Cum ne poate îmbolnăvi flora intestinală dezechilibrată
Microbiomul sau flora intestinală joacă un rol important asupra sănătăţii, fiind chiar considerat al doilea creier. În cazul dezechilibrului, pot să apară diverse boli.
Flora intestinală, care reprezintă comunităţi de bacterii, virusuri, dar şi ciuperci –(fungi), se dezvoltă încă de la naştere şi atinge la maturitatea la 2-3 ani, pentru ca la la vârsta adultă microbiomul să se stabilizeze. Totuşi, această stabilitate poate fi perturbată de factori precum tratamentul cu antibiotice sau alimentaţia nesănătoasă. Flora intestinală se află în intestinul subţire şi colon şi, la fel ca în cazul amprentelor, este unică pentru fiecare individ, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ. În componenţa microbiomului uman intră 100 de trilioane de microbi.
Rolul florei intestinale este din ce în ce mai bine înţeles. Deşi s-a crezut că acţiunea ei este limitată la digestie, s-a descoperit că este implicată şi în funcţiile metabolice, imunitare şi neurologice.
Persoanele care au cancer de colon ar putea avea o floră intestinală diferită faţă de persoanele sănătoase, au arătat studiile.
O floră intestinală dezechilibrată ar favoriza apariţia anxietăţii, a depresiei şi a autismului, potrivit unor cercetări.
Citeşte şi: Peste 70.000 de virusuri necunoscute identificate în microbiomul din intestinul uman. Care este rolul lor
Care sunt efectele unui microbiom dereglat
OBEZITATEA. Există numeroase dovezi care arată ca disbioza (dezechilibrul florei intestinale prietenoase) contribuie la luarea în greutate. Unele studii au aratat ca microbiomul intestinal diferă complet la gemenii identici, unul fiind obez, iar celalalt normoponderal, informează healthline.com. Acest lucru arată că diferenţele în microbiom nu sunt genetice.
DIABETUL ZAHARAT. Flora intestinală este implicata în reglarea axei metabolic-imune. Un microbiom dezechilibrat poate fi asociat atât cu diabetul de tip 1 (latura imună), cât şi cu cel de tip 2 (latura metabolică).
INFECŢIA CU BACTERIA Clostridium difficile se produce adesea în cazul unor perturbări severe a florei intestinale cauzate de tratamentul cu antibiotice.
SINDROMUL COLONULUI IRITABIL este o tulburare manifestată prin dureri abdominale, flatulenţă, balonare, diaree, constipaţie. O cauză poate fi consumul abuziv de medicamente, care dereglează flora intestinală.
BOLILE INFLAMATOARE INTESTINALE, inclusiv boala Crohn şi colita ulcerativă, se crede că ar putea fi asociate cu un număr scăzut de bacterii intestinale antiinflamatoare.
POLIARTRITA REUMATOIDĂ. Se consideră că în cazul acestei boli ar exista un nivel crescut de bacterii care provoacă inflamaţie.
Citeşte şi: Refacerea florei intestinale se face cu alimente fermentate şi prebiotice
CUM îţi îmbunătăţeşti flora intestinală!
- Consumă fructe, legume şi cereale, pentru că sunt sursă de fibre, care susțin creșterea nivelului bifidobacteriilor.
- Mizeză pe alimentele fermentate. Iaurtul natural (fără zahăr adăugat) şi chefirul conţin bacterii bune, în principal, Lactobacilli.
- Prebioticele sunt un tip de fibre care stimulează dezvoltarea bacteriilor sănătoase. Printre alimentele care conţin prebiotice se numără: anghinarea, bananele, sparanghelul, ovăzul şi merele.
- Ia antibiotice doar când este necesar.
Citeşte şi: Probiotice vs. prebiotice: prin ce se difera şi de ce sunt importante