Iată ce semne subtile arată că nu ai grijă de tine!

image

Stresul prelungit, somnul insuficient și neodihnitor, dar și alimentația haotică sunt doar câțiva dintre factorii care generează disconfort în organism. După o noapte albă, este normal să te simți obosit sau să ai dureri de cap, dar află că uneori aceste simptome apar și când, aparent, ai dormit suficient. Iată principalele simptome subtile care arată că nu ai suficientă grijă de tine.

Uiți repede

Dacă te trezești frecvent că uiți anumite lucruri, precum să-ți iei portofelul înainte să pleci din casă, ar trebui să te adresezi unui specialist. Uitarea nu este asociată doar vârstnicilor, ci și persoanelor care prezintă anumite dezechilibre cognitive sau probleme hormonale.

De asemenea, în cazul femeilor, uitarea frecventă, poate fi un indiciu al unei tiroide disfuncționale, informează thehealthy.com. „Luați în considerare un test de sânge cuprinzător care vă măsoară toți biomarkeri și un test complet de tiroidă, care nu numai că vă măsoară hormonii tiroidieni, ci și posibilii anticorpi tiroidieni, pentru a putea determina cauzele fundamentale ale ceții cerebrale”, spune Martin G. Boom, MD, cardiolog și expert în medicină funcțională, pentru thehealthy.com.

Vezi și: Cum faci diferenţa dintre îmbătrânirea normală şi boala Alzheimer

Ești tot timpul somnoros

În cazul în care resimți pe parcursul zilei o stare profundă de somnolență, este momentul să-ți revizuiești programul de somn. Încearcă să te adormi și să te trezești la aceași oră, respectând cele 7-8 ore de somn. La început poate fi dificil să-ți stabilești un anumit program de somn, dar te vei obișnui. De asemenea, este important să nu consumi alimente grele înainte de culcare. Alege în schimb mesele ușoare și evită alimentele stimulatoare, precum ciocolata, cafeaua sau ceaiul verde.

Te plângi des de spasme musculare

Persoanele care lucrează mult de la birou și uită să se ridice din când în când, pentru a face mișcare, sunt mai predispuse furnicăturilor și spasmelor musculare decât cei care au stil de viață activ. Totuși, spasmele musculare pot fi și un simptom al carenței de magneziu. De aceea, este important să ai o alimentație variată și să adaugi în dieta ta alimente bogate în magneziu, precum semințele de dovleac, de chia, migdale, caju, fasole neagră, ciocolată neagră, lapte sau iaurt. În cazul în care dorești să iei suplimente alimentare, discută cu medicul înainte și ține cont că și surplusul de magneziu poate cauza anumite neplăceri, cum ar fi greața, durerile de cap, deshidratarea sau tulburări de tract gastrointestinal (balonare, crampe, diaree).

Ai pielea uscată

O piele uscată este asociată frecvent cu venirea iernii. Totuși, pielea uscată indică și lipsa de lipide, grăsimile protectoare de pe suprafața acesteia jucând un rol important. Încearcă ca, pe lângă folosirea unei creme hidratante, să incluzi în dieta ta, alimente precum avocado, nuci sau măsline, întrucât acestea reprezintă surse de grăsimi bune.

Acneea s-a agravat

Agravarea acneei poate fi pusă pe seama stresului prelungit. „Este bine documentat faptul că stresul la locul de muncă sau la școală, mai ales în timpul testărilor, este asociat cu agravarea acneei”, spune Joshua Zeichner, MD, director de cercetare cosmetică și clinică în dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York City, pentru thehealthy.com. Încearcă să gestionezi perioadele de stres prin adoptarea unui program de somn și printr-o alimentație bogată în fructe și legume. Evită pe cât posibil alimentele procesate și cele de tip fast food.

De Anca-Teodora Popa

@Shutterstock