Ce este bine să faci pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. 10 sfaturi de care să ţii cont
Tromboza venoasă sau prezenţa cheagurilor de sânge la nivelul venelor poate avea complicaţii pentru organism precum embolia pulmonară sau accidentul vascular cerebral. Este important să ştii că această problemă de sănătate poate fi prevenită prin diverse măsuri.
Când sângele stagnează în vene, există riscul de apariţie a cheagurilor (trombi), care perturbă curgerea normală a sângelui. Tromboza venoasă afectează mai ales venele profunde, mai rar pe cele superficiale, în special de la nivelul membrelor inferioare. În cazul trombozei profunde, membrul afectat se măreşte în volum, devine dureros şi are o consistenţă mai fermă, iar în cea superficială, vena este inflamată, devine mai vizibilă, foarte dureroasă, adesea cu zone de roşeaţă în jur.
Există mai multe cauze şi factori de risc implicaţi în apariţia trombozei venoase, printre care: insuficienţa venoasă, hipercoagulabilitatea sângelui, leziuni la nivelul vaselor de sânge, fumatul şi administrarea contraceptivelor orale.
Citeste si: Când se impune tratamentul cu anticoagulante
10 măsuri preventive
SFAT
În cazul în care mergi la drum lung cu maşina, opreşte-te la fiecare 2 ore pentru a face o pauză de mişcare.
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Alexandru Rocşoreanu
medic specialist cardiologie, MedLife Craiova
Cheagurile patologice implică riscuri importante, uneori putând duce la deces. În funcţie de localizarea lor, pot produce diverse afecţiuni. De exemplu, prezenţa cheagurilor în venele mebrelor inferioare (situaţie frecvent întâlnită) se numeşte tromboză venoasă profundă şi se asociază cu tumefierea (mărirea de volum) şi durerea membrelor inferioare. De aici, fragmente din trombi se pot rupe şi pot pleca în circulaţia venoasă, trecând prin inimă şi oprindu-se în arterele pulmonare. Astfel se produce tromboembolismul pulmonar, o afecţiune foarte severă, cu mortalitate ridicată. Trebuie identificate persoanele cu risc de tromboze patologice. Prevenţia începe cu măsuri simple de schimbare a stilului de viaţă. Acestea presupun renunţarea la fumat şi la consumul de alimente grase, activitatea fizică regulată, controlul valorilor tensiunii arteriale. Mai pot fi necesare anumite măsuri specifice, cum ar fi purtarea de ciorapi compresivi, în cazul celor cu vene varicoase, sau administrarea de medicamente anticoagulate sau antiagregante celor cu risc înalt de formare de cheaguri (pacienţi cu fracturi, imobilizaţi la pat, gravide cunoscute cu trombofilie, pacienţi cu stenturi sau proteze valvulare cardiace).