Studiu: Ochii pot spune cât mai ai de trăit

Un studiu realizat pe aproape 47.000 de adulți sugerează că retina deține indicii vitale despre ceasul tău biologic.

Un studiu recent, publicat în British Journal of Ophthalmology, sugerează ochii pot dezvălui speranța de viață. O echipă de cercetători internaționali a descoperit o legătură între vârsta biologică a retinei unei persoane și riscul de deces, scrie Express.

Retina, o membrană aflată în spatele ochiului conține milioane de celule sensibile la lumină și alte celule nervoase care primesc și organizează informațiile vizuale.

Un studiu pe aproape 47.000 de adulți a constatat că persoanele ale căror retine erau „mai în vârstă” decât vârsta lor reală aveau mai multe riscuri să moară în următorul deceniu.

Descoperirea ar putea avea implicații profunde pentru bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

„Retina oferă o „fereastră” unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a spus doctorul Mingguang He de la Centrul pentru Cercetarea Oculară din Australia, citat de Express.

Cercetătorii au monitorizat participanții, toți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, pentru o durată medie de 11 ani.

image

Retina poate indica riscul de boală. Foto: Shutterstock

Fiecare persoană a avut fundul de ochi, suprafața din spate a ochiului, scanat ca parte a acestui studiu care a cuprins baza de date biomedicală UK Biobank, o bază care conține informații de la jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.

Echipa internațională a comparat „vârsta biologică” a fiecărei retine cu vârsta cronologică a acelei persoane – descoperind o „diferență de vârstă retiniană” la mulți participanți.

Decalajele mari au fost asociate cu un risc cu 49 până la 67% mai mare de deces din orice cauză, alta decât bolile cardiovasculare sau cancerul.

„Descoperirile noastre noi au determinat că decalajul de vârstă retiniană este un predictor independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare/mortalității non-canceroase. Aceste descoperiri sugerează că vârsta retiniană poate fi un biomarker semnificativ clinic al îmbătrânirii”, au spus cercetătorii.

Pentru fiecare creștere a decalajului de vârstă, oamenii de știință au descoperit o creștere cu două și trei procente a riscului de deces din orice cauză sau, respectiv, dintr-o cauză specifică.

Descoperirile adaugă dovezi că rețeaua de vase mici din retină este un indicator de încredere al sănătății generale a sistemului circulator și creierului.

Citește și Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la carnea roșie