Accidentul vascular cerebral: analgezicul popular care ar putea reduce riscul

aspirina jpg

Stilul de viață sănătos poate împiedica apariția unui accident vascular cerebral. De la schimbările în dietă la exerciții fizice, poți face multe pentru a reduce riscul. Cu toate acestea, un analgezic popular ar putea oferi ajutor, potrivit unui studiu.

Clasat drept o urgență medicală, accidentul vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului tău este întreruptă. Această afecțiune severă lovește peste 100.000 de oameni anual. Din fericire, aspirina ar putea ajuta, relatează specialiștii de Universitatea din Vigo.

În urma unui studiu s-a constatat că administrarea unei doze zilnice de aspirină la momentul potrivit ar putea reduce șansele de accident vascular cerebral cu până la 50 %. Cercetătorii de la Universitatea din Vigo au analizat prevalența decesului cardiovascular la 10.000 de bărbați.

Ei au comparat datele în funcție popularul analgezic, dacă a fost luat dimineața sau seara.

Cercetătorii au observat că o aspirină luată înainte de culcare a redus la jumătate riscul unui accident vascular cerebral fatal.

Echipa a explicat că acest lucru s-ar putea datora procesului „farmacocinetic” al organismului, când începe distribuirea medicamentelor în tot corpul.

Specialiștii au explicat că acest lucru crește eficacitatea aspirinei atunci când este luată pe timp de noapte.

Asta face ca analgezicul să se activeze dimineața, când tensiunea arterială și nivelul de stres tind să fie ridicate.

În schimb aspirina luată dimineața nu este atât de benefică, asta pentru că procesul farmacocinetic al organismului nu a început complet.

Deși aspirina poate fi cumpărată din majoritatea farmaciilor, ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul tău înainte de a o lua.

De fapt, NHS subliniază să poți lua aspirină zilnic doar pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral doar dacă medicul ți-a recomandat în mod special acest lucru.

Aspirina poate avea unele efecte secundare grave, inclusiv probleme gastrointestinale.

De aceea, e indicat să o iei după ce mănânci.

NHS consider că aspirina poate subția sângele și astfel ajută la prevenirea situațiilor de urgență.

Doza uzuală luată din acest motiv este de 75 mg o dată pe zi. Cu toate acestea, aceasta poate fi uneori mai mare.

Medicul îți poate recomanda să iei medicamentul dacă ai suferit deja de un accident vascular cerebral sau un atac de cord.