Cum faci diferenţa dintre îmbătrânirea normală şi boala Alzheimer

image

Memoria se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Totuşi, pierderea memoriei care afectează negativ viața de zi cu zi nu este un semn obișnuit al înaintării în vârstă și ar putea fi un simptom al debutul al demenței.

Acest fenomen cauzează o deteriorare lentă a memoriei, raționamentului și logicii, cea mai comună formă fiind cunoscută sub numele de Alzheimer, o boală gravă care perturbă funcționarea celulelor cerebrale și chiar le oprește activitatea.

Deci, cum poți să determini dacă sursa problemelor de memorie este procesul natural de îmbătrânire sau dezvoltarea demenței atunci când apar semne care ar putea indica ambele variante?

Toți știm că, pe măsură ce îmbătrânim, creierul se deteriorează odată cu restul corpului. Într-un proces natural de îmbătrânire, acest lucru înseamnă că putem experimenta o încetinire a gândirii și mișcării, dar inteligența noastră nu este afectată.

Pe de altă parte, în cazul bolii Alzheimer, deteriorarea celulelor nervoase va determina agravarea schimbărilor de memorie pe măsură ce din ce în ce mai multe celule sunt afectate. Deși este posibil să dezvolți Alzheimer la vârsta de 30, 40 și 50 de ani, în cele mai multe cazuri afectează persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste. Schimbările de memorie cauzate de vârstă vor fi legate de numele de persoane sau locuri, dar schimbările cauzate de Alzheimer sunt exprimate prin uitare, care afectează grav capacitatea cuiva de a lucra și chiar de a se angaja în viața socială.

Pierderea memoriei care perturbă viața de zi cu zi

Unul dintre cele mai comune semne de Alzheimer, mai ales în stadiile incipiente, este uitarea informațiilor învățate recent. Alte semne includ uitarea datelor sau evenimentelor importante, repetarea aceleiași întrebări de mai multe ori, depinderea în mare măsură de notițe și alte ajutoare de memorie sau de membrii familiei pentru lucruri pe care în mod normal puteai să le faci singur până recent.

În ceea ce privește schimbările legate de vârstă, dacă uneori tu sau părinții tăi uitați sau ratați o întâlnire, dar îți amintești mai târziu, este un semn că este vorba doar de îmbătrânire, nu de Alzheimer. Atâta timp cât memoria nu te face să uiți multe lucruri și să te simți confuz, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult.

Dificultăți în rezolvarea problemelor

Unele persoane cu Alzheimer simt uneori o schimbare în capacitatea lor de a planifica și de a urma instrucțiuni clare, mai ales atunci când lucrează cu numere. De exemplu, le este dificil să gătească folosind rețete sau să țină evidența facturilor lunare. În plus, mulți suferă și de dificultăți de concentrare și durează mult timp să facă lucrurile pe care le-au făcut anterior într-un timp mai scurt.

În schimb, problemele legate de vârstă constau în greșeli în calcularea facturilor din când în când. Acest lucru nu este un semn al bolii Alzheimer, ci pur și simplu o lipsă de atenție din cauza procesului de îmbătrânire. Este ceva natural și, probabil, dacă te uiți la calcule mai tarziu, vei observa și unde sunt greșelile.

Probleme cu sarcinile zilnice

Persoanele cu Alzheimer au adesea dificultăți în finalizarea treburilor zilnice simple. S-ar putea să aibă dificultăți în a călători într-un loc în care au călătorit de multe ori anterior, în lucrul cu numere sau chiar în a ține evidența regulilor unui joc preferat.

Schimbările legate de vârstă se manifestă prin nevoia de ajutor pentru a ţine pasul cu tehnologia în continuă schimbare sau de a repara ceva care s-a defectat.

Confuzie legată de timp și loc

Persoanele cu Alzheimer pot uita complet data de azi, ce zi era ieri și chiar în ce anotimp suntem. În plus, ar putea avea dificultăți în înțelegerea proceselor care nu au loc imediat și uneori chiar să uite unde merg, unde se află și cum au ajuns acolo.

Dacă problema este legată de înaintare în vârstă, chiar dacă uiți  în ce zi a săptămânii suntem, îți amintești la un moment dat. Ai în vedere că uneori chiar și tinerii uită ziua și data, iar motivele includ uneori lipsa unei rutine săptămânale. Aceasta poate fi cauzată, de exemplu, de pensionare și pierderea simțului weekendului în comparație cu restul săptămânii.

