Ai dureri abdominale după ce mănânci? Iată care ar putea fi cauzele!

Când mâncăm prea mult este foarte probabil să avem senzaţie de preaplin sau să fim balonaţi. Însă când disconfortul digestiv apare chiar dacă mâncăm cantităţi normale de hrană, este posibil ca acest simptom să semnaleze o afecţiune.

Dureri abdominale jpg

Aproximativ 11% dintre oameni suferă frecvent dureri abdominale după ce iau masa. Există mai multe cauze.  

Colonul iritabil

Cunoscut şi ca sindromul intestinului iritabil, această afecţiune este însoţită de manifestări precum durerea abdominală, crampele, balonarea, constipaţia şi gazele intestinale. Durerea, care se prezintă adesea sub formă de crampe, poate să apară după masă, dar poate fi în legătură şi cu stresul. De asemenea, durerea poate să scadă în intensitate după defecaţie. Tratamentul colonului iritabil, care include medicamente antispastice şi antidiareice, vizează ameliorarea simptomatologiei.

Boala Crohn

Afecţiune inflamatorie a intestinului, boala Crohn este cauzată de inflamaţia din tractul digestiv, care duce la apariţia unor manifestări precum durerea abdominală, diareea severă, oboseala, alimentaţia deficitară şi scăderea în greutate. Durerile abdominale, care pot fi resimţite şi sub formă de crampe, sunt simptom frecvent al pacienţilor cu boala Crohn şi pot apărea după 1-2 ore de la masă. Alte manifestări ale bolii sunt diareea, sângerările rectale şi pierderea apetitului.

Vezi şi: Boala Crohn poate fi confundată cu apendicita. Semnele de pe piele care pot indica afecțiunea

Colita ulcerativă

Această boală intestinală care afectează mucoasa interioară a intestinului gros (colonul) şi a rectului este determinată de inflamaţie cronică şi ulceraţie în tractul digestiv. Manifestarile variază în funcţie de severitatea procesului inflamator. Simptomele includ: diareea, adesea cu sânge sau mucus, durere abdominală sau crampele, sângerarea rectală, incapacitatea de defecaţie, în ciuda nevoii.

Constipaţia

Scaunul intestinal lent (mai puţin de 3 scaune pe săptămână) şi defecaţia dificilă descriu constipaţia, problemă des întâlnită în rândul populaţiei adulte. Constipaţia este însoţită de dureri abdominale în părţile laterale, mai ales în stânga şi de balonare, simptome care dispar în urma defecaţiei.

Vezi şi: Boala frecventă, care se manifestă prin balonare și dureri abdominale persistente

Dispepsia

Indigestia, cunoscută şi ca dispepsie, este însoţită de disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului. Nu este o afecţiune în sine, ci un grup de simptome care includ senzaţia de plenitudine imediat după ce începi să mănânci, balonare, regurgitaţie sau greaţă.

Vezi şi: Indigestie? Iată ce este bine să mănânci!

Alergii şi intoleranţe alimentare

În cazul alergiilor alimentare, sistemul imunitar reacţionează exagerat la anumite proteine din alimentul consumat, eliberând substanţe numite histamine, care produc inflamaţie. Chiar dacă sunt mai frecvente în copilărie, alergiile alimentare pot apărea la orice vârstă, inclusiv la alimente pe care le-ai consumat fără probleme. Printre simptomele posibile se numără crampele abdominale, greaţa, diareea şi vărsăturile, manifestări care apar după 30 de minute după masă.

Intoleranţele alimentare apar din cauza incapacităţii corpului de a digera corect un aliment, fie din pricina unei sensibilităţi, fie pe fondul lipsei unor enzime digestive. Printre cele mai frecvente sunt intoleranţele la lactoză şi la gluten. Persoanele cu această tulburare se pot confrunta cu dureri abdominale şi balonare.

Boala celiacă

Boală digestivă autoimună, boala celiacă a intestinului subţire este generată de ingestia de gluten, proteină din grâu, secară şi orz, potrivit Clinicii Cleveland. Este diferită de intoleranţa la gluten prin faptul că boala celiacă implică şi sistemul imunitar. Această afecţiune are un tablou larg de simptome, care includ: durerile abdominale, pierderea în greutate, greaţa şi vărsăturile, diareea cronică, gazele intetestinale, oboseala, crampele.