Semnul din jurul ochilor, care îți arată complicații ale diabetului

Persoanele cu diabet au niveluri prea ridicate de zahăr în sânge (glicemie mare). Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul nu mai are capacitatea de a controla glicemia și, în timp, se ajunge la afectarea mai multor organe.

Problema începe la nivelul vaselor de sânge care se îngustează din cauza depunerilor de zahăr acumulate în capilare și a celor de grăsimi care afectează vasele mari (ateroscleroza) și blochează circulația. Organele ajung să fie mai slab irigate cu sânge și apar tot felul de tulburări secundare, date de diabet.

Din acest motiv, cu cât depistezi mai repede problemele create în corp de diabet, cu atât ai mai multe șanse să oprești progresia bolii.

image

Pungile de sub ochi pot fi semnul unor boli serioase. Foto: Shutterstock 

Nefropatia diabetica este o complicație gravă la nivelul rinichilor, o boală renală progresivă, care apare la o treime dintre pacienții cu diabet zaharat. Este extrem de important ca diagnosticul sa fie pus cât mai devreme pentru ca pacientul să aiba parte de tratament. În caz contrar, de la nefropatia diabetică, la insuficiența renală este un singur pas.

Bola apare din cauza deteriorării membranei glomerulare de la nivelul rinichilor, care nu mai poate filtra corect sângele și permite unor proteine utile din sânge să se piardă în urină.

Deoarece,  în mod normal, membrana glomerulară împiedică trecerea albuminei din sange în filtrul glomerular, prezența albuminei în urină poate fi unicul și cel mai important indicator al unei afectări renale.

Din păcate, la debut nefropatia diabetica nu are simptome. Ulterior, principalele simptome sunt umflarea mainilor și a picioarelor. Dar și la țesuturile din jurul ochilor se pot observa modificări.

În cazul diabeticilor, prezența pungilor de sub ochi, umflate și pufoase trebuie să ridice semne de întrebare, deoarece pot indica progresia bolii și afectarea rinichilor.

Dacă observați astfel de modificări în zona ochilor și știți că aveți diagnosticul de diabet, este necesar să discutați cu medicul.

Citește și Dr. Mihaela Bilic: Ce este microbiota și de ce trebuie să o îngrijești?