Înțelegerea imaginilor și relațiilor spațiale

Pentru unele persoane, problemele de vedere sunt un semn al bolii Alzheimer. Aceste persoane vor avea dificultăți în citire, măsurarea distanțelor sau în observarea diferențelor între anumite nuanțe sau culori. În plus, ar putea suferi de probleme în percepția spațială, cum ar fi să nu se recunoască când trec pe lângă o oglindă, ceea ce îi face să creadă că cineva este în cameră cu ei.

Schimbările legate de vârstă constau în slabirea vederii, prin urmare, vederea încețoșată nu este neapărat un semn timpuriu al bolii Alzheimer. În plus, o problemă cu vederea poate fi legată de alte boli, cum ar fi cataracta sau diabetul, deci odată ce observi aceste schimbări, ar trebui să consulți medicul pentru a exclude cauzele posibile.

Vezi și: Acestea sunt cele 7 stadii ale bolii Alzheimer!

Folosirea cuvintelor 

Persoanele cu Alzheimer pot găsi dificil să se alăture unei conversații, se pot opri din vorbit în mijlocul unei conversații, își pot pierde firul gândirii în timp ce vorbesc și pot să se repete de mai multe ori fără să observe. De asemenea, pot avea dificultăți în utilizarea unui vocabular bogat sau chiar în găsirea numelui potrivit pentru obiecte și persoane cu care sunt familiare. Aceasta include să-i numească pe copiii lor sau pe prietenii lor cu nume greșite.

Schimbările legate de vârstă determină multe procese cerebrale să încetinească și memoria în sine nu mai funcționează ca în trecut. Atâta timp cât nu confunzi cuvintele și nu numești lucrurile cu un nume care nu le aparțin, o astfel de problemă de memorie nu este neapărat un semn al bolii Alzheimer.

Pierderea obiectelor

O persoană cu Alzheimer pune obiectele în locuri care nu le aparțin fără să observe și deseori pierde obiecte. Uneori, pacienții cu Alzheimer pot chiar să dea vina pe altă persoană pentru furt și pe măsură ce trec anii și boala se agravează, acest lucru s-ar putea întâmpla mai frecvent.

Dar dacă nu îți amintești unde ai pus ochelarii sau telecomanda, nu este neapărat un semn al bolii Alzheimer. Atâta timp cât nu le găsești într-un loc șocant, cum ar fi să lași ochelarii în frigider, nu există motive de îngrijorare prea mare.

Judecata slabă și dificultatea în luarea deciziilor

Persoanele cu Alzheimer pot simți o schimbare în judecată sau în capacitatea lor de a lua decizii. De exemplu, ar putea lua decizii proaste în privința banilor. În plus, ar putea acorda mai puțină atenție igienei și aspectului personal.

Schimbările legate de vârstă pot implica și ele luarea deciziilor greșite din când în când, în privința cheltuirii banilor.  

Evitarea activităților sociale

Persoanele cu Alzheimer ar putea să înceteze să se implice în hobby-urile lor anterioare și să evite întâlnirile sociale. Ar putea chiar să nu mai prefere să urmărească fotbalul pentru că nu mai sunt în stare să urmărească echipa lor preferată.  

Schimbările produse de vârstă vin din epuizare. Evitarea contactului cu prietenii, mai ales când te simți obligat, este doar un semn că mintea ta are nevoie de odihnă, nu de Alzheimer.

Schimbări de dispoziție și personalitate

Persoanele cu Alzheimer își pot schimba personalitatea complet. Pot deveni alte persoane și să răspundă la situații diferit față de cum ar fi făcut-o de obicei. Ar putea fi confuze, suspicioase, depresive, anxioase sau stresate.

Dar, dacă te simţi nervos sau nesigur după o schimbare pe care cineva sau ceva a creat-o în rutina ta, nu este un semn de îngrijorare. Schimbările în rutină la o vârstă mai înaintată ar irita și deranja pe oricine, deci nu este neapărat un semn al bolii Alzheimer. Reține că schimbările de dispoziție pot fi și semne ale altor boli, deci s-ar putea să fie nevoie de un consult la medicul de familie.

@Shutterstock