Cum „miroase” diabetul? Simptomul care arată o complicaţie gravă a bolii

Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu diabet să urmeze întocmai recomandările medicului legate de alimentaţie şi mişcare şi să urmeze cu stricteţe tratamentul recomandat de acesta. Un control precar al bolii duce la complicaţii ameninţătoare de viaţă, cum este cetoacidoza diabetică, o complicaţie care, printre altele, poate fi semnalată printr-un miros specific.  

image

Cetoacidoza diabetică are printre simtome mirosul de fructe sau de acetonă în respiraţie

Diabetul zaharat este un sindrom complex caracterizat prin valori ridicate ale glicemiei, care reprezintă glucoza (zahărul) din sânge. În cadrul acestei afecțiuni cronice, pancreasul, un organ situat în spatele stomacului, nu mai secretă suficientă insulină ori organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Din această cauză, nivelul glicemiei rămâne ridicat (hiperglicemie).

“Termenul de diabet zaharat cuprinde mai multe boli care au în comun hiperglicemia - creșterea cantității de glucoză din sânge. Acest lucru se întâmplă atunci când pancreasul nu mai secretă suficientă insulină sau când corpul devine rezistent la acțiunea acesteia. Insulina este un hormon indispensabil vieții, care preia glucoza din sânge și o introduce în celulele corpului pentru a produce energie”, explică dr. Amalia Thury-Burileanu medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Mirosul de acetonă sau de fructe în respiraţie, semn al cetoacidozei diabetice

Când nivelul glicemiei creşte foarte mult, poate apărea o complicaţie a diabetului, cetoacidoza diabetică. Când celulele nu mai primesc glucoza de care au nevoie, organismul începe să ardă grăsimile depuse, proces în urma căruia sunt produse cetone, substanţe care fac sângele mai acid.

Cetoacidoza diabetică poate să apară la persoanele cu diabet care nu şi-au administrat insulina corect (în cantitate necesară), când organismul are nevoie de mai multă insulină sau când nu se consumă suficiente alimente. Această complicaţie apare mai ales la persoanele cu diabet de tip 1, dar poate să survină şi la cei cu diabet de tip 2.

Vezi şi: Care sunt diferenţele dintre diabetul de tip 1 şi cel de tip 2

Persoanele afectate de cetoacidoza diabetică au glicemia foarte mare (250-400 mg/ dl) şi pot prezenta următoarele simptome:

- miros de fructe sau de acetonă în respiraţie

- oboseală accentuată

- sete intensă

- gura foarte uscată

- urinat des

- stare alterată, confuzie.

Netratată, cetoacidoza diabetică poate duce la comă diabetică sau chiar la deces, informează Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). De aceea, este nevoie de internare urgentă şi administrarea tratamentului specific.

Vezi şi: Obişnuieşti să mănânci repede? Iată ce boală poţi face!