Dr. Cezara Danciu: Afecţiunile ORL netratate duc la complicaţii grave

1 2 jpg jpeg

Sinuzita, otita ┼či faringita sunt c├óteva dintre motivele care ne aduc ├«n cabinetul orelistului. Dr. Cezara Danciu, medic primar ORL la Spitalul Clinic Col┼úea din Bucure┼čti, ne spune de ce este bine s─â nu neglij─âm aceste afec┼úiuni.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni din sfera ORL de care suferă românii?

Nu pot spune c─â sunt afec┼úiuni mai mult sau mai pu┼úin frecvente ├«n sfera ORL. ├Än general, pacientul se adreseaz─â medicului atunci c├ónd simte c─â ceva este ├«n neregul─â sau chiar atunci c├ónd ├«l doare. Uneori, vine la medic dup─â luni ├«ntregi de la apari┼úia vreunui simptom. Alteori, dup─â ce a citit pe internet. A┼č putea spune c─â printre cele mai frecvente sunt otitele, mai ales cele micotice. Acestea apar ├«n general vara, dup─â baia ├«n mare sau din cauza unei igiene riguroase cu be┼úi┼čoarele. Mai sunt otitele medii, ca urmare a r─âcelilor care se manifest─â cu rinoree ┼či obstruc┼úie nazal─â. Acum, ├«n sezonul rece, apar faringitele, amigdalitele ┼či mai ales sinuzitele. De neglijat nu este nici cancerul, care ├«n ultimii ani a avut o cre┼čtere alarmant─â.

În sezonul rece, se întâmplă adesea ca rinita să fie confundată cu răceala. Cum le deosebim?

Rinitele sunt inflama┼úii ale mucoasei nazale ┼či pot fi de mai multe feluri. Rinita banal─â sau pur ┼či simplu guturaiul are o incuba┼úie de 2-3 zile ┼či se manifest─â prin rinoree apoas─â, obstruc┼úie nazal─â, str─ânut, dispari┼úia mirosului ┼či senza┼úie de corp str─âin faringian. Aceasta poate evolua spre agravarea st─ârii generale, manifestat─â prin febr─â, frison, l─âcrimare ┼či congestie intens─â a mucoasei nazale. Dup─â 7-8 zile, ├«n general, se vindec─â, dar uneori poate da ┼či complica┼úii: otite, sinuzite, laringo-faringo-traheo-bron┼čite. Rinita alergic─â, pe de alt─â parte, este o reac┼úie de sensibilizare indus─â de alergeni ┼či se manifest─â prin triada rinoree - str─ânut - obstruc┼úie nazal─â, dar mai pot ap─ârea l─âcrimarea ┼či pruritul. ├Äntr-adev─âr, cele dou─â boli seam─ân─â foarte mult ├«ntre ele, dar o anamnez─â am─ânun┼úit─â ┼či c├óteva teste pot face diagnosticul diferen┼úial.

Ce trebuie să facem în caz de laringită, o altă afecţiune des întâlnită iarna?

Laringitele reprezint─â inflama┼úia mucoasei laringiene ┼či pot avea forme simple ├«n cazul unui proces inflamator, dar ┼či forme complicate, care se pot manifesta prin dispnee intens─â, ajung├óndu-se uneori la traheotomie. Tocmai de aceea, atunci c├ónd apare disfonia, adic─â vocea r─âgu┼čit─â, trebuie s─â ne prezent─âm la medic. ├Än mare, tratamentul este asem─ân─âtor, dar acesta trebuie adaptat tipului de laringit─â. Uneori, de rapiditatea stabilirii diagnosticului ┼či de instituirea tratamentului depinde via┼úa bolnavului. De aceea, pacientul trebuie s─â mearg─â ├«nt├ói la doctor ┼či apoi la farmacie, ┼či nu invers.

Cum ne putem da seama c─â avem o sinuzit─â ┼či ce ar trebui s─â facem pentru a nu se croniciza?

Sinuzita reprezint─â inflama┼úia sinusurilor paranazale ┼či poate afecta unul sau mai multe sinusuri. Poate fi acut─â ┼či cronic─â. O sinuzit─â acut─â netratat─â corect se poate croniciza. Ca simptomatologie, sinuzita acut─â se manifest─â prin obstruc┼úie nazal─â, rinoree purulent─â, cefalee, senza┼úie de tensiune la nivelul fosei canine, durere la r─âd─âcina nasului sau ├«n v├órful capului. Uneori, poate fi ├«nso┼úit─â ┼či de febr─â.

Ce complicaţii pot avea afecţiunile ORL netratate?

Netratate, afecţiunile ORL pot avea unele dintre cele mai grave complicaţii, având în vedere teritoriul anatomic, adică vecinătatea cu creierul. Otitele medii se pot complica, astfel, cu otomastoidită, paralizie de nerv facial, osteomielita osului temporal sau chiar cu meningită, abces cerebral sau cerebelos, abces subdural sau extradural, tromboflebită de sinus lateral. Sinuzitele pot avea complicaţii de vecinătate (afectarea altor sinusuri, complicaţii orbito-oculare) sau la distanţă (otite supurate, laringite, pneumopatii supurate, meningită, abces extradural, abces cerebral, tromboflebită de sinus cavernos sau de sinus longitudinal). Laringitele acute edematoase sau abcesul de epiglotă sunt urgenţe chirurgicale.

Ce rol au amigdalele ┼či c├ónd trebuie ele scoase?

Amigdalele palatine, ├«mpreun─â cu restul ┼úesutului limfatic care formeaz─â inelul Waldeyer, au rol imunologic, intervenind at├ót ├«n r─âspunsul mediotumoral, c├ót ┼či ├«n cel celular; deci au rol de ÔÇ×informare imunologic─âÔÇŁ, de producere a limfocitelor, a imunoglobulinelor, citokinelor, interferonului. Unii chiar consider─â c─â au rol ├«n cre┼čtere, dar ┼či rol endocrin. Cu toate acestea, atunci c├ónd amigdalele devin un focar de infec┼úie sau o amigdal─â este mai mare dec├ót cealalt─â ori este modificat─â ca structur─â, este indicat─â amigdalectomia.

Cum ne putem feri de infecţiile acute ale căilor respiratorii?

Ne ferim de infec┼úii acute ale c─âilor respiratorii ├«mbr─âc├óndu-ne adecvat, m├ónc├ónd s─ân─âtos ┼či, mai ales, av├ónd grij─â s─â nu st─âm ├«n preajma persoanelor r─âcite.

Cum recunoa┼čtem manifest─ârile unei otite?

Otitele se manifestă prin durere la nivelul urechii, hipoacuzie, senzaţie de plenitudine auriculară, senzaţie de lichid în ureche, mâncărime, otoree purulentă, simptomatologia fiind în funcţie de tipul de otită.

După ce ne-am vindecat de o afecţiune ORL, e normal să rămânem cu o sensibilitate?

În mod normal, nu rămânem cu sensibilitate. Dacă simptomatologia persistă, înseamnă că boala nu este încă vindecată sau că afecţiunea ORL s-a cronicizat.

Ce poate însemna o durere de gât care nu mai trece?

O durere de gât care nu trece poate fi un semn rău, adică poate fi o neoplazie la nivelul respectiv. De aceea, este recomandată consultarea de urgenţă a unui medic ORL.

Cum e cel mai bine ┼či cu ce s─â ne cur─â┼ú─âm urechile?

Urechile trebuie sp─âlate at├ót c├ót ne permite intrarea degetului. Nu trebuie s─â b─âg─âm ap─â cu jet ├«n ureche ┼či nici s─â folosim be┼úi┼čoarele. Ne ┼čtergem, pur si simplu, cu prosopul at├ót c├ót poate intra ├«n ureche. Folosirea excesiv─â a be┼úi┼čoarelor de urechi duce la otita extern─â micotic─â, aceasta fiind extrem de dureroas─â.

Multe persoane cu devia┼úie de sept se tem de interven┼úia chirurgical─â ┼či mai ales de ├«ngrijirea post-operatorie. Cum se face ├«n prezent recuperarea?

Devia┼úia de sept nazal trebuie operat─â, pentru c─â este cauza multor afec┼úiuni ORL. Obstruc┼úia nazal─â dat─â de aceasta poate duce la hipoacuzie, sinuzit─â, catar ototubar cronic, otite, otomastoidite. Interven┼úia chirurgical─â se face sub anestezie general─â, deci pacientul nu simte nimic. Opera┼úia se face clasic, cu dalta ┼či ciocanul, neexist├ónd o alt─â abordare. Pacientul st─â 2 zile cu tamponament nazal anterior bilateral, pentru a men┼úine septul mucos pe linia median─â. ├Ängrijirea postoperatorie const─â ├«n aspira┼úii ┼či punerea de pic─âturi ├«n nas cam 2 s─âpt─âm├óni. Dac─â nu desf─â┼čoar─â o activitate fizic─â, pacientul ├«┼či poate relua activitatea foarte repede. Nasul se reface ├«n totalitate ├«n aproximativ 2 luni, aceasta ├«nsemn├ónd retragerea edemului ┼či vindecarea definitiv─â a mucoasei.