Se poate muri de la un furuncul? Ce greşeli să nu faci pentru a nu ajunge la complicaţii!

1 furuncul jpg jpeg

Un banal furuncul poate deveni o urgenţă medicală, în anumite situaţii. De aceea, este important de ştiut cum trebuie procedat pentru a nu ajunge la complicaţii care pot pune chiar viaţa în pericol.

Un furuncul este o infecţie a unui folicul pilos cauzată de stafilococul auriu (la care se pot asocia şi alte bacterii). Furunculii apar mai ales la persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau cu boli precum diabetul, factori favorizanţi fiind igiena precară, transpiraţia excesivă şi obezitatea. Se prezintă sub forma unui nodul dureros, roşu, cu o pustulă deasupra. Cele mai frecvente localizări ale furunculilor sunt faţa, gâtul şi pieptul. Sunt situaţii când un furuncul se vindecă singur, după o perioadă, iar alteori, puroiul se acumulează, leziunea devenind destul de dureroasă.

NU stoarce furunculii!

Prima tentaţie este să storci un furuncul, dar aceasta este o foarte mare greşeală! Prin drenarea lui, infecţia se poate propaga. „Este interzisă stoarcerea leziunilor tip furuncul localizate la nivelul feţei, deoarece există riscul propagării infecţiei la nivelul venelor cu apariţia de tromboflebită septică a sinusurilor feţei, care se poate extinde la venele meningeale, cu apariţia de complicaţii neurologice grave şi chiar deces!”, atrage atenţia medicul primar dermatolog Oana Firescu.

Cum tratezi corect furunculul

Igiena riguroasă şi toaleta locală sunt importante în fazele timpurii ale unui furuncul. În cazurile necomplicate, se pun comprese calde pe furuncul de câteva ori pe zi şi se ţin un sfert de oră. 

- Pentru oprirea dezvoltării furunculului, se poate aplica alcool iodat 1% şi se tamponează 1-2 minute.  

- Leziunea se spală cu săpun antibacterian, după care se aplică un unguent cu ichtiol, peste care se pune un pansament steril. După ce se elimină partea gălbuie a furunculului, se tamponează zona cu soluţii antiseptice (apă oxigenată, rivanol).

- Dacă furunculul a erupt în mod natural, se acoperă cu un tifon curat, pentru a se preveni răspândirea infecţiei.

Cazurile complicate sunt tratate de medic. Când furunculul este localizat pe faţă, când este însoţit de febră, când persoana are sistemul imunitar slăbit sau când există mai multe furuncule, este nevoie de tratament cu antibiotice.

Citeşte şi: Bolile se pot citi pe piele