Sfor─âitul la copii: de ce apare ┼či cum se trateaz─â

1 sforait copii jpg jpeg

Sfor─âitul la copii este adesea o faz─â trec─âtoare, alteori sunt necesare investiga┼úii ┼či tratament adecvat. C├ónd ar putea fi considerat ceva normal ┼či c├ónd sfor─âitul devine un motiv serios de ├«ngrijorare? Ne r─âspunde medicul specialist ORL Livia Onu.

┼×tiai c─â, ├«n medie, 1 din 10 copii sfor─âie? Doctorul sugereaz─â c─â acest fapt nu indic─â, ├«n mod obligatoriu, o problem─â. ├Äns─â trebuie spus c─â sfor─âitul care necesit─â o aten┼úie deosebit─â determin─â o calitate slab─â a somnului ┼či, deci, afecteaz─â comportamentul copilului din timpul zilei. Este bine de ┼čtiut c─â mul┼úi p─ârin┼úi nu asociaz─â semnele ap─ârute ziua cu somnul cu probleme. Copiii care sfor─âie sunt mai predispu┼či la infec┼úii ┼či sufer─â mai des de tuse cronic─â, r─âceli ┼či otite.

Cum apare  

Sfor─âitul este un zgomot manifestat c├ónd copilul inspir─â, ├«ns─â aerul care circul─â ├«ntre nas sau gur─â ┼či pl─âm├óni ├«nt├ómpin─â blocaje la nivelul c─âilor respiratorii, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul devia┼úiei de sept sau a prezen┼úei polipilor. De aceea, se produce o vibra┼úie a ┼úesuturilor ┼či structurilor din gur─â ┼či g├ót. Dac─â zgomotul ├«i ├«mpiedic─â pe ceilal┼úi s─â dorm─â, ar putea fi o problem─â serioas─â, care trebuie investigat─â de un specialist ├«n somnologie.

Atenţie!

Dac─â un copil respir─â cu greutate c├ónd doarme, s-ar putea s─â sufere de sindromul apneei obstructive ├«n somn (SASO) ÔÇô ├«ntrerupere a respira┼úiei ├«n timpul somnului. Din cauza afec┼úiunii, copiii r─âsufl─â zgomotos sau au tendin┼úa de sufocare.

Cele mai întâlnite cauze

La cei mici, sfor─âitul poate p─ârea ceva amuzant, iar copiii, ├«n special sugarii, pot fi descri┼či ca fiind ┼či mai dr─âg─âla┼či c├ónd ÔÇ×torcÔÇť, dar lucrurile trebuie privite cu mult─â seriozitate. Este posibil ca acesta s─â fie un semn al unei afec┼úiuni de somn importante, care necesit─â tratament eficient. Cele mai frecvente cauze care declan┼čeaz─â sfor─âitul sunt reprezentate de infec┼úii respiratorii, alergii, hipertrofia vegeta┼úiilor adenoide ┼či a amigdalelor, astm, devia┼úie de sept nazal ┼či sindrom de apnee obstructiv─â ├«n somn (SASO).

Ce este de f─âcut

Dac─â cel mic obi┼čnuie┼čte s─â sfor─âie noaptea, prima m─âsur─â pe care apropia┼úii trebuie s─â o ia este s─â ├«l supravegheze ┼či observe at├ót pe timpul nop┼úii, c├ót mai ales pe timpul zilei. ├Än func┼úie de cauzele sfor─âitului, pot fi recomandate mai multe solu┼úii, ┼či anume: ├«ndep─ârtarea posibililor alergeni, prescrierea unui tratament pentru alergie sau congestie sino-nazal─â, ├«ndep─ârtarea adenoizilor sau a amigdalelor prin adenoidectomie sau amigdalectomie, consultul unui specialist al somnului pentru identificarea unei posibile apnee ├«n somn obstructive.

Principalele simptome pentru apnee

Medicul specialist enumer─â cele mai ├«nt├ólnite manifest─âri pe care le poate avea copilul suspect de apnee. Astfel, dac─â cel mic sfor─âie mai mult de 3 nop┼úi pe s─âpt─âm├ón─â, este irascibil, agresiv sau agitat, ├«n timpul zilei este excesiv de somnoros sau ÔÇ×vis─âtorÔÇť ori ÔÇ×absentÔÇť, trebuie s─â ceri ajutorul unui specialist. De asemenea, consult un specialist, dac─â observi c─â cel mic nu s epoate concentra la ┼čcoal─â, respir─â preponderent pe gur─â ┼či vorbe┼čte nazonat sau respira┼úia lui prezint─â pauze de mai mult de 10 secunde ├«n timpul somnului, pauze care uneori ├«l trezesc. Riscuri mari pentru s─ân─âtatea somnului sunt ┼či atunci c├ónd copilul ud─â frecvent patul la o v├órst─â de peste 9 ani sau, dimpotriv─â, nu au udat patul p├ón─â la un moment dat, ulterior, c├ónd a ap─ârut aceast─â problem─â. Un semnal de alarm─â este ┼či atunci c├ónd celui mic ├«i este greu s─â se trezeasc─â diminea┼úa, chiar dac─â a dormit un num─âr suficient de ore.

Sfatul specialistului

Dr. Livia Onu, medic specialist ORL

Centrul medical Provita, Bucure┼čti

Cea mai frecvent─â cauz─â de sfor─âit care necesit─â o aten┼úie deosebit─â este sindromul de apnee ├«n somn (SASO) ÔÇô o afec┼úiune ├«n care fluxul de aer este blocat, determin├ónd treziri nocturne. Aproximativ 1 din 4 copii are SASO, observat mai ales dup─â v├órsta de 3 ani ┼či, ├«n cele mai frecvente cazuri, determinat de hipertrofia vegeta┼úiilor adenoide sau amigdalelor. Un consult clinic ┼či un studiu al somnului confirm─â diagnosticul. Adenoamigdalectomia (├«ndep─ârtarea adenoizilor ┼či amigdalelor) este un tratament obi┼čnuit pentru SASO.