Evită să faci asta pentru a preveni hemoroizii

Aproximativ 50% dintre adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă sunt afectați de hemoroizi, vase de sânge umflate care produc disconfort, durere și sângerare la nivel anal.

Unii factori de risc sunt în afara controlului nostru, cum ar fi predispoziția genetică la hemoroizi. De asemenea, este obișnuit ca gravidele să dezvolte hemoroizi. Din fericire, există factori de risc modificabili pe care îi putem controla, unul dintre aceștia fiind cât de tare împingem în timpul unei mișcări intestinale.

1 viata cu hemoroizi ce e recomandat ce e permis ce e interzis jpg jpeg

O serie de măsuri precum tratarea constipației te pot ajuta în prevenția hemoroizilor. Foto: Shutterstock

Hemoroizii sunt vene umflate situate în jurul regiunii anale sau în interiorul rectului inferior, care devin iritate din cauza presiunii excesive aplicate asupra lor. În cazurile de hemoroizi externi, o persoană poate experimenta mâncărimi, durere sau poate simți prezența unor noduli tari și dureroși în jurul anusului. Pe de altă parte, persoanele cu hemoroizi interni pot observa sângerări ușoare în timpul defecării. Efortul excesiv asociat defecării a fost asociat cu dezvoltarea hemoroizilor.

De ce a împinge prea tare poate crește riscul de hemoroizi

Cercetătorii dintr-o revizuire științifică din 2012, publicată în World Journal of Gastroenterology, explică cum efortul prelungit în timpul unei mișcări intestinale crește presiunea abdominală. Această presiune suplimentară aplicată asupra venelor rectale poate restricționa fluxul sanguin înapoi la inimă, provocând umflarea venelor. Un articol publicat în Frontiers in Surgery, subliniază cum studiile anterioare au găsit o legătură între efortul în timpul defecării și creșterea prevalenței bolii hemoroidale. Alți factori de risc identificați includ constipația și prezența scaunului dur și noduros în cel puțin 15% din cazuri.

Pentru unii, disconfortul cauzat de boala hemoroidală poate fi relativ ușor, în timp ce pentru alții poate fi mai sever, cum ar fi în cazurile de prolaps, unde hemoroizii interni ies dureros din anus. În unele cazuri, acest lucru se poate întâmpla doar în timpul efortului, după care venele se retrag în canalul anal. În alte cazuri, hemoroizii trebuie împinși fizic înapoi în corp deși acest lucru nu este întotdeauna posibil.

Ce să faci dacă efortul este legat de constipație

Un sondaj internațional din 2020, publicat în Journal of Comparative Effectiveness Research, care a inclus persoane din opt țări diferite, a arătat că 11% dintre respondenți au raportat că suferă de boală hemoroidală. Marea majoritate, însă, și-au clasificat cazul ca fiind „de severitate redusă” (71%). Debutul simptomelor includea cel mai frecvent sângerări, disconfort și durere în timpul defecării.

Este reconfortant să știi că, pe baza acestor descoperiri, mulți oameni experimentează cazuri mai ușoare de hemoroizi. Dacă este cazul tău, s-ar putea să faci greșeala comună de a împinge prea tare în timpul defecării. Dacă împingi cu forță excesivă pentru că ești pe fugă sau pur și simplu încerci să ajuți procesul, încearcă să reduci presiunea data viitoare când mergi la toaletă și ia în considerare utilizarea unui suport pentru picioare (squatty potty), care poate elimina nevoia de efort. Totuși, efortul este un simptom comun pentru cei cu constipație cronică, care poate necesita intervenții suplimentare dincolo de simpla reducere a efortului. „Cel mai important lucru este să adaugi fibre în dieta ta,” a spus gastroenterologul Dr. Jacqueline Wolf pentru Harvard Health Publishing. Deși nu este un tratament pe termen lung, Dr. Wolf sugerează, de asemenea, amestecarea unei linguri de ulei mineral în piureul de mere sau în iaurtul de dimineață pentru a ajuta scaunul să se deplaseze mai ușor prin tractul gastrointestinal.

Încearcă să faci și schimbări simple în rutina ta zilnică precum adăugarea de fibre în dietă și utilizarea unui suport pentru picioare, pe care să îl folosești când stai pe toaletă, pot face o mare diferență în confortul și sănătatea ta.

Sursa: Health Digest