Ai spasme involuntare la mâini? Poţi suferi de boala numită crampa scriitorului!

1 2 jpg jpeg

Este acea formă de distonie de mişcare care afectează degetele, mâna sau antebraţul unei persoane. Nu doar cei care lucrează în domeniul scrisului (de mână) pot suferi de această boală, ci şi pictorii sau muzicienii interpreţi (spre exemplu: pianişti

Distonie focală

Este acea formă de distonie de mişcare care afectează degetele, mâna sau antebraţul unei persoane. Nu doar cei care lucrează în domeniul scrisului (de mână) pot suferi de această boală, ci şi pictorii sau muzicienii interpreţi (spre exemplu: pianiştii), iar perioada de viaţă când se declanşează este de regulă pe la 30-50 de ani.

Se mai numeşte şi grafospasm, deoarece se manifestă prin spasme involuntare şi crampe la muşchii amintiţi mai sus.

Simptome

Acestea apar de regulă în acel moment când cineva vrea să creeze ceva cu ajutorul mâinii iar pentru aceasta va efectua mişcării uşoare: să scrie sau să cânte la un instrument muzical. Crampa scriitorului se poate declanşa doar în acele momente sau se poate extinde şi la alţi muşchi.

Poate apărea când bolnavul încearcă să prindă un creion sau alt obiect, având ca urmări: flexarea încheieturii mâinii, contracţii involuntare la nivelul muşchilor şi extinderea ocazională la un deget sau la mai multe degete care duc la scăparea obiectului din mâna afectată de distonie.

Atunci când boala este avansată, acele mişcări sub formă de crampe musculare de la nivelul mâinilor se extind şi creează multe neplăceri cum ar fi:

- mâna înţepeneşte ţinând un obiect,

- contractarea cotului,

- degetele se mişcă involuntar.

Tipuri de crampa scriitorului

Afecţiunea are două forme: simplă şi distonică. La cea simplă, persoanele suferinde de această afecţiune întâmpină probleme la o singură sarcină specifică (spre exemplu, la scris). Viteza de scris şi acurateţea vor fi afectate.

La această tulburare neurologică focală, simptomele pot apărea şi când persoana respectivă mânuieşte o furculiţă, ţine o farfurie sau în polonic în mână, în cazul doamnelor, când aplică mascara ori, la bărbaţi, când se bărbieresc.

Din nefericire, când simptomele se acutizează pot fi afectaţi şi umerii. Unii confundă această tulburare cu tremurul mâinilor, simptom al bolii Parkinson, însă, în situaţia de faţă, mâinile nu tremură.

Un diagnostic corect

O discuţie despre istoricul medical al bolnavului şi un examen neurologic sunt printre cele mai întâlnite teste care se efectuează pentru a pune diagnosticul corespunzător.

Tratament

Un remediu pentru ameliorarea acestor crampe îl reprezintă injecţiile cu toxină botulinică. Acestea sunt efectuate cu ajutorul unor ace speciale care sunt introduse în muşchii afectaţi.

Pe lângă aceste injecţii, bolnavii trebuie să facă exerciţii de kinetoterapie, în fiecare zi.

Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre distonia laringiană