Te trezeşti noaptea din somn? Iată care ar putea fi cauzele!

Dacă ai tendința de a adormi fără probleme, dart e trezești la miezul nopții, nu ești singurul! Potrivit unui studiu din 2010 din Journal of Psychosomatic Research, aproximativ o treime din peste 2.000 de oameni chestionați au raportat că se trezesc cel puțin trei nopți pe săptămână.

Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock

Problemele cu somnul pot duce la epuizare fizica și psihica. Foto: Shutterstock

Atenție, tulburările de somn pot indica și probleme de sănătate ascunse, dar mai ales, te pot face să te simți epuizat și, în cele din urmă, pot afecta atât sănătatea ta mentală, cât și pe cea fizică.

Dacă vrei să-ți învingi problemele de somn, medicii spun că primul pas este să identifici orice factori care le-ar putea cauza, scrie Insider.

Ai o boală nediagnosticată

Dacă te trezești pe tot parcursul nopții, o gamă largă de condiții de sănătate subiacente ar putea fi de vină. „Afecțiunile medicale precum durerea cronică, refluxul acid și bolile de inimă pot interfera cu somnul și pot provoca treziri frecvente pe tot parcursul nopții”, spune Warisha Fathima, MBBS, un medic intern la Allo Health.

Ea adaugă că apneea în somn și sindromul picioarelor neliniştite sunt două afecţiuni comune care îți pot întrerupe în mod direct somnul. „Apneea în somn este o afecțiune care face ca respirația să se oprească și să înceapă în mod repetat în timpul somnului, ceea ce duce la o calitate slabă a somnului și la treziri frecvente pe tot parcursul nopții”, spune ea

 „Sindromul picioarelor neliniştite este o tulburare neurologică care provoacă senzaţii inconfortabile la nivelul picioarelor, ceea ce face dificil să adormi şi să rămână adormit”, continua specialista.

Efectul secundar al unor medicamente

Când discuți cu medicul despre problemele legate de somn, asigură-te  că vorbiți despre orice medicamente luați și despre care ar putea cauza trezi nocturne. „Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele și medicamentele pentru tensiunea arterială, pot provoca tulburări de somn ca efect secundar”, explică Fathima.

Potrivit Asociației Americane a Persoanelor Pensionare (AARP), acestea sunt doar vârful aisbergului. Ei subliniază că alfa-blocantele, beta-blocantele, corticosteroizii, statinele și o gamă largă de alte medicamente au fost legate de insomnie.

Anxietate sau depresie

Așa cum sănătatea ta fizică poate strica somnul, la fel și sănătatea mentală:

„Anxietatea și depresia pot contribui ambele la tulburările de somn. Anxietatea poate provoca gânduri accelerate și incapacitatea de a se relaxa, în timp ce depresia poate duce la dificultăți de adormire și la treziri devreme de dimineață”, spune Fathima.

Potrivit Sleep Foundation, depresia și problemele de somn au o relație bidirecțională. „Acest lucru înseamnă că somnul slab poate contribui la dezvoltarea depresiei, iar depresia face ca o persoană să aibă mai multe riscuri de a avea probleme de somn”, scriu experții lor, adăugând că acest lucru poate face dificilă identificarea cauzei primare.

Obiceiurile îți afectează somnul

Un pahar de alcool te poate ajuta să adormi cu ușurință, dar poate fi, de asemenea, responsabil de somnul înrerupt.

„Plătiți pentru asta în a doua jumătate a nopții”, a spus Jennifer Martin, PhD, psiholog și profesor de medicină la Universitatea din California, Los Angeles. Ea a adăugat că alcoolul este „inițial sedativ, dar pe măsură ce este metabolizat, este foarte activant.”

Asta pentru că, pe măsură ce corpul tău procesează inițial alcoolul, el atenuează impulsurile dintre celulele nervoase, permițându-ți să dormi profund. Cu toate acestea, odată ce alcoolul a fost pe deplin procesat, mulți oameni experimentează „excitarea de rebound”, care poate duce în cele din urmă la vise mai vii, neliniște crescută și somn fragmentat.

O igienă precară a somnului

„Obișnuințe nesănătoase, cum ar fi folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare, programe neregulate de somn și dormitul într-un loc zgomotos sau inconfortabil, mediul înconjurător stresant pe durata somnului, toate pot contribui la tulburări de somn”, spune dr. Fathima.

Bei trârziu cafeaua

Fie că provine din cafea, ceai, ciocolată sau băuturi răcoritoare, obiceiul tău de a consuma cafeină ar putea să te țină treaz noaptea, mai ales dacă o consumi prea târziu în timpul zilei. „Cofeina este un stimulent care poate interfera cu somnul”, explică Fathima. „Consumarea cofeinei prea aproape de ora de culcare poate amâna somnul și poate duce la insomnii”, adaugă ea.

Experții spun că efectul cofeinei poate dura până la cinci ore.

Dieta îți perturbă somnul

Ce mănânci poate avea un impact profund asupra sănătății tale generale și asupra somnului în special. Dr. Fathima spune că există mai multe greșeli pe care le poți face la ora mesei, care ar putea explica trezirile tale frecvente.

De exemplu, ea subliniază că alimentele picante pot provoca arsuri la stomac și indigestie, care te pot trezi. Consumul de alimente care sunt pline de zahăr pot provoca, de asemenea, tulburări de somn, spune ea. „Consumul de alimente și băuturi dulci înainte de culcare pot provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge, care pot perturba somnul. Acest lucru se datorează faptului că organismul eliberează insulină pentru a regla zahărul din sânge, care poate interfera cu procesul natural de somn al organismului”, coninuă ea.

În cele din urmă, urmărirea mărimii porțiilor și limitarea mâncării poate ajuta, deoarece digerarea meselor grele „necesită energie și poate provoca disconfort, ceea ce poate îngreuna procesul de somn”.

Făcând alegeri bine gândite la ora mesei și pe tot parcursul zilei, te poți i bucura ,în sfârșit, de o noapte mai bună de odihnă.