Este periculos să dormim noaptea cu gura deschisă?

image

Dacă te trezeşti cu gura uscată şi cu perna pătată de salivă, este foarte probabil să fi dormit cu gura deschisă.

În unele cazuri, dormitul noaptea cu gura deschisă este corelat cu sforăitul. În această situaţie, persoana afectată se poate confrunta cu respiraţie urât mirositoare, dureri de cap matinale, cearcăne şi senzaţie de oboseală.

„Chiar dacă aceste simptome au cauze multiple, combinaţia lor poate arăta faptul că este foarte probabil ca persoana să respire cronic pe gură noaptea”, a declarat pentru HuffPost dr. Charles Ebert, directorul departamentului de rinologie de la Universitatea de Medicină. Universitatea din Carolina de Nord.

De ce respirăm pe gură noaptea

Cauza acestui simptom poate fi relaxarea musculară a maxilarului.

„Respirația pe gură poate apărea în orice moment al nopții, dar este mai frecventă în fazele profunde ale somnului, când oamenii au mai puțin control asupra mușchilor căilor respiratorii superioare”, a declarat Christine DeMason, profesor de otolaringologie (ORL) la Universitatea din Carolina de Nord. Simpla deschidere a gurii noaptea nu duce neapărat la respirația bucală cronică, potrivit slate.fr.

De asemenea, implicate ar putea fi obstrucţiile temporare, cum ar fi nasul înfundat, alergiile şi răcelile. „Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, congestie în căile nazale”, spune dr. Ebert. Printre acestea se numără medicamentele pentru tensiunea arterială, antidepresivele și unele antiinflamatoare.

Deviaţia de sept, polipii nazali, apneea de somn, amigdalele mărite sunt alte cauze ale respiraţiei pe nas noaptea.

Însă nu este vorba doar despre cauze patologice. Au o probabilitate de a respira pe gură noaptea persoanele care dorm pe spate sau cele care consumă alcool înainte de culcare. De asemenea, fumatul, care provoacă inflamarea cavităților nazale, poate duce la respirația bucală cronică”, spune dr. Charles Ebert.

Impactul pe care îl poate avea asupra sănătăţii

Când este cronică, respiraţia pe gură noaptea poate influenţa starea sănătăţii. Când respirăm pe nas, aerul pe care îl inhalăm este mai întâi filtrat. Astfel, se reduce riscul de infecţii, căile respiratorii sunt umezite şi se îmbunătăţeşte circulaţia oxigenului. Când respirăm pe gură, organismul este privat de aceste beneficii şi, în plus, avem parte de un somn neodihnitor, ceea ce poate avea impact asupra inimii.

De aceea, dacă respiri pe gură noaptea, iar acest lucru se întâmplă de mult timp, ar fi bine să te programezi la un consult ORL.

Vezi şi: Dr. Cezara Danciu: Afecţiunile ORL netratate duc la complicaţii grave