Se poate muri de la un furuncul? Ce gre┼čeli s─â nu faci pentru a nu ajunge la complica┼úii!

1 furuncul jpg jpeg

Un banal furuncul poate deveni o urgen┼ú─â medical─â, ├«n anumite situa┼úii. De aceea, este important de ┼čtiut cum trebuie procedat pentru a nu ajunge la complica┼úii care pot pune chiar via┼úa ├«n pericol.

Un furuncul este o infec┼úie a unui folicul pilos cauzat─â de stafilococul auriu (la care se pot asocia ┼či alte bacterii). Furunculii apar mai ales la persoanele cu sistemul imunitar sl─âbit sau cu boli precum diabetul, factori favorizan┼úi fiind igiena precar─â, transpira┼úia excesiv─â ┼či obezitatea. Se prezint─â sub forma unui nodul dureros, ro┼ču, cu o pustul─â deasupra. Cele mai frecvente localiz─âri ale furunculilor sunt fa┼úa, g├ótul ┼či pieptul. Sunt situa┼úii c├ónd un furuncul se vindec─â singur, dup─â o perioad─â, iar alteori, puroiul se acumuleaz─â, leziunea devenind destul de dureroas─â.

NU stoarce furunculii!

Prima tenta┼úie este s─â storci un furuncul, dar aceasta este o foarte mare gre┼čeal─â! Prin drenarea lui, infec┼úia se poate propaga. ÔÇ×Este interzis─â stoarcerea leziunilor tip furuncul localizate la nivelul fe┼úei, deoarece exist─â riscul propag─ârii infec┼úiei la nivelul venelor cu apari┼úia de tromboflebit─â septic─â a sinusurilor fe┼úei, care se poate extinde la venele meningeale, cu apari┼úia de complica┼úii neurologice grave ┼či chiar deces!ÔÇŁ, atrage aten┼úia medicul primar dermatolog Oana Firescu.

Cum tratezi corect furunculul

Igiena riguroas─â ┼či toaleta local─â sunt importante ├«n fazele timpurii ale unui furuncul. ├Än cazurile necomplicate, se pun comprese calde pe furuncul de c├óteva ori pe zi ┼či se ┼úin un sfert de or─â. 

- Pentru oprirea dezvolt─ârii furunculului, se poate aplica alcool iodat 1% ┼či se tamponeaz─â 1-2 minute.  

- Leziunea se spală cu săpun antibacterian, după care se aplică un unguent cu ichtiol, peste care se pune un pansament steril. După ce se elimină partea gălbuie a furunculului, se tamponează zona cu soluţii antiseptice (apă oxigenată, rivanol).

- Dacă furunculul a erupt în mod natural, se acoperă cu un tifon curat, pentru a se preveni răspândirea infecţiei.

Cazurile complicate sunt tratate de medic. Când furunculul este localizat pe faţă, când este însoţit de febră, când persoana are sistemul imunitar slăbit sau când există mai multe furuncule, este nevoie de tratament cu antibiotice.

Cite┼čte ┼či: Bolile se pot citi pe piele