Anemia feriprivă: cât contează dieta. Alimente indicate

anemie3 jpg

Anemia este de mai multe feluri. Atunci c├ónd celulele ro╚Öii din s├ónge nu au suficient─â hemoglobin─â, deci nu au destul fier, un element important pentru buna func╚Ťionare a organismului, vorbim de o anemie prin lips─â de fier sau anemie feripriv─â.

ÔÇťFierul e necesar ├«n producerea energiei, utilizarea oxigenului ╚Öi proliferarea celular─â, reg─âsindu-se ├«n hemoglobin─â ╚Öi ├«n depozitele de fier ca feritina ╚Öi hemosiderinaÔÇŁ, spune Dr. C─ât─âlin ╚Üiplea.

Cauzele deficitului de fier sunt: o diet─â s─ârac─â ├«n fier (de exemplu, vegetarienii sau sugarii, care sunt alimenta╚Ťi exclusiv cu lapte matern o perioad─â lung─â de timp); tulbur─âri de absorb╚Ťie la nivel intestinal-sindrom de malabsorb╚Ťie, boala celiac─â, gastrectomie subtotal─â; s├óngerarea cronic─â digestiv─â - ulcer, polipi colonici; s├ónger─âri de cauza ginecologic─â, urinar─â sau la nivelul aparatului respirator. Alt─â cauz─â poate fi un necesar crescut de fier al organismului ├«n cazul femeilor gravide sau al celor care al─âpteaz─â.

Simptomele deficitului de fier sunt: tegumente palide, sl─âbiciune, oboseal─â, ame╚Ťeal─â, dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie, m├óini reci, dificult─â╚Ťi de concentrare, b─ât─âi rapide ale inimii, dureri toracice ╚Öi apetit sc─âzut.

ÔÇťDiagnosticul de anemie feripriv─â e dat de hemoleucogram─â cu indicii eritrocitari, frotiul de s├ónge periferic, reticulocite, feritin─â, sideremie, capacitatea total─â de legare a fierului.

În evaluarea cauzei deficitului de fier, atunci când vorbim de un pacient suspect de sângerări digestive, se vor efectua endoscopii digestive, superioară și inferioară, un test pentru hemoragii oculte și ecografii abdominale.

În cauzele ginecologice se recomada efectuarea unui consult ginecologic, determinarea markerilor tumorali și o ecografie abdominală.

Atunci c├ónd vorbim de probleme pulmonare, se recomand─â efectuarea unei bronhoscopii ╚Öi un Rx toracic, ├«nso╚Ťite obligatoriu de un consult pneumologic.

Atunci c├ónd vorbim de un pacient suspect de deficit de fier din cauze urologice, se efectueaz─â  o ecografie abdominal─â, un sumar de urin─â ╚Öi ob╚Ťinerea hemosiderinurieiÔÇŁ, precizeaz─â specialistul.

Consumul de medicamente, de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene, o interven╚Ťie chirurgical─â sau donarea de s├ónge pot reprezenta alte cauze ale deficitului de fier.

╚Üratamentul anemiei feriprive presupune o diet─â care s─â con╚Ťin─â alimente bogate ├«n fier: carne de vit─â, de pui, curcan, ├«n special ficat, pe╚Öte, fructe de mare, broccoli, maz─âre, fasole, orez, n─âut, linte, spanac, sfecl─â ro╚Öie ╚Öi ciocolat─â neagr─â. Tratamentul substitutiv cu fier oral ( 150-200 mg/zi ├«nainte de mas─â cu 30 minute) ├«n combina╚Ťie cu vitamina C se recomand─â pentru a cre╚Öte absorb╚Ťia intestinal─â a fierului pentru o perioad─â de 3-6 luni. Dup─â acest interval trebuie f─âcut─â o reevaluare a depozitelor de fierÔÇŁ.

Tratamentul cu fier intravenos se administreaz─â ├«n cazul intoleran╚Ťei la preparatele de fier sau malabsorb╚Ťie.