De ce creşte acidul uric şi ce efecte are

1 acid uric jpg jpeg

Acidul uric este un compus prezent în sânge. Atunci când concentraţia sa este prea mare, pot să apară probleme articulare sau urinare.

Compus biochimic, acidul uric este produs în urma descompunerii în organism a alimentelor ce conţin substanţe numite purine (ficatul, macroul, fasolea, berea, vinul). Purinele apar, de asemenea, prin reînnoirea celulelor corpului (celulele mor şi, în urma acestui proces, se eliberează purine).

O mare parte din acidul uric este dizolvat în sânge, fiind filtrat de rinichi şi apoi eliminat prin urină şi fecale. Când corpul produce acid uric în exces sau nu reuşeşte să filtreze şi să elimine o cantitate suficientă, ne confruntăm cu o afecţiune numită hiperuricemie. Aproximativ 1 din 5 persoane are un nivel ridicat al acidului uric. Acesta poate fi urmat de atacuri de gută sau de dezvoltarea unor pietre la rinichi (calculi renali).

Valorile normale ale acidului uric sunt:

  • la femei : 2,4-6,0 mg/dl
  • la bărbaţi : 3,4-7,0 mg/dl
  • la copii : 2,0-5,5 mg/dl

De la aceste valori în sus, acidul uric este în exces în organism, deci putem vorbi despre hiperuricemie.

Factori ce duc la hiperuricemie

Printre cauzele hiperuricemie, se numără: medicamentele diuretic, consumul excesiv de alcool, factori genetici (predispoziţia poate fi moştenită), hipotiroidismul, imunosupresoarele (medicamentele care acţionează asupra sistemul imunitar), vitamina B3, obezitatea, psoriazisul, insuficienţa renală.

Nivelul crescut al acidului uric este asociat deseori cu o boală numită gută - o formă de artrită care provoacă umflarea sau inflamarea articulaţiilor, în special la picioare şi la degetele mari de la picioare. O altă cauză a hiperuricemiei poate fi o rată crescută a morţii celulelor, datorată unui cancer sau chimioterapiei, dar şi insuficienţa renală.

În cazuri mai rare, se întâmplă  ca o persoană să aibă prea puţin acid uric în sânge, un indiciu al prezenţei unei boli hepatice sau renale. De asemenea, nivelul scăzut al acidului uric este un simptom al sindromului Fanconi.

Dacă nivelul acidului uric este crescut, prima măsură este să eliminăm din dietă  alimentele bogate în purine (ficat, carne de vânat, anşoa, sardine, sosuri si grăsimi, supele de carne, fasolea uscată, mazărea, ciupercile).

CASETA: Opinia specialistului

Dr. Constantin Mogoşanu, drmogosanu.ro

Supraproducţia de acid uric are loc în următoarele situaţii: catabolism excesiv al acizilor nucleici (gută), produceri şi distrugeri masive de celule (leucemie) sau incapacitate de excreţie a produsului final (insuficienţă renală). Acidul uric în exces în sânge începe să se acumuleze sub formă de microcristale de urat ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşând guta sau încarcă aparatul renal, producând litiaza urinară.