De ce nu avem toţi aceeaşi grupă de sânge?
Sângele are roluri esențiale în organism: transportă oxigenul de la plămâni la toate țesuturile, precum și elementele esențiale precum vitaminele, mineralele, grăsimile și glucoza, hormonii și enzimele; este implicat în menținerea și reglarea temperaturii și apără organismul de infecții cu ajutorul globulelor albe. Totodată, preia bioxidul de carbon și produsele reziduale, pe care le transportă la nivelul organelor de eliminare.
Este esenţial să îţi cunoşti grupa de sânge pentru situaţia în care ai nevoie urgentă de transfuzii, pentru evitarea unor probleme de incompatibilitate.
Citeşte şi: De ce creşte acidul uric şi ce efecte are
Motivul pentru care există mai multe grupe de sânge
Dna doctor Andreea Alexandru ne explică motivul pentru care avem grupe de sânge diferite: "Încă din secolul 16 există descrisă practică transfuziei de sânge, inițial cu sânge de la animale, ulterior cu sânge uman, practică asociată cu reacții adverse severe care frecvent duceau la deces. Astfel, s-a dorit cunoașterea caracteristicilor sângelui uman. Între anii 1900-1937 au fost descoperite grupele de sânge și factorul Rh, apărând astfel imunohematologia că domeniu medical. Grupele de sânge au la baza antigenele aflate pe hematii – dintre care cele mai cunoscute sunt antigenul A, antigenul B și antigenul D sau Rh și anticorpii respectivi aflați în plasmă sau ser. De aici și existența mai multor grupe de sânge.
Cum se fac testele pentru aflarea grupei de sânge?
Testele pentru aflarea grupelor de sânge au la baza identificarea antigenelor de pe celule. În acest caz laboratorul are nevoie de celulele din sânge (hematiile) care sunt puse în contact cu seruri specifice (reactivi) ce conțin anticorpi specifici care se leagă de antigenul specific existent pe celulele de sânge. Când se întâlnesc antigenele și anticorpii specifici, are loc o reacție de cuplare a acestora - această reacție pozitivă este interpretată și astfel se află grupa de sânge.
Mai există teste pentru aflarea grupelor de sânge care au la baza identificarea anticorpilor aflăți în plasmă sau ser. Și în acest caz, procesul este similar: laboratorul are nevoie de plasmă /ser, care se obține după centrifugarea sângelui recoltat și care este pus în contact cu hematii /celule (reactivi) ce conțin antigene specifice, care se leagă de anticorpul specific existent în ser/plasmă. Când se întâlnesc antigenele și anticorpii specifici, are loc reacția de cuplare a acestora, reacția pozitivă fiind interpretată.