Semnul din jurul ochilor, care ├«╚Ťi arat─â complica╚Ťii ale diabetului

Persoanele cu diabet au niveluri prea ridicate de zahăr în sânge (glicemie mare). Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul nu mai are capacitatea de a controla glicemia și, în timp, se ajunge la afectarea mai multor organe.

Problema ├«ncepe la nivelul vaselor de s├ónge care se ├«ngusteaz─â din cauza depunerilor de zah─âr acumulate ├«n capilare ╚Öi a celor de gr─âsimi care afecteaz─â vasele mari (ateroscleroza) ╚Öi blocheaz─â circula╚Ťia. Organele ajung s─â fie mai slab irigate cu s├ónge ╚Öi apar tot felul de tulbur─âri secundare, date de diabet.

Din acest motiv, cu cât depistezi mai repede problemele create în corp de diabet, cu atât ai mai multe șanse să oprești progresia bolii.

image

Pungile de sub ochi pot fi semnul unor boli serioase. Foto: Shutterstock 

Nefropatia diabetica este o complica╚Ťie grav─â la nivelul rinichilor, o boal─â renal─â progresiv─â, care apare la o treime dintre pacien╚Ťii cu diabet zaharat. Este extrem de important ca diagnosticul sa fie pus c├ót mai devreme pentru ca pacientul s─â aiba parte de tratament. ├Än caz contrar, de la nefropatia diabetic─â, la insuficien╚Ťa renal─â este un singur pas.

Bola apare din cauza deteriorării membranei glomerulare de la nivelul rinichilor, care nu mai poate filtra corect sângele și permite unor proteine utile din sânge să se piardă în urină.

Deoarece,  ├«n mod normal, membrana glomerular─â ├«mpiedic─â trecerea albuminei din sange ├«n filtrul glomerular, prezen╚Ťa albuminei ├«n urin─â poate fi unicul ╚Öi cel mai important indicator al unei afect─âri renale.

Din p─âcate, la debut nefropatia diabetica nu are simptome. Ulterior, principalele simptome sunt umflarea mainilor ╚Öi a picioarelor. Dar ╚Öi la ╚Ťesuturile din jurul ochilor se pot observa modific─âri.

├Än cazul diabeticilor, prezen╚Ťa pungilor de sub ochi, umflate ╚Öi pufoase trebuie s─â ridice semne de ├«ntrebare, deoarece pot indica progresia bolii ╚Öi afectarea rinichilor.

Dac─â observa╚Ťi astfel de modific─âri ├«n zona ochilor ╚Öi ╚Öti╚Ťi c─â ave╚Ťi diagnosticul de diabet, este necesar s─â discuta╚Ťi cu medicul.

Citește și Dr. Mihaela Bilic: Ce este microbiota și de ce trebuie să o îngrijești?