Problema de sănătate pe care mulţi bărbaţi o au după 40 de ani

Pe măsura înaintării în vârstă, mulţi bărbaţi se pot confrunta cu adenomul de prostată, afecţiune benignă, care se manifestă printr-o creştere în volum a prostatei, care provoacă urinări dese. Univ. Prof. Dr. Georg Schatzl, medic urolog, ne vorbeşte mai multe despre această problemă de sănătate.

image

Adenomul de prostată apare după 40 de ani. Foto: Shutterstock

1. Ce este adenomul de prostată și cum influențează sistemul urinar la bărbați?      

Adenomul de prostată este o modificare benignă care apare după 40 de ani din cauza vârstei. Odată cu înaintarea în vârstă, crește și numărul bărbaților care suferă de simptomele acestuia. Cel mai frecvent prim simptom este micțiunea pe timp de noapte.

2. Care sunt primele simptome pe care un bărbat le poate avea atunci când este suspect de adenom de prostată?

      În acest caz, trebuie să se facă distincția între simptomele nevoii de a urina și simptomele unei goliri slabe a vezicii urinare. Cele mai frecvente simptome sunt nevoia de a urina noaptea, urinarea frecventă în timpul zilei și un jet urinar slab.

3. Care sunt cauzele apariției adenomului de prostată?

Existența altor cazuri în familie de adenom de prostată este considerată drept o posibilă cauză, deoarece schimbările genetice sunt cele care stimulează prostata să crească. Indicațiile privind cauzele legate de alimentație nu au fost încă dovedite.

Vezi şi: Ce alimente să consumi ca să scapi de grăsimea de pe burtă

4. Este adenomul de prostată adesea asociat cu cancerul? Cum se pot diferenția simptomele celor două afecțiuni?

       Aceste afecțiuni sunt două boli diferite ale aceluiași organ. O mărire benignă a prostatei poate fi întotdeauna însoțită de cancer de prostată. Modificările maligne ale prostatei apar de obicei în zonele periferice ale prostatei, în timp ce modificarea benignă este asociată cu o mărire a zonei de tranziție.

5. Care este tratamentul pe care pacienții diagnosticați cu această afecțiune trebuie să îl urmeze? Există tratament atât medicamentos, cât și chirurgical?

    Terapia include medicamente care acționează asupra anumitor receptori din zona gâtului vezicii urinare și a uretrei prostatice. Alte medicamente nu reduc în mod cauzal volumul prostatei cu aproximativ 30%. Dacă terapia conservatoare nu mai dă rezultat, atunci este recomandată reabilitarea chirurgicală a prostatei.

6. Se poate preveni adenomul de prostată cu ajutorul anumitor obiceiuri, precum un stil de viață sănătos?

     Modificările stilului de viață sunt întotdeauna necesare, mai ales că unele obiceiuri, precum consumul de alcool poate stimula adesea simptomele acestei afecțiuni. Prin urmare, o analiză a stilului de viață al bărbaților afectați este cu siguranță una dintre primele măsuri care trebuie efectuate din punct de vedere urologic.

7. Poate apărea adenomul de prostată și la bărbații mai tineri,sau este vorba despre o afecțiune întâlnită doar în rândul bărbaților de peste 60 de ani?

      Desigur, adenomul poate apărea și înainte de vârsta de 60 de ani. Aici depinde de urolog să afle cauza declanșării acestuia.

Citeşte şi: Cum „miroase” diabetul? Simptomul care arată o complicaţie gravă a bolii

8. Poate adenomul de prostată să provoace și alte afecțiuni dacă nu este tratat?

      Netratat, adenomenul poate provoca infecții ale tractului urinar, formarea de urină reziduală, incontinență urinală și o funcție renală slabă din cauza acumulării de urină în rinichi.

9. Cât de des este recomandat controlul urologic pentru bărbați? Ce investigații uzuale trebuie sa facă bărbații anual?

     Este indicată o examinare anuală ca o măsură preventivă. În cadrul acesteia trebuie efectuată o analiză a urinei, o examinare cu ultrasunete a rinichiului, a vezicii urinare, a prostatei și a testiculelor. Adițional, mai este recomandată o examinare rectală a prostatei și măsurarea valorii PSA.

image

Univ. Prof. Dr. Georg Schatzl - medic urolog. Foto: arhiva personala