Acelaşi efect îl pot avea şi suplimentele din plante precum palmierul pitic (saw palmetto) sau cele care conţîn fitoestrogeni, compuşi din plante care mimează acţiunea estrogenului.

Citeşte şi: Testul pentru evaluarea prostatei. Orice bărbat cu vârsta peste 45 de ani ar trebui să îl facă!

INFO

Rezultatul testului PSA este disponibil în câteva zile lucrătoare, în funcţie de laborator.

Citeşte şi: De la ce vârstă trebuie făcute analizele pentru prevenirea cancerului de prostată