Cum se manifestă fistula anală şi în ce constă tratamentul. Sfatul medicului

image

Fistulele anale trebuie depistate la timp și tratate. În lipsa unui tratament adecvat, pot cauza complicații. Foto: Shutterstock

Fistula anală reprezintă formarea unui tunel de granulație cu puroi, ce unește pielea cu tubul digestiv, explică dr. Adrian Ghenea, medic primar proctologie și chirurgie generală. De cele mai multe ori, fistula debutează cu o formațiune dureroasă ce apare lângă anus și crește rapid în volum, care se numește abces. Aici intervine medicul și incizează abcesul. Sunt și unele abcese ce se sparg singure, fenomen nerecomandat, deoarece favorizează creșterea în volum al abceselor, duce la o evoluție ulterioară mai grea pentru pacient, iar infecția crește și se răspândește în țesuturile vecine, fapt care necesită tratamente complexe. În acest caz, după abces rămâne un orificiu ce nu se închide, și acesta este primul semn care indică o posibilă fistulă.

Cine este predispus?

Fistula anală apare în rândul persoanelor cu tendință de constipație, care au neglijat timp îndelungat durerile sau sângerările la scaun, patologii, cunoscute sau nu, din trecut. Predispuși la sunt și cei cu hemoroizi sau diagnosticați cu tuberculoză, boala Crohn, diabet, cancer colorectal, hidradenită supurativă și diverticulită. La fel și persoanele care urmează un tratament cu radiații sau cele care suferă de o boală cu transmitere sexuală, cu afectare anală. Fistulele sunt mai des întâlnite la bărbați decât la femei și în rândul persoanelor aflate în jurul vârstei de 40 de ani.

Vezi şi: Modul în care stăm pe WC, cauza cancerului intestinal?

Se manifestă prin durere şi sângerări

Cel mai important simptom al fistulii anale este durerea, care poate fi intensă și pulsatilă, accentuată în poziție șezândă. Durerea poate fi urmată de scurgeri, sângerări, iritații și umflături în jurul anusului. Pacienții pot avea febră și frisoane, care apar în urma luptei organismului cu infecția, pot manifesta o stare permanentă de oboseală și își pot pierde capacitatea de a controla eliminarea gazelor și materiile fecale.

Sfatul medicului

Dr. Adrian Ghenea, medic primar proctologie și chirurgie generală, MedLife. București

Diagnosticul de fistula anală se pune după un consult de specialitate, ce include examenul local și anuscopie. În unele cazuri, medicul va examina cu un stilet butonat pentru a confirma traiectul fistulei. În plus, se mai cer examinări de tip colonoscopie, ecografie transrectală sau RMN. Investigațiile ne confirmă sau infirmă diagnosticul față de alte patologii, iar în cazul în care fistula este secundară altor afecțiuni, mai întâi se tratează boala primară. Tratamentul unei fistule este, de cele mai multe ori, chirurgical sau de tipul injectărilor de substanțe, ce au ca scop tendința de a închide traiectul respectiv, dacă fistula este una complexă ce are pe traseul său alte ramificații secundare, abcese sau patologii asociate. Medicul poată să propună pacientului un șir de intervenții mai mici, prin folosirea unor fire speciale numite seton, cu scopul de a controla infecția. Toate intervențiile sunt gândite în folosul pacientului, pentru a-i prezerva continența anală, mai exact funcția mușchilor anali de a ține gaze sau materiile fecale.