Nu amâna vizita la oftalmolog dacă ai următoarele simptome!

Când vine vorba de sănătatea ochilor, nu este bine să ignori niciun tip de disconfort sau durere resimțită. Preventiv, mergi la oftalmolog, în special dacă te confrunți cu cel puțin unul dintre următoarele simptome!

image

Bolile ochilor pot fi asimptomatice, de aceea, consultul unui oftalmolog este important încă din primul an de viață. La adulți, principalii factori de risc pentru afecțiunile oftalmologice sunt bolile vasculare, în special diabetul și hipertensiunea arterială, care pot afecta vasele de sânge din retină. De asemenea, persoanele care petrec mult timp în aer liber, fără ochelari cu protecție anti-UV (împotriva razelor ultraviolete) sunt predispuse la cataractă, iar cele trecute de 40-45 de ani este important să meargă preventiv la medic, deoarece se pot confrunta cu presbiopie (imposibilitatea de a citi texte plasate la distanțe normale de citit).  

Disconfort ocular

Dacă îți simți ochii uscați sau te confrunți cu dureri oculare și/sau de cap, după o zi petrecută în fața calculatorului, este bine să faci pauze dese de la dispozitivele electronice și să mergi la un control de rutină. Picăturile pentru ochi lubrifiante te pot ajuta, dar dacă problema este una complexă, specialistul îți poate recomanda un tratament sau purtarea ochelarilor de vedere.

Senzație de nisip în ochi

Dacă simți dificultate în deschiderea pleoapelor la trezire, ai o senzație de nisip în ochi, de mâncărime, arsură sau/și de ochi umed, te poți confrunta cu sindromul de ochi uscat. Aceste simptome apar și din cauza condițiilor de mediu, însă medicul poate pune diagnosticul corect.

Durere oculară

Mergi la medic și dacă te dor ochii! Acest tip de durere poate fi provocată de glaucomul acut (afecțiune care provoacă orbire și care se manifestă și prin dureri de cap, greață sau vărsături). Durerile oculare pot fi semne și de infecții, iritații cauzate de un obiect străin, de cornee zgâriată sau de ochi uscați.

Ochii roșii

Roşeaţa oculară poate semnala o varietate de afecțiuni, precum alergii la diverse substanțe sau conjunctivită ori chiar un tip de glaucom. Dacă te confrunți cu acest simptom mai mult de 24-48 de ore este bine să mergi la medic.

Vezi şi: Semnul din jurul ochilor, care îți arată complicații ale diabetului

Sfatul medicului

Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog 

Când vorbim de simptome la copii, aceștia sufera adesea de afecțiuni care nu pot fi descrise de ei. Poți, ca părinte, să observi când copilul tău mijește ochii atunci când se uită la televizor sau că ține capul preponderent într-o parte sau poate are ceva secreții sau ochii îi sunt roșii. Un semn evident, dar nu la debut, este strabismul, cand un ochi „fuge” spre nas sau spre ureche. Însă sunt și afecțiuni care nu alarmează părintele deloc și care, nedescoperite la timp, îi pot provoca copilului vedere slabă pe viață (ambliopia sau ochiul leneș). Copilul verbal și adulții se pot plange de dureri de cap la activități, (mai ales cele care presupun detalii mici, de aproape - scris/citit, laptop/calculator, jocuri sau hobby-uri micuțe, cu detalii extrem de fine). Bebelușii trebuie să fie aduși la control de rutină în primul an de viață. De acolo, dacă totul este în regulă, ne trebuie un control pe an, să ne asiguram că rămâne totul bine, până după ce se termină perioada adolescenței (12-14 ani la fete; 16-18 la baieți). Ulterior, adulții sănătoși până în 40 de ani, ar trebui să ne viziteze la fiecare 2 ani, iar cei de peste 40 ani, la 1-1,5 ani.