Cum s─â recuno┼čti infec┼úia cu stafilococ auriu

1 2 jpg jpeg

P├ónde┼čte pe haine sau pe clan┼úele u┼čilor, pe comutatoarele de lumin─â, pe podele sau pe marginile patului. Chiar ┼či pe pielea noastr─â se simte ├«n largul s─âu. Conform unor estim─âri recente, ├«n Europa o treime din oameni sunt purt─âtori ai stafilococului auriu (Staphylococcus aureus, ├«n latin─â). Dar numai c├ó┼úiva dintre ei vor suferi, la un moment dat, de o infec┼úie stafilococic─â. Aceasta se declan┼čeaz─â atunci c├ónd imunitatea organismului scade sau c├ónd bacteria reu┼če┼čte s─â p─âtrund─â ├«n organism, printr-o ran─â deschis─â sau un cateter.

Dac─â infec┼úia apare pe piele, provoac─â, de obicei, doar inflama┼úii relativ inofensive. Dac─â se produce ├«ns─â ├«n organism, poate s─â duc─â la o multitudine de boli grave - afec┼úiuni musculare, pneumonie, infec┼úii ale pl─âgilor sau, ├«n cel mai r─âu caz, septicemie. Practic, orice organ poate fi afectat de inflama┼úia produs─â de aceast─â bacterie. Iar problema major─â ├«n tratarea unei infec┼úii cu stafilococ auriu este faptul c─â, ├«n multe cazuri, acesta se dovede┼čte a fi rezistent la meticilin─â (MRSA), caz ├«n care tratamentul cu majoritatea antibioticelor este ineficient. Preven┼úia, cel mai bun tratament Prevenirea infec┼úiei cu stafilococul auriu include, ├«n principal, cur─â┼úenia, sp─âlarea ┼či dezinfectarea m├óinilor. Orice ran─â trebuie s─â fie cur─â┼úat─â bine ┼či bandajat─â, astfel ├«nc├ót s─â nu permit─â p─âtrunderea bacteriilor ├«n organism. Pe scurt, cuv├óntul-cheie este igiena.

Dac─â analizele au relevat prezen┼úa unei infec┼úii cu stafilococ auriu ├«n organism, tratamentul va consta, ├«n principal, ├«n administrarea unor antibiotice puternice. ├Än cazul infec┼úiilor pielii sau ale ┼úesuturilor moi, pot fi necesare ┼či proceduri chirurgicale.

Din p─âcate, ├«n cazul germenilor MRSA (rezisten┼úi la antibiotice) tratamentul este o rulet─â ruseasc─â, ├«ntruc├ót chiar ┼či cele mai avansate antibiotice pot s─â nu func┼úioneze. Astfel de tulpini perfide sunt, din p─âcate, tot mai frecvente, mai ales ├«n spitale. Iar g─âsirea unui substitut adecvat pentru antibioticele care nu ├«i vin de hac acestui stafilococ reprezint─â, ├«n continuare, una din marile provoc─âri ale cercet─ârii medicale.

Simptomele tipice ale unei infec┼úii cu stafilocoul auriu sunt: apari┼úia unor umfl─âturi (edeme), irita┼úii sau pete ro┼čietice pe piele, senza┼úie de grea┼ú─â ┼či vom─â.

Atunci când stafilococul pătrunde printr-o rană deschisă în straturile profunde ale pielii, unde se multiplică, duce la apariţia unor abcese purulente, numite furuncule. Dacă ajunge în mucoase, se va manifesta sub forma unor sinuzite sau otite. Mai grave sunt infecţiile invazive, care pot afecta orice organ: de la cistită, infecţie gastro-intestinală sau mastită (în perioada de lactaţie) până la osteomielită, endocardită (mai ales după înlocuirea unei valve cardiace) sau pneumonie, până la septicemie.

Atenţie!

Sunt mai expuse infec┼úiilor stafilococice persoanele cu boli asociate (diabet, cancer), cele cu imunitatea sc─âzut─â ┼či nou n─âscu┼úii.

La fel ca al┼úi bacili periculo┼či, formele MRSA ale stafilococului auriu ├«i afecteaz─â mai ales pe pacien┼úii interna┼úi ├«n spitale, c─ârora li se administreaz─â doze mari sau prelungite de antibiotice. Aceste terapii medicamentoase distrug flora intestinal─â benefic─â ┼či favorizeaz─â proliferarea bacteriei, care va profita de sistemul imunitar deja sl─âbit al bolnavului ┼či se va ├«nmul┼úi cu repeziciune.

O echip─â de cercet─âtori de la Universitatea T├╝bingen din Germania a anun┼úat c─â a descoperit substan┼úa Lugdunin, cu efecte spectaculoase ├«n lupta ├«mpotriva tulpinilor de Stafilococ rezistente la antibiotice. Acesta a fost creat prin prelucrarea unei bacterii care tr─âie┼čte ├«n cavitatea nazal─â a oamenilor. Testele efectuate pe cobai au confirmat eficacitatea noului tratament. Dar p├ón─â la eventuala aprobare a acestuia mai este ├«nc─â o cale destul de lung─â de parcurs.