Cum se manifestă infecţia cu stafilococul auriu

O bacterie comună, stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este purtat adesea de aproximativ 30% noi pe piele sau în interiorul nasului, fără să provoace probleme. Uneori, pătrunde în corp și provoacă infecții.

image

Pneumonia şi infecţiile pielii, ca impetigo sau furunculele, pot fi provocate de stafilococul auriu. Există multe tulpini diferite de stafilococ. Unele sunt rezistente la antibiotice. Stafilococul auriu rezistent la antibioticul meticilină este mai dificil de tratat şi este o infecție nosocomială, adică dobândită în spital. Pentru prevenirea infecţiilor cauzate de această bacterie este necesară spălarea mâinilor în mod regulat cu săpun și apă timp de 20 de secunde înainte de a mânca sau de pregătirea mesei, după folosirea toaletei şi după atingerea animalelor, în special a celor domestice. În lipsa apei, se poate aplica un gel dezinfectant, numai dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. Tot pentru prevenirea unei eventuale infecţii cu stafilococul auriu, evită să împarţi obiectele personale, ca prosoape, foarfece de unghii, pensete şi periuțe de dinți.

Poate afecta diverse părţi ale corpului

Diferitele tulpini de stafilococ auriu provoacă probleme în variante părți ale corpului. Cel mai des, acestea cauzează infecții ale pielii care se manifestă prin furuncule, vezicule cu puroi și roșeață. Alteori, la femeile care alăptează pot duce la apariţia mastitei, care se manifestă prin inflamație și abcese la nivelul sânilor.    Când sunt ingerate (mâncate), bacteriile stafilococide cauzează toxiinfecții alimentare, ducând la vărsături și diaree. Şi oasele pot fi afectate, iar infecţia se numeşte osteomielită şi dă inflamaţii dureroase. Dacă stafilococul auriu ajunge la plămâni sau inimă, poate duce la apariţia pneumoniei sau la dificultăţi de respirație. De asemenea, poate afecta valvele cardiace și duce la insuficiență cardiacă.

Ce simptome poate da 

Stafilococul auriu se răspândește de obicei prin contact direct cu o persoană care are o infecție a pielii sau este purtătoare a bacteriei. Acest lucru se poate întâmpla în comunitate prin împărțirea obiectelor personale sau prin igiena deficitară. Şi animalele de companie pot fi purtătoare, mai ales dacă se găsesc într-o locuinţă în care există cineva deja infectat. Cei care prezintă o infecție a pielii cauzată de stafilococul auriu se pot confrunta cu leziuni cu puroi apărute pe piele, roșeață, umflături, durere, inflamare. Simptomele unei infecții grave depind de locul unde se află infecția în corp. Printre acestea se numără senzația generală de rău, febra înaltă, frisoanele puternice și dificultățile de respirație.

Când bacteria eliberează toxine în corp, poate crea o infecție gravă numită septicemie.

Aşa se poate trata!

În cazul unei infecţii provocate de Stafilococul auriu, doctorul de familie sau un medic specialist îţi va prescrie tratamentul potrivit pentru tipul şi stadiul în care se află infecția. Drenarea puroiului este adesea singurul tratament necesar și persoana se simte adesea mai bine după aceasta. Drenarea furunculelor sau a abceselor cutanate trebuie efectuată numai de un medic. În unele cazuri, este necesară administrarea unui antibiotic. Dacă tratamentul nu este luat în dozele recomandate sau pe toată perioada indicată de medic, este posibil ca infecția să revină după ce pare vindecată sau la o oarecare distanţă în timp. Oprirea tratamentului prea devreme mai are un efect: rezistența bacteriei la acel antibiotic.

Anumite persoane au un risc mai mare de infectare

Oricine este predispus la o infecție cu Stafilococ auriu, dar anumite grupuri de persoane prezintă un risc sporit. Este vorba despre personalul din spitale, dar şi despre cei spitalizaţi care au suferit o intervenție chirurgicală, au catetere sau alte dispozitive medicale. La fel de predispuse sunt şi persoanele care au o imunitate slăbită, o afecțiune cronică (diabet, boală cardiovasculară), cele care alăptează sau au defecte cardiace congenitale.

Citeşte şi: Cum să previi meningita şi complicaţiile acesteia