Atenţie la polipii de pe colon!

1 polipi colon jpg jpeg

Polipii colonici sunt mici forma┼úiuni ap─ârute pe mucoasa colonului. De obicei nu sunt periculo┼či, ├«ns─â sunt situa┼úii c├ónd evolueaz─â ├«n cancer.

Polipii de pe colon se ├«nt├ólnesc mai des la persoanele care au o diet─â hipercaloric─â, bogat─â ├«n lipide ┼či proteine ┼či s─ârac─â ├«n fibre alimentare. V├órsta reprezint─â un alt factor care influen┼úeaz─â apari┼úia polipilor. Astfel, potrivit dr. Alina Bondoc, medic primar gastroenterolog la Hiperclinica MedLife Titan, ace┼čtia se ├«nt├ólnesc rar la persoanele cu v├órsta sub 30 de ani ┼či ajung s─â afecteze 30% din popula┼úia trecut─â de 50 de ani.

┼×i factorii geneticiau un rol ├«n apari┼úia polipilor colonici, c─âci s-a demonstrat c─â persoanele care au rude de gradul I cu cancer de colon au o inciden┼ú─â crescut─â la apari┼úia acestora. De aceea, este recomandat ca persoanele aflate ├«n aceast─â situa┼úie s─â fac─âo colonoscopie cu 10 ani mai devreme dec├ót v├órsta rudei diagnosticate cu neoplasm colorectal (cancer de colon).┼×i alcoolul, sedentarismul ┼či fumatul se afl─â printre factorii de risc, potrivit mai multor studii.

Sângele în scaun, posibil simptom

Polipii colonici sunt, de regul─â, lipsi┼úi de simptome. Ocazional ├«ns─â poate ap─ârea eliminarea de s├ónge prin scaun (rectoragia). C├ónd sunt volumino┼či ┼či se afl─â ├«n ultima parte a colonului (colonul sigmoid) pot ap─ârea diareea sau constipa┼úia.

Cum se diagnosticheaz─â

Cum ceimaimul┼úipolipicolonici nu dausimptome, ace┼čtiasuntdescoperi┼úi├«nurmaunorinvestiga┼úiimedicale ale mucoaseicolonului.Acesteasuntrectosigmoidoscopia cu tub flexibil (examinarea endoscopic─â a p─âr┼úii inferioare a colonului), irigografia (vizualizare radiologic─â a colonului cu ajutoruluneisubstan┼úe de contrast, pasta baritat─â) ┼či colonoscopia (esterealizat─â cu ajutorulunui tub sub┼úire, flexibil, dotat cu o camer─â de filmat, cu ajutorulc─âreiasuntvizualizateeventualeleforma┼úiuni de la nivelulcolonului).

Ce presupune tratamentul

Polipii de pe colon trebuie extirpaţi, pentru că pot deveni maligni în timp, chiar dacă medicul nu descoperă celule canceroase în urma biopsiei.Cei mai mulţi polipi sunt îndepărtaţi în timpul colonoscopiei, însă în cazul celor de dimensiuni foarte mari este nevoie de intervenţie chirurgicală.

INFO

E indicat ca persoanele care au trecut printr-o colonoscopie s─â repete procedura la un interval de 3 ani.

Sfatulspecialistului

Dr. Alina Bondoc, medic primar gastroenterologie, Hyperclinica MedLife Titan, Bucure┼čti

Polipii colonici sunt de mai multe tipuri, cel mai des ├«nt├ólni┼úi fiind polipii adenomato┼či, adic─â leziuni premaligne, care pot evolua c─âtre cancer colorectal ├«ntr-un interval variabil de timp, de la 5 la 10 ani. Ace┼čtia sunt descoperi┼úi ├«n cursul unei colonoscopii, apoi trebuie f─âcut─â biopsia, pentru a identifica tipul de polip ┼či prezen┼úa displaziei (leziune premalign─â) de grad u┼čor, mediu sau sever. Doar examinarea polipului ├«n totalitate exclude sau pune diagnosticul de malignizare.