7 Semne de avertizare ale cancerului osos pe care nu ar trebui să le ignori
Există trei tipuri principale de cancer osos: osteosarcomul, sarcomul Ewing și condrosarcomul, osteosarcomul fiind cel mai frecvent întâlnit. Acesta afectează de obicei tinerii adulți, dar poate apărea și la persoanele peste 65 de ani. Indiferent de tipul cancerului osos, diagnosticul presupune investigații imagistice și biopsii, pentru a exclude alte afecțiuni care pot prezenta simptome similare.
Oboseala cronică poate fi semnul unui cancer. Foto: Shutterstock
Este important să fii atent la simptomele care pot sugera prezența cancerului osos, mai ales că acestea sunt ușor de confundat cu afecțiuni mai puțin grave. Recunoașterea timpurie a acestor semne poate face o mare diferență în ceea ce privește prognosticul și tratamentul tău. Iată șapte semne pe care nu ar trebui să le ignori:
1. Durerea pesistentă
Durerea este cel mai frecvent simptom al cancerului osos. Dacă simți o durere care nu se ameliorează cu odihnă și care persistă în aceeași zonă, ar trebui să fii atent. Durerea cauzată de cancerul osos poate fi severă și poate apărea chiar și în repaus, trezindu-te uneori din somn. Spre deosebire de durerea "normală", care apare din cauza unor leziuni sau suprautilizare, durerea cancerului osos poate persista și se poate înrăutăți în timp.
2. Dificultățile la mișcare
Dacă observi că îți este tot mai greu să te miști, acest lucru ar putea fi un alt semn al cancerului osos. Tumorile pot slăbi structura osului, ceea ce duce la fragilitate și la limitarea mobilității. Pe măsură ce boala avansează, aceasta poate afecta și alte părți ale corpului, iar mișcările pot deveni din ce în ce mai dificile.
3. Umflaturi sau inflamații
Prezența unei umflături într-o anumită zonă a corpului poate fi un semn timpuriu al cancerului osos. Tumorile pot provoca inflamații care devin din ce în ce mai vizibile pe măsură ce cresc. Aceste umflături sunt adesea însoțite de durere, în special dacă sunt localizate aproape de o articulație.
4. Oboseală cronică
Dacă te simți mereu obosit și acest lucru îți afectează capacitatea de a-ți desfășura activitățile zilnice, ar trebui să discuți cu medicul tău. Cancerul osos poate provoca o oboseală severă, care nu dispare după odihnă și care poate fi un simptom comun al bolii, pe lângă efectele secundare ale tratamentelor oncologice, precum chimioterapia sau radioterapia.
5. Fracturi inexplicabile
Cancerul osos poate slăbi atât de mult structura osului încât acesta se poate fractura chiar și la un impact minor sau sub presiunea greutății corporale. Aceste fracturi, numite fracturi patologice, sunt frecvent întâlnite la pacienții cu metastaze osoase.
6. Scădere inexplicabilă în greutate
Dacă pierzi în greutate fără un motiv clar, acest lucru poate fi un semn că organismul tău luptă împotriva cancerului. Cancerul poate accelera metabolismul și poate duce la pierderea poftei de mâncare, ceea ce contribuie la scăderea în greutate. De asemenea, tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, pot afecta gustul alimentelor și digestia.
7. Febră și transpirații nocturne
Temperaturile crescute și transpirațiile abundente, în special noaptea, pot fi un semn al prezenței celulelor canceroase în organism. Acestea sunt uneori însoțite de febră și pierdere în greutate inexplicabilă, ceea ce face necesară consultarea unui medic.
Sursa: Health Digest