Ce este bine să faci pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. 10 sfaturi de care să ţii cont

1 shutterstock 376055884 jpg jpeg

Tromboza venoas─â sau prezen┼úa cheagurilor de s├ónge la nivelul venelor poate avea complica┼úii pentru organism precum embolia pulmonar─â sau accidentul vascular cerebral. Este important s─â ┼čtii c─â aceast─â problem─â de s─ân─âtate poate fi prevenit─â prin diverse m─âsuri.

C├ónd s├óngele stagneaz─â ├«n vene, exist─â riscul de apari┼úie a cheagurilor (trombi), care perturb─â curgerea normal─â a s├óngelui. Tromboza venoas─â afecteaz─â mai ales venele profunde, mai rar pe cele superficiale, ├«n special de la nivelul membrelor inferioare. ├Än cazul trombozei profunde, membrul afectat se m─âre┼čte ├«n volum, devine dureros ┼či are o consisten┼ú─â mai ferm─â, iar ├«n cea superficial─â, vena este inflamat─â, devine mai vizibil─â, foarte dureroas─â, adesea cu zone de ro┼čea┼ú─â ├«n jur.  

Exist─â mai multe cauze ┼či factori de risc implica┼úi ├«n apari┼úia trombozei venoase, printre care: insuficien┼úa venoas─â, hipercoagulabilitatea s├óngelui, leziuni la nivelul vaselor de s├ónge, fumatul ┼či administrarea contraceptivelor orale.

Citeste si: Când se impune tratamentul cu anticoagulante

10 m─âsuri preventive

SFAT

├Än cazul ├«n care mergi la drum lung cu ma┼čina, opre┼čte-te la fiecare 2 ore pentru a face o pauz─â de mi┼čcare.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Alexandru Roc┼čoreanu  

medic specialist cardiologie, MedLife Craiova

Cheagurile patologice implic─â riscuri importante, uneori put├ónd duce la deces. ├Än func┼úie de localizarea lor, pot produce diverse afec┼úiuni. De exemplu, prezen┼úa cheagurilor ├«n venele mebrelor inferioare (situa┼úie frecvent ├«nt├ólnit─â) se nume┼čte tromboz─â venoas─â profund─â ┼či se asociaz─â cu tumefierea (m─ârirea de volum) ┼či durerea membrelor inferioare. De aici, fragmente din trombi se pot rupe ┼či pot pleca ├«n circula┼úia venoas─â, trec├ónd prin inim─â ┼či oprindu-se ├«n arterele pulmonare. Astfel se produce tromboembolismul pulmonar, o afec┼úiune foarte sever─â, cu mortalitate ridicat─â. Trebuie identificate persoanele cu risc de tromboze patologice. Preven┼úia ├«ncepe cu m─âsuri simple de schimbare a stilului de via┼ú─â. Acestea presupun renun┼úarea la fumat ┼či la consumul de alimente grase, activitatea fizic─â regulat─â, controlul valorilor tensiunii arteriale. Mai pot fi necesare anumite m─âsuri specifice, cum ar fi purtarea de ciorapi compresivi, ├«n cazul celor cu vene varicoase, sau administrarea de medicamente anticoagulate sau antiagregante celor cu risc ├«nalt de formare de cheaguri (pacien┼úi cu fracturi, imobiliza┼úi la pat, gravide cunoscute cu trombofilie, pacien┼úi cu stenturi sau proteze valvulare cardiace